Τα στοιχεία που μεταφέρει η εφημερίδα Έθνος, δείχνουν σοβαρές παραλείψεις στελεχών του κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς της 23 Ιουλίου στην Ανατολική Αττική περιλαμβάνονται στο πόρισμα που κατατέθηκε χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών από τον πραγματογνώμονα.
Όσον αφορά τα ψευδή στοιχεία ο πραγματογνώμονας διαπίστωσε ότι είχαν προσκομίσει λάθος ώρες από το σύστημα Engage του Επιχειρησιακού Κέντρου του Πυροσβεστικού Σώματος.
Πρόκειται για το πρόγραμμα που καταγράφει τις ώρες κινητοποίησης των πυροσβεστικών δυνάμεων, όπως και το που βρίσκεται κάθε μέσο και κάθε αξιωματικός.
Τα στοιχεία που δόθηκαν στη Δικαιοσύνη είχαν περαστεί στο σύστημα με το χέρι και πολλά ήταν αναληθή.
Οι παρατυπίες είναι:
1. Πυροσβεστικά οχήματα που επιχειρούσαν στην Ανατολική Αττική δεν φαίνονταν πουθενά στο Engage
Εξάρχεια: Προφυλακίστηκε ο 33χρονος Παλαιστίνιος για την επίθεση με λοστό σε βάρος της 29χρονης
2. Δύο υδροφόρα οχήματα που επιχειρούσανν στην Ανατολική Αττική δεν φαίνονταν πουθενά στο Engage
3. Δύο υδροφόρα οχήματα του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών, τα οποία φαίνονταν στα χαρτιά ότι βρίσκονταν την ώρα της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης, στην πραγματικότητα επιχειρούσαν στην Κινέτα.
4.Ένα πυροσβεστικό όχημα από την Ανατολική Αττική εμφανιζόταν στα καταγεγραμμένα δεδομένα πρώτα να φτάνει στο πύρινο μέτωπο και μετά να ενημερώνεται για την πυρκαγιά
5. Η παρουσία δύο αξιωματικών της Πυροσβεστικής στα μέτωπα της φωτιάς δεν φαίνεται πουθενά στο σύστημα Engage, ενώ δύο ακόμα υψηλόβαθμα στελέχη με συντονιστικό ρόλο εμφανίζονται να ειδοποιούνται για την πυρκαγιά μία ώρα μετά την εκδήλωσή της (στις 17:30)
6. Σε σχέση με την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς στο ΝΤαού, στα στοιχεία αναφερόταν ότι ήταν στις 16:49 ενώ ο πραγματογνώμονας διαπίστωσε ότι ήταν στις 16:41.
Αρμόδια πηγή εξηγεί στο Έθνος ότι «οι αναντιστοιχίες στις ώρες διαπιστώθηκαν έπειτα από διασταύρωση των στοιχείων του Engage με τα στοιχεία από τα τηλεματικά ίχνη (ψηφιακά αποτυπώματα), τα οποία έφτασαν στην κατοχή του πραγματογνώμονα σε δεύτερο χρόνο και είναι τα πλέον αξιόπιστα για να δείξουν τις ακριβείς ώρες κινητοποίησης οχημάτων και αξιωματικών. Αυτός που θα κρίνει αν υπήρξε δόλος είναι ο εισαγγελέας, ο οποίος διενεργεί ξεχωριστή έρευνα για το θέμα. Μέχρι τότε κανείς δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο. Σημαντικό είναι πάντως να τονιστεί ότι το που βρισκόταν κάθε αξιωματικός καθορίζει και τον βαθμό ευθύνης του».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]