Χθες, ο κ. Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της παρουσίας του στην 83η ΔΕΘ. Ανετος, ευθύς και επικοινωνιακός, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις με σαφήνεια και ξεκάθαρο πολιτικό λόγο.
Τόνισε ότι ο βασικός σκοπός του 3ου προγράμματος χρηματοδότησης, που ήταν η σταδιακή πρόσβαση της χώρας στις αγορές κεφαλαίου, δεν επετεύχθη με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύτηκε για την σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. «Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον κ. Τσίπρα. Θέλουμε να μειώσουμε φόρους και εισφορές και να μειώσουμε το κράτος. Ο κ. Τσίπρας θέλει να αυξήσει το κράτος», είπε, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η ανάπτυξη 4% και η δημιουργία 700.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη πενταετία. «Θα περιμένουμε να δούμε τι μέτρα θα φέρει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή. Μέτρα ευθυγραμμισμένα με τη δική μας λογική που αντιγράφει ο κ. Τσίπρας δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε», ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Ο ατομικός κουμπαράς θα ωθήσει τους νέους να ενταχθούν στο ασφαλιστικό σύστημα. Θα ισοδυναμεί με συμπληρωματική επικουρική σύνταξη υψηλότερη από ό,τι σήμερα», απάντησε, ενώ ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι «μέχρι το 2021 η είσπραξη και το ύψος του ΕΝΦΙΑ θα καθορίζεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση». «Δίπλα στη λέξη λαϊκιστής υπάρχει το όνομα του κ. Τσίπρα, όχι το δικό μου. Οι Ελληνες πολίτες ξέρουν ποιος τους εξαπάτησε και συνεχίζει να τους εξαπατά», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
«Δεν αποδέχομαι μια κοινωνία που συμπιέζει τη μεσαία τάξη. Που αφαιρεί τις προοπτικές προόδου από τους μη προνομιούχους. Πρώτος μου στόχος η ενίσχυση της κοινωνικής κινητικότητας», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ενώ αναφορικά με τον ΟΑΣΘ ανέφερε ότι η κρατικοποίησή του δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα αντιμετώπισε. «Ζούμε τις χειρότερες στιγμές της δημοκρατίας μετά τη Μεταπολίτευση», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «ο κ. Τσίπρας χάνει τις εκλογές και διχάζει, αλλά έτσι κάνει ζημιά στη χώρα». «Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο κ. Τσίπρας ξεθάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος λίγο πριν από τις εκλογές», είπε και πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. δεν θα μπει σε συζήτηση για την αναθεώρηση αν σημαντικά άρθρα όπως το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν μπουν σε αναθεωρητική διαδικασία. «Θα υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που δεν θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., συμπληρώνοντας ότι η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη.
«Η πρόσβαση στις αγορές είναι για μένα πρωταρχικός στόχος. Το “μαξιλάρι” δεν είναι για να φαγωθεί, είναι για να φτάσουμε με ασφάλεια στις αγορές», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι θα διατηρηθεί το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο Eξεταστικών Eπιτροπών που θα ερευνήσoυν τυχόν σκάνδαλα της σημερινής κυβέρνησης, ξεκαθάρισε ότι ως πρωθυπουργός θα προτείνει τη σύσταση μίας Εξεταστικής η οποία θα ερευνήσει τα πεπραγμένα του πρώτου εξαμήνου του 2015. Για τα υπόλοιπα «σκάνδαλα» τόνισε ότι είναι δουλειά της Δικαιοσύνης, την οποία -όπως είπε- εμπιστεύεται.
Σχετικά με τους συμβασιούχους είπε: «Το λέει το Σύνταγμα ότι οι συμβασιούχοι είναι για ορισμένο χρόνο. Ο αριθμός των συμβασιούχων δεν πρέπει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι μια σύμβαση ορισμένου χρόνου μπορεί να είναι ο τρόπος να μπεις στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα. Γι’ αυτό μπήκε αυτή η πρόβλεψη στο Σύνταγμα».
Για μία ακόμη φορά είπε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά θα υπάρξει αυστηρό πλαίσιο απομακρύνσεων-προσλήψεων και πρόσθεσε ότι όταν πήγε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «εμπιστεύτηκα δημοσίους υπαλλήλους που πολλούς θα τους ζήλευαν ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επιμένω στην αξιολόγηση για να ξεχωρίζουν και να επιβραβεύονται οι πραγματικά καλοί». «Θα υπάρξει πλειοψηφία για την προεδρική εκλογή του 2020. Αλλά πριν από την εκλογή θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου», είπε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ για την ένταξη των νέων στην παραγωγική διαδικασία ανάφερε ότι «το πρώτο που τους είπα χθες είναι να ψηφίσουν. Τους λέω ότι βασική μου προτεραιότητα είναι η Παιδεία, που δίνει ευκαιρίες. Επιμένω σε μια τολμηρή μεταρρύθμιση». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τόνισε ότι θα βάλει στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. και πρόσωπα από την Κεντροαριστερά συμπληρώνοντας: «Και στην κυβέρνηση, ακόμη κι αν είμαι αυτοδύναμος». Σε ερώτηση για ενδεχόμενη στήριξη του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας σε επόμενες εκλογές, είπε ότι έχει «καλή θεσμική συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Τάχθηκε υπέρ της εκλογής ευρωβουλευτών με σταυρό, αναφέροντας επίσης ότι «στις περιφερειακές εκλογές η Ν.Δ. θα στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα και συνδυασμούς. Δεν υπάρχει η ίδια ανάγκη στις εκλογές πρώτου βαθμού. Θα δούμε τι θα κάνουμε στους μεγάλους δήμους». Ηταν ξεκάθαρος ότι δεν υπάρχουν ακροδεξιοί στη Ν.Δ. και υπενθύμισε ότι ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που συγκυβερνά με τον κ. Καμμένο, προσθέτοντας ότι υπάρχει υπουργός της κυβέρνησης που η συμπεριφορά του είναι φασιστική.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, για το οποίο δέχθηκε πολλές ερωτήσεις, διαβεβαίωσε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να την ψηφίσει. Τόνισε πως οι πολίτες ξέρουν πως ο κ. Τσίπρας τους εξαπάτησε, σημειώνοντας πως αυτός που είναι τζάμπα μάγκας είναι ο κ. Καμμενος που εξακολουθεί να παρέχει στήριξη στον κ. Τσίπρα. «Η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία. Αν μεσολαβήσουν εκλογές, δεν θα κυρώσουμε τη συμφωνία», δήλωσε. «Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών παράγει αποτελέσματα που είναι πολύ δύσκολα αναστρέψιμα. Αυτό μόνο με εκλογές μπορεί να αποτραπεί. Ζητούμε προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.
Σε νέα ερώτηση για το Σκοπιανό και ειδικότερα για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε., σημείωσε o κ. Μητσοτάκης πως ως κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις πιθανότητες. «Καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε δεχθεί την εκχώρηση της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας που συνθέτουν έναν εν δυνάμει αλυτρωτισμό. Η μόνιμη διεκδίκηση των Σκοπιανών ήταν αυτό ακριβώς που πέτυχαν με τη σημερινή κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Η πορεία προς την Ε,Ε, προδιαγράφεται μακρά, θα εξετάσουμε όμως όλα τα ενδεχόμενα», σημείωσε. Για το όνομα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως κανείς Ελληνας δεν το θέλει αυτό. «Ομως, θέλω να είμαι ρεαλιστής», είπε χαρακτηριστικά και επέμεινε πως τα βασικά ζητήματα είναι η γλώσσα και η εθνότητα, λέγοντας πως το όνομα θα ξεχαστεί γρήγορα.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ «Ε.Τ.»
«Ο πρωθυπουργός οφείλει μια συγγνώμη για το Μάτι»
Η 16η ερώτηση της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. δόθηκε στον Ελεύθερο Τύπο. Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για την τραγωδία στο Μάτι και πώς θα διαχειριζόταν την κατάσταση η δική του κυβέρνηση.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε με έμφαση ότι «αν είχε δοθεί εντολή εκκένωσης θα είχαν σωθεί ζωές στο Μάτι. Πόσες δεν ξέρουμε, αλλά όλα τα επιστημονικά στοιχεία έδειξαν πλέον ότι θα σώζονταν ζωές». Ασκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι έδειξε κυνισμό και ανικανότητα.
«Επιμένω ότι η κυβέρνηση επέδειξε ανικανότητα και κυνισμό. Ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη και δεν απάντησε “γνώριζε ή όχι όταν έκανε το τηλεοπτικό σόου ότι υπήρχαν νεκροί;”. Αν γνώριζε, είναι ψεύτης και υποκριτής, αν δεν γνώριζε, είναι ανίκανος πρωθυπουργός», είπε. Αμέσως μετά πρόσθεσε: «Eχω μιλήσει για νέο πλαίσιο πολιτικής προστασίας και ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών. Φυσικές καταστροφές θα έχουμε, αλλά δεν έχουμε κανένα άλλοθι να μην είμαστε προετοιμασμένοι». Επιτέθηκε στον κ. Πολάκη λέγοντας ότι «ο κ. Συνολάκης δέχθηκε χυδαίες επιθέσεις -με πρώτον από όλους τον γνωστό κ. Πολάκη- όχι για το πόρισμά του. Eβγαλε τη διεύθυνση του κ. Συνολάκη στο διαδίκτυο, είναι φασιστικό».
Στιγμιότυπα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στις 12:35. Η συνέντευξη Τύπου ήταν προγραμματισμένη για τις 13:00. Μπήκε για πέντε λεπτά της ώρας στην αίθουσα, έγινε ο έλεγχος στα φώτα και τον ήχο και στη συνέχεια αποσύρθηκε με στενούς συνεργάτες του στον πρώτο όροφο του Κέντρου.
Η συνέντευξη ξεκίνησε στις 13:07 και ολοκληρώθηκε 15:55. Κατά τη διάρκειά της απαντήθηκαν 45 ερωτήσεις. Πέρσι είχε απαντήσει σε 38 ερωτήσεις και το 2016 σε 41 ερωτήσεις.
Συνολικά, εκπρόσωποι από 110 ΜΜΕ είχαν καταθέσει αίτημα για ερώτηση.
Για πρώτη φορά, δεν δόθηκε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η δυνατότητα να θέσει ερώτημα.
Οι δημοσιογράφοι ήταν σε ημικύκλιο απέναντι από το πάνελ όπου καθόταν -για πρώτη φορά- μόνος ο κ. Μητσοτάκης. Το συντονισμό της συνέντευξης Τύπου είχε η κ. Σπυράκη.
Ο χώρος ήταν σκοτεινός και είχε μπλε «πινελιές», δίνοντας ένα εντυπωσιακό τηλεοπτικό αποτέλεσμα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]