«Οφείλει η Πολιτεία να αντιληφθεί κάποια στιγμή ότι ορισμένα έργα επείγουν. Γνωρίζουμε πού πρέπει να γίνουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα σε όλη την Ελλάδα και προφανώς στην Αττική. Θα πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα. Η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις της διοίκησης δεν μπορούν πλέον να αποτελούν δικαιολογίες. Από εκεί και πέρα, όμως, πρέπει να πούμε και ορισμένες αλήθειες: ποτέ δεν θα μπορέσουμε να απαλείψουμε τελείως τον κίνδυνο πλημμύρων, όσο καλά και αν μελετήσουμε, όσο καλά έργα και αν φτιάξουμε. Οφείλουμε παράλληλα με όλα αυτά να φροντίσουμε και για έναν αποτελεσματικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας για να μην έχουμε και πάλι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Το ΤΕΕ συνδράμει την Πολιτεία με συνεχείς προτάσεις και θα διοργανώσει το επόμενο διάστημα ειδική επιστημονική εκδήλωση για τις φυσικές καταστροφές», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.
Στη Μάνδρα
Ανοχύρωτη παραμένει για δεύτερο χειμώνα σε αντιπλημμυρικά έργα η πληγείσα Μάνδρα. Μπορεί η Περιφέρεια Αττικής να έχει ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς προκειμένου οι διαδικασίες να γίνουν τάχιστα, ωστόσο ενδεχόμενες πλημμύρες – όπως για παράδειγμα αυτή του Ιουνίου – αφήνουν τους κατοίκους της περιοχής κυριολεκτικά μετέωρους.
Μάλιστα, όπως επεσήμανε στον Ελεύθερο Τύπο η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, το μόνο που μπορούν να κάνουν σαν τοπική αρχή είναι να έχουν συνεχή επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία, να βρίσκονται σε επιφυλακή τα μηχανήματα του δήμου και να ενημερώνουν τους πολίτες για ενδεχόμενες αλλαγές του καιρού. Στην ουσία, δηλαδή, μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει κανένα προσωρινό έργο το οποίο θα… διαδεχθεί τις διευθετήσεις των ρεμάτων που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τους επόμενους 10 μήνες.
Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στη Θεσσαλονίκη - Με αντιολισθητικές αλυσίδες η κυκλοφορία σε Λαχανά, Βερτίσκο και Σοχό
Η παντελής απουσία των προσωρινών έργων αποτελεί μπαλάκι ευθυνών ανάμεσα σε υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, Περιφέρειας Αττικής και δήμο Μάνδρας, καθώς κανείς εξ αυτών δεν ήταν σε θέση να απαντήσει ποιανού αρμοδιότητα είναι η προστασία των πολιτών μέχρι τα αντιπλημμυρικά έργα να ολοκληρωθούν.
Οσον αφορά τα προγραμματισμένα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή στα ρέματα Αγίας Αικατερίνης και Σούρες, βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και ένα μήνα με εργασίες που γίνονται ταυτόχρονα σε πέντε μέτωπα, όπως σημείωσε στον Ελεύθερο Τύπο ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου.
Στο Μάτι
Οι επιστήμονες από την πρώτη στιγμή προειδοποίησαν ότι μετά την καταστροφική φωτιά ο κίνδυνος μιας φονικής πλημμύρας είναι κάτι παραπάνω από μεγάλος. Αν και από την επόμενη μέρα της τραγωδίας στο Μάτι ακούστηκαν υποσχέσεις και δεσμεύσεις για αντιπλημμυρικά έργα, κανένα ως τώρα μικρό έργο δεν έχει υλοποιηθεί. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας, οι πρώτες επεμβάσεις της Πολιτείας για την πρόχειρη αντιπλημμυρική προστασία αναμένονται στα μέσα Νοεμβρίου! Με τους κατοίκους να εύχονται να μη συμβεί κάποια μεγάλη νεροποντή μέχρι τότε, το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα όπως έχει σχεδιαστεί περιλαμβάνει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου την υλοτόμηση της περιοχής και μετά τις 15 Νοεμβρίου την κατασκευή των κορμοφραγμάτων και των κορμοδεμάτων. «Η μελέτη υλοποιείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι υλοτόμοι υπογράφουν σύμβαση με το υπουργείο Υποδομών. Για την απαιτούμενη ύλη, επιβλέπει το δασαρχείο. Δεν έχει ξεκινήσει τίποτα ακόμα. Τέλη Οκτώβρη μέσα Νοέμβρη μας έχουν πει», λέει στον «Ε.Τ.» ο δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]