Δύο εβδομάδες μετά την τυπική ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τίποτα δεν δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση επαναφοράς στην πολυαναμενόμενη «κανονικότητα», καθώς η αντιμετώπιση από τις αγορές είναι από εξαιρετικά επιφυλακτική έως εχθρική βοηθούμενη και από το κακό κλίμα για τις αναδυόμενες αγορές.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δείχνει να έχει παγώσει το περίφημο αναπτυξιακό σχέδιο για να ανοίξει πρόωρα έναν εκλογικό κύκλο παροχών και υποσχέσεων προς όλους.
Σε μια τέτοια κατάσταση οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνέχισαν και χθες τη σταθερή ανοδική τους πορεία με το δεκαετές ομόλογο του Δημοσίου να διαμορφώνεται από το 4,48 έως τα 4,60 κάνοντας υψηλό τριών μηνών.
Σε παράλληλη τροχιά η απόδοση του 5ετούς ομολόγου έφτασε χθες στο 3,54% και του 7ετούς έφτασε στο 4,12%. Ολα αυτά ενώ η εικόνα των ιταλικών ομολόγων βελτιώθηκε χθες αισθητά. Το δεκαετές ομόλογο της γειτονικής χώρας υποχώρησε κατά 13 μονάδες βάσης στο 3,03%.
Με αυτά τα δεδομένα γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο δύσκολη η άσκηση για κάποια έξοδο στις αγορές, αφού η αγορά ακολουθεί ένα κακό σενάριο χωρίς κάποιο γεγονός που μπορεί να το αναστρέψει τουλάχιστον προς το παρόν.
Παρόμοια ήταν η εικόνα και στο Χρηματιστήριο όπου ο γενικός δείκτης έκλεισε χθες με απώλειες 1,99% στις 696,09 μονάδες. Αλλη μια μέρα την «τιμητική» τους είχαν ο τραπεζικός κλάδος και τα λεγόμενα «βαριά χαρτιά». Συγκεκριμένα στη μετοχή της Εθνικής η αξία του τίτλου μειώθηκε στα 2,0340 ευρώ με τις απώλειες σε μια ημέρα στο 6,70%, με την ΕΥΔΑΠ να χάνει 5,29% και τη Eurobank 4,96%. Ανω του 3% ήταν η πτώση σε Πειραιώς, Aegean, Alpha Bank και ΕΕΕ, ενώ άνω του 2% σε ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo.
Ανω του 1% ήταν η πτώση σε Τιτάν, Λάμδα, Grivalia, Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, ΔΕΗ και ΟΤΕ, με τις ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Φουρλή να ελέγχουν κάπως την πτώση τους. Χωρίς μεταβολή ο Σαράντης, ενώ Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν με μικρά κέρδη. Τα Ελληνικά Πετρέλαια όμως έκλεισαν στο +2,09% και η ΓΕΚ Τέρνα στο +3,01%.
Ενόχληση
Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας μετά το μνημόνιο η ακατάσχετη παροχολογία, με τις διαρροές για ελαφρύνσεις να δίνουν και να παίρνουν κάθε μέρα, έχει αρχίσει να ενοχλεί τους δανειστές δημιουργώντας και μια εικόνα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποδράσει από τις υποχρεώσεις που ανέλαβε λίγο καιρό νωρίτερα.
Έγκυος τριών μηνών η Δόμνα Μιχαηλίδου! - Στιγμές απόλυτης ευτυχίας για το ζευγάρι
Σχετικό μήνυμα έστειλε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ σε συνέντευξή του σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της τήρησης των συμφωνηθέντων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι αγορές δεν θα πεισθούν ευκολότερα από τους δανειστές της Ελλάδας».
«Ο διάλογος με τις αγορές θα είναι πιο δύσκολος από ό,τι με τους θεσμούς», προειδοποιεί χαρακτηριστικά σε σημερινή συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο κ. Κερέ. Για τη βιωσιμότητα του χρέους σημειώνει ότι η απόφαση του Eurοgroup της 22ας Ιουνίου ήταν ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάστασή του μεσοπρόθεσμα. Αναγνωρίζει ωστόσο πως υπάρχουν κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Εκφράζει την εκτίμησή του προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και προσθέτει ότι είναι σημαντικό να διαφυλάσσεται η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας και του διοικητή της. Χαρακτηρίζει δε «απαραίτητη» μία ανεξάρτητη στατιστική αρχή.
Στο κρίσιμο θέμα των συντάξεων, με δεδομένο ότι η ΕΚΤ θα συμμετέχει στην αξιολόγηση που θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα, αποφεύγει μεν να πάρει ξεκάθαρη θέση, αλλά τονίζει ότι βασικός στόχος παραμένει η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
«Δεν επιθυμούμε να συζητήσουμε συγκεκριμένα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής», λέει ο κ. Κερέ και προσθέτει: «Αυτό που έχει πρωταρχική σημασία για εμάς είναι να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2019 και η σύνθεση του προϋπολογισμού να ευνοεί την ανάπτυξη. Οπως ισχύει σε διάφορες χώρες της ζώνης του ευρώ, είναι σημαντικό το επίπεδο της άμεσης φορολογίας εισοδήματος να στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων».
Για την ενισχυμένη εποπτεία αναφέρει ότι σαφώς δεν πρόκειται για νέο πρόγραμμα, αλλά για ενισχυμένη μορφή συνεργασίας της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων για τη στήριξη της μετάβασης προς την πλήρη πρόσβαση στις αγορές.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]