Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, ο χειριστής του ταχύπλοου, συνελήφθη λίγο μετά το δυστύχημα σε συγγενικό του σπίτι στην Αίγινα, ενώ στο σκάφος ήταν άλλα τρία άτομα, (ένας άνδρας και δύο γυναίκες), τα οποία από την πρώτη στιγμή προσήχθησαν στο Λιμεναρχείο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κυβερνήτης του ταχύπλοου, δηλώνει ότι αφαιρέθηκε και δεν είχε δει το τουριστικό σκάφος και όταν τελικά το είδε δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Έτσι το ταχύπλοο πέρασε στην κυριολεξία πάνω από την λάντζα, κόβοντας την στη μέση και ρίχνοντας τους επιβάτες στη θάλασσα.
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν έτρεχε, αλλά αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, μέσα στην στενή δίαυλο, κάτι που ερευνάται στο πλαίσιο της προανάκρισης.
Σημειώνεται, ότι ο χειριστής είναι ηλικίας 77 ετών και είναι κάτοχος διπλώματος για το σκάφος, το οποίο είχε θεωρηθεί το 2014.
Υπενθυμίζεται ότι από την σφοδρή σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους ο 58χρονος κυβερνήτης του τουριστικού σκάφους, ένα κοριτσάκι 5 ετών και ο 44χρονος πατέρας του και ένας άνδρας 40 – 45 ετών, η σορός του οποίου ανασύρθηκε λίγο αργότερα από τον βυθό της θάλασσας, από βατραχανθρώπους του Λιμενικού.
Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι στο σκάφος, εκτός από τον 44χρονο πατέρα και την άτυχη 5χρονη κόρη του, επέβαινε και ο 9χρονος γιος του, που ευτυχώς σώθηκε, ενώ η μητέρα είχε μείνει στο ξενοδοχείο, γιατί δεν ήθελε να πάει στην εκδρομή και έπαθε ισχυρό σοκ μόλις πληροφορήθηκε τα γεγονότα.
Κάτοικοι της Αίγινας μιλώντας για τον 58χρονο καπετάνιο της λάντζας, τον χαρακτηρίζουν πολύ έμπειρο ναυτικό, ενώ μάρτυρες αναφέρουν ότι όταν είδε το ταχύπλοο κόρναρε για να το ειδοποιήσει, αλλά μάταια. Επίσης, λένε ότι δεν είχε χρόνο για ελιγμό, προκειμένου να αποφύγει την σύγκρουση, καθώς, εκτός των άλλων, υπήρχε κίνδυνος ανατροπής του γεμάτου με παραθεριστές σκάφους.
Στο σκάφος, μαζί με τον χειριστή, επέβαιναν συνολικά 24 άτομα. Οι 20 που ανασύρθηκαν ζωντανοί διακομίστηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Αίγινας, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από το ιατρικό προσωπικό, αλλά και ιδιώτες γιατρούς, που έσπευσαν να βοηθήσουν, μαζί με πολλούς κατοίκους και παραθεριστές.
Αλαλούμ με το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο - Πώς μπήκε και βγήκε το λουκέτο
Οι δύο σοβαρά τραυματίες είναι μια 29χρονη αλλοδαπή, που έπαθε μερικό ακρωτηριασμό στην κνήμη και μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, όπου οι γιατροί δίνουν μάχη για την συγκόλληση της κνήμης, καθώς και ένας 16χρονος, που φέρει τραύματα στον φάρυγγα και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας.
Δύο ακόμα μεταφέρθηκαν στη Νίκαια με θλαστικά τραύματα και κατάγματα, ενώ στο 401 διακομίστηκε ένας αστυνομικός, που έκανε διακοπές και επέβαινε στο τουριστικό σκάφος.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το υπουργείο Ναυτιλίας για το πρωτοφανές ναυτικό δυστύχημα, τις μεσημβρινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, μέσω κλήσης στον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης (112), για περιστατικό σύγκρουσης των δύο σκαφών και την πτώση των επιβαινόντων του στη θάλασσα.
Η κινητοποίηση υπήρξε άμεση και στην περιοχή έσπευσαν Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και τέσσερα πλωτά περιπολικά, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερο του Λιμενικού, παραπλέοντα ιδιωτικά σκάφη, καθώς και κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε είχε ως αποτέλεσμα την διάσωση των 20 επιβαινόντων και την ανάσυρση των τεσσάρων νεκρών, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν άλλων αγνοουμένων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Του περιστατικού επελήφθη και κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων & Συμβάντων (ΕΛΥΔΝΑ) προκειμένου να διεξαχθεί ενδελεχής διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών του δυστυχήματος.
Στην Αίγινα μετέβη και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για την πορεία των ερευνών, ενώ μαζί με τον αρχηγό του σώματος, έχουν δώσει εντολές να ριχτεί άπλετο φως στις συνθήκες του δυστυχήματος και να αποδοθούν ακέραια οι ευθύνες.