Η 17χρονη Ταμίμι, που έχει γίνει σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα, βρέθηκε στην Αθήνα, ύστερα από πρόσκληση του ΚΚΕ και, αφού το Σάββατο απηύθυνε χαιρετισμό στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Πάρκο Τρίτση, χθες Κυριακή παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο κέντρο της Αθήνας και το EleftherosTypos.gr ήταν εκεί!
Μαζί με τη νεαρή Παλαιστίνια βρίσκονταν οι οικογένειά της, καθώς και ο Πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι.
«Δεν υπάρχει κράτος που βρισκόταν υπό κατοχή και παρέμεινε σε κατοχή», τόνισε η Άχεντ Ταμίμι, συμπληρώνοντας πως «με την ενότητα του παλαιστινιακού λαού και την καθημερινή πάλη, η ελευθερία θα έρθει σίγουρα».
Στην ερώτηση του EleftherosTypos.gr για το πώς βιώνει ένα παιδί σε ηλικία 11 χρονών, που ήταν η πρώτη δημόσια καταγεγραμμένη συμμετοχή της σε διαδήλωση, μια επί της ουσίας εμπόλεμη κατάσταση, αλλά και τι κάνει παιδιά τόσο μικρά να μπαίνουν στον αγώνα για μια τέτοια υπόθεση, η Άχεντ Ταμίμι απάντησε αρχικά πως ξεκίνησε να πηγαίνει σε τέτοιες διαδηλώσεις σε ηλικία 8 χρονών «εξαιτίας της πίεσης της κατοχής, αναγκαζόμαστε να μπούμε ακόμα και ανάμεσα σε σφαίρες για να απελευθερωθούμε και να τελειώνουμε με αυτή την κατοχή». Αυτό είναι σίγουρα δύσκολο για μικρά παιδιά αλλά γίνεται για να μη ζήσει άλλη γενιά αυτή την ταλαιπωρία, για να μπορεί να πηγαίνει στο σχολείο χωρίς φόβο να δεχθεί επίθεση, να συλληφθεί ή να γίνει έφοδος στο σπίτι του από τους κατοίκους των ισραηλινών εποικισμών.
Σε ερώτηση για το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα πάνω από 6.000 πολιτικοί κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές απαντά ότι υπάρχουν επιπλέον τουλάχιστον 350 παιδιά και έφηβοι. «Ο αριθμός αυτός δεν είναι σταθερός επειδή καθημερινά γίνονται και άλλες συλλήψεις. Οι ανήλικοι κρατούμενοι παρόλο που είναι στη φυλακή, προσπαθούν να τη μετατρέψουν σε σχολείο. Να ασχοληθούν με το διάβασμα και την εκπαίδευσή τους και να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέσα στις φυλακές προκαλώντας τις κατοχικές αρχές με το να συνεχίζουν τη μάχη και εκεί μέσα» τονίζει.
Σχετικά με το κύμα αλληλεγγύης που δέχθηκε και από τον ελληνικό λαό η Αχέντ Ταμίμι εξέφρασε την ελπίδα πως όλοι όσοι την εκφράζουν, δεν είναι απλοί υποστηρικτές του Παλαιστινιακού αγώνα, αλλά θα τον θεωρήσουν δική τους υπόθεση και θα γίνουν «συνέταιροι» στην πάλη για την απελευθέρωση της χώρας και όλων των κρατουμένων.
Ζάππειο: Κλειστός ο Εθνικός Κήπος λόγω ισχυρών ανέμων - Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων
Στη συνέχεια, ερωτώμενη αν νιώθει βάρος στις πλάτες της καθώς αποτελεί σύμβολο του λαού της, σημείωσε πως είναι μεγάλη ευθύνη να αντιπροσωπεύεις έναν λαό που υφίσταται κατοχή. «Είσαι στοχοποιημένος για να σε φυλακίσουν ή να σε τραυματίσουν», τόνισε. «Είναι δύσκολη ευθύνη, αλλά θα συνεχίσουμε», κατέληξε στην απάντησή της η 17χρονη.
Ακόμα, η Άχεντ κάλεσε τους νέους στην Ελλάδα, στις άλλες χώρες της Ευρώπης, σε όλο τον κόσμο να δείξουν ουσιαστικά την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό. Προτείνει στους νέους να ενημερώνονται και να ενημερώνουν μέσα από τα social media για ό,τι γίνεται στην Παλαιστίνη. Να μποϋκοτάρουν το Ισραήλ με ό,τι αυτό σημαίνει… «Αυτό δίνει μεγάλη ψυχολογική υποστήριξη», σημειώνει.
Για το πώς ήταν μια τυπική μέρα στη φυλακή, απαντά ότι τα λόγια δεν φτάνουν για να περιγράψουν την εικόνα. «Σκέφτεσαι διαρκώς την οικογένειά σου, αν είναι καλά, δεν περιγράφεται η ταλαιπωρία». Για να αντιμετωπίσει τον εγκλεισμό και τις τιμωρίες που επιβάλλονταν από τις αρχές των φυλακών, δηλώνει πως διάβαζε και μιλούσε πολύ με τις συγκρατούμενές της ώστε να εμψυχώνουν η μία την άλλη, για να αντέξουν ψυχολογικά μέχρι την ώρα της απελευθέρωσης.
Ανάμεσα στις ερωτήσεις τον δημοσιογράφων και τις απαντήσεις της Άχεντ Ταμίμι, πραγματοποίησε σύντομη ομιλία ο πρέσβης του παλαιστινιακού κράτους στην Ελλάδα Μαρουάν Τουμπάσι, ο οποίος αφού ευχαρίστησε το ΚΚΕ για την πρόσκληση της οικογένειας Ταμίμι στην Ελλάδα κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης και να επιβάλλουν κυρώσεις στο Ισραήλ που, όπως είπε, δεν τηρεί καμία από τις ειρηνευτικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί σε διεθνές επίπεδο.
«Ο δρόμος της αλληλεγγύης είναι ακόμα πολύ μακρύς και χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερη αλληλεγγύη γιατί κάθε αλληλεγγύη πραγματοποιεί και μία νίκη! Όπως η αλληλεγγύη σας πέτυχε την απελευθέρωση της Ταμίμι. Κάθε πίεση προς την κατοχική κυβέρνηση του Ισραήλ, που φέρεται σαν να είναι πάνω από το διεθνές δίκαιο, φέρνει αποτελέσματα!» τόνισε ο Μ. Τουμπάσι, προσθέτοντας πως ο στόχος του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού είναι ο τερματισμός της κατοχής, η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ «γιατί αλλιώς ούτε ασφαλής, ούτε σταθερή θα είναι η περιοχή»!
Ακόμα, ο κ. Τουμπάσι τόνισε πως οι Παλαιστίνιοι λατρεύουν την Ελλάδα και τον αδελφό ελληνικό λαό, ο οποίος δεν έχει καμία κοινή αξία με το Ισραήλ, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, γεγονός που, όπως δήλωσε, του προκαλεί εντύπωση.
Το βίντεο της συνέντευξης από το 902.gr
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]