Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Γαλλία αλλά και η Ρωσία έχουν ζητήσει την έκδοσή του, ενώ ο ίδιος από τις 25 Ιουλίου του 2017, όταν και συνελήφθη στη Χαλκιδική όπου έκανε διακοπές με την οικογένειά του, έχει εκφράσει την επιθυμία του να δικαστεί στη χώρα καταγωγής του.
Μήνυμα
Ο «Mr Bitcoin» δεν δίστασε ακόμη να στείλει και ένα μήνυμα μέσω της εφημερίδας στο νέο υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου: «Ευελπιστώ ότι λόγω των σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης θα συνεκτιμήσει το γεγονός ότι είμαι Ρώσος υπήκοος και θα ακολουθήσει την πάγια αρχή να στέλνουν τους εκζητούμενους στην ίδια τους τη χώρα». Επιπροσθέτως, στάθηκε περαιτέρω στα στοιχεία τα οποία ισχυρίζεται πως έχει και αφορούν Ελληνες υπηκόους: «Θα καταθέσω στις αρμόδιες ανακριτικές Αρχές τα ονόματα αν ρωτηθώ. Εχω σημαντικές πληροφορίες να δώσω.
Το πιο σημαντικό είναι πως αυτές οι πληροφορίες βρίσκονται στον hard drive μου που έχει κατασχεθεί. Στον υπολογιστή μου, στο κινητό μου τηλέφωνο και στον εξωτερικό σκληρό δίσκο. Υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες και βρίσκονται στη διάθεση των ελληνικών ανακριτικών Αρχών.
Υπάρχει μία διαδικασία έκδοσης αλλά δεν έχει γίνει έρευνα, καθώς δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στην Ελλάδα, παρόλο που έκανα τις συγκεκριμένες πράξεις που με κατηγορούν στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με τα διωκτικά έγγραφα των Ρώσων, η ζημιά από τη δράση του υπολογίζεται σε 750 εκατ. ρούβλια. Ηδη το Συμβούλιο Εφετών έχει αποφασίσει από μηνών την έκδοσή του και στη Ρωσία για μικροαπάτη με διαδικτυακή πώληση εμπορευμάτων ύψους περίπου δέκα χιλιάδων ευρώ. «Εμείς ακούμε τον πελάτη και βλέπουμε τι θέλει. Η πρώτη του επιθυμία είναι η έκδοσή του στη Ρωσία. Από εκεί και πέρα προτιμά να μείνει στην Ελλάδα από το να εκδοθεί στις ΗΠΑ και τη Γαλλία», δήλωσε χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο συνήγορος υπεράσπισής του, Ηλίας Σπυρλιάδης.
Η Γαλλία
Τροχαίο στη Ροδόπη: Νεκρός 19χρονος μοτοσικλετιστής - Προσέκρουσε με την μηχανή του σε περίφραξη κτήματος
Στις 19 Σεπτεμβρίου εκδικάζεται στο Συμβούλιο του Αρείου Πάγου το γαλλικό αίτημα με το οποίο ζητείται η έκδοσή του, με τις κατηγορίες του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος αλλά και για απάτη μέσω υπολογιστή. «Εμείς θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε πως οι πράξεις του τελέστηκαν και σε ελληνικό έδαφος. Αυτός θα είναι ο σκοπός μας για να μην εκδοθεί. Οι γαλλικές Αρχές υποστηρίζουν ότι ένα κακόβουλο λογισμικό εισήλθε σε διάφορους υπολογιστές Γάλλων υπηκόων και τους δέσμευσε τα προσωπικά δεδομένα και στη συνέχεια ζητήθηκαν λύτρα προκειμένου αυτά να αποδεσμευτούν.
Τα λύτρα ζητήθηκαν σε bitcoins και εστάλησαν, κατά το γαλλικό κατηγορητήριο, στην πλατφόρμα BTC-e προκειμένου να ανταλλαχθούν με άλλα κρυπτονομίσματα ή να μετατραπούν σε παραστατικό χρήμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπυρλιάδης και πρόσθεσε: «Αυτό είναι ένα βασικό επιχείρημα που έχουμε. Αρμοδιότητα έχουν οι εισαγγελικές Αρχές εδώ στην Ελλάδα. Ο κ. Βίνικ έχει επιδείξει ψυχραιμία. Δεν μιλάμε για εγκληματία του κοινού Ποινικού Δικαίου. Μιλάμε για έναν τεχνικό σύμβουλο με γνώσεις Μαθηματικών και προγραμματισμού, γνώστη της διαδικασίας λειτουργίας της BTC-e που μπορεί να είναι χρήσιμος στην ελληνική Δικαιοσύνη».
Η σύλληψη
Ο 38χρονος συνελήφθη σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ουρανούπολης στη Χαλκιδική, όπου απολάμβανε τις διακοπές του μαζί με τη σύζυγό του και τα δύο ανήλικα παιδιά τους. Η βασική κατηγορία που του προσάπτουν οι αμερικανικές Αρχές είναι ότι έστησε τη μεγαλύτερη πλατφόρμα παράνομης ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, όπου κατέληγαν bitcoin, προερχόμενα από λύτρα που εισέπρατταν διαδικτυακοί πειρατές (από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα, κλοπές ψηφιακών νομισμάτων, φορολογικών στοιχείων κ.λπ.). Οπως αναφέρεται στα διωκτικά έγγραφα, από το 2011 στη συγκεκριμένη πλατφόρμα έγιναν καταθέσεις 7 εκατ. bitcoin και αναλήψεις άλλων 5,5 εκατ.
Αντίστοιχες κατηγορίες τού προσάπτουν η Γαλλία και η χώρα καταγωγής του, η Ρωσία. Υπάρχουν ήδη δύο αιτήματα έκδοσης, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, που έχουν ικανοποιηθεί από τις ελληνικές δικαστικές Αρχές και τα οποία μπλοκαρίστηκαν με την κατάθεση αιτήματος ασύλου.
Το κατηγορητήριο
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Αλεξάντερ Βίνικ ήταν ο διαχειριστής του BTC-e, ένα από τα πιο διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων στον κόσμο. Ομως, η συγκεκριμένη πλατφόρμα χρησιμοποιείτο και από κυβερνοεκβιαστές, διεφθαρμένους ομοσπονδιακούς πράκτορες των ΗΠΑ, χάκερ που υπέκλεπταν προσωπικά δεδομένα, αλλά και εμπόρους ναρκωτικών, με βασικό στόχο το «ξέπλυμα» των παράνομων εσόδων τους. Το προειρημένο, φυσικά, είναι κάτι το οποίο αρνείται ο ίδιος ο Αλεξάντερ Βίνικ. Σημειωτέον δε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο Αρειος Πάγος έκανε δεκτό το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας BTC-e. Οι ελληνικές δικαστικές Αρχές γνωμοδότησαν θετικά και σε αίτημα έκδοσης των Ρώσων για υπόθεση απάτης, ενώ πριν από λίγο καιρό έφτασε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης δεύτερο αίτημα των Ρώσων, συνδεόμενο με τη φερόμενη δράση του στον Κυβερνοχώρο και ειδικότερα για επιθέσεις εναντίον ρωσικών τραπεζών, με τη ζημιά να αποτιμάται σε 750 εκατ. ρούβλια.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]