«Πριν από λίγες μέρες εγκρίναμε μικρό αριθμό επιστροφών προσφύγων, που σχετίζονται με τον Κανονισμό του Δουβλίνου, από τη Γερμανία και μερικές άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. Οι γερμανικές και ελληνικές αρχές ασύλου έχουν αναλάβει την εφαρμογή της διαδικασίας. Υπήρχε πίεση από χώρες της Ε.Ε. να αρχίσουμε να αποδεχόμαστε και πάλι επαναπροωθήσεις. Κατανοώ ότι οι κυβερνήσεις θέλουν να δείξουν στους πολίτες ότι κάνουν κάτι. Για αυτό θέλω να τις βοηθήσω», δήλωνε ακριβώς ένα χρόνο πριν ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε γερμανικά ΜΜΕ.
Εν μέσω θερινής αυγουστιάτικης ραστώνης, η παραδοχή του Γιάννη Μουζάλα ότι δεχόμαστε εθελοντικά επιστροφές προσφύγων από τη Γερμανία, για πρώτη φορά από το 2011, είχε περάσει στα ψιλά.
Ενα χρόνο μετά, η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό έρχεται να επαναλάβει «επίσημα» μία από τις περσινές ήδη τηρούμενες δεσμεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας, προκαλώντας προβληματισμό στο γιατί να αποφασιστεί κάτι που ήδη τηρείται. Εκεί κρύβεται, σύμφωνα με τις πρώτες αποτιμήσεις, η πολιτική ουσία της συμφωνίας, ότι δηλαδή θα υπερβεί όσα έχουν ήδη αποφασιστεί, με τις επιστροφές σε Ελλάδα και Ισπανία να είναι πολλές περισσότερες από όσες αρχικά έχουν ανακοινωθεί, ώστε να εξυπηρετηθούν κυρίως οι γερμανικές πολιτικές στοχεύσεις.
Η συμφωνία
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ την «επιστροφή» προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα που αιτούνται άσυλο σε Γερμανία και Αυστρία και είχαν καταγραφεί για πρώτη φορά στην ελληνική επικράτεια, όπως προβλέπει ο «Κανονισμός του Δουβλίνου» για το άσυλο, διευκολύνοντας το Βερολίνο εν μέσω μεγάλης πολιτικής κυβερνητικής σύγκρουσης.
Ταυτόχρονα ο Ελληνας πρωθυπουργός συμφώνησε με το σύνολο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για νέα κέντρα κράτησης ανθρώπων αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν ξανά κέντρα που έμεναν ανενεργά το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ηπειρωτική χώρα.
Στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα επιστρέφουν στην Ελλάδα θα είναι 100 με 150 άτομα το μήνα. Πρόσθεσε ότι, βάσει αυτής της συμφωνίας, η Γερμανία δεσμεύεται να ξεπαγώσει τα 2.900 αιτήματα προσφύγων και μεταναστών που είναι στην Ελλάδα για επανένωση με τις οικογένειές τους που βρίσκονται στη Γερμανία.
Δήμος Αθηναίων: Προς σφράγιση το κατάστημα στον Βοτανικό που σέρβιρε αλκοόλ σε ανήλικους
Καμπανάκι…
Αν και ακόμα το σύνολο της απόφασης της Συνόδου για το τι πρακτικά θα εφαρμόσει η κάθε χώρα είναι θολό, ωστόσο οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι τα «ψιλά γράμματα» της συμφωνίας κρύβουν όσα είναι πιθανό να κληθεί η Ελλάδα να διαχειριστεί, δηλαδή τη μαζική επιστροφή προσφύγων και μεταναστών από τις χώρες του Βίζεγκραντ και κυρίως τη Γερμανία.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι οι επιστροφές προσφύγων στη χώρα θα αφορούν αποκλειστικά όσους βρεθούν στη Γερμανία μετά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής και έχουν καταγραφεί αρχικά στη χώρα μας, οι τεχνικές λεπτομέρειες όμως δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα, με αποτέλεσμα να μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προστεθούν και άλλες κατηγορίες προσφύγων από τη Γερμανία σε Ελλάδα και Ισπανία.
Ανθρωποι που παρακολουθούν το ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος στην Ευρώπη θεωρούν το παραπάνω ως το πιο πιθανό σενάριο λόγω και της τεταμένης πολιτικής κατάστασης στη Γερμανία, μιας και όσα ήδη αποφασίστηκαν περί επιστροφών η Ελλάδα ήδη τα τηρεί μέσω της συμφωνίας Μουζάλα.
Οι… αριθμοί
Λόγω της αύξησης των ελέγχων στα νησιά, στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας από την Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με Frontex και Λιμενικό Σώμα, αλλά και λόγω της ενίσχυσης της περιφρούρησης των χερσαίων συνόρων, υπολογίζεται ότι «διαφεύγει» από τη χώρα μόλις το 1% με 2% των αφίξεων.
Επίσης με την ήδη εθελοντική συμφωνία του Γιάννη Μουζάλα επιστρέφουν από τη Γερμανία στην Ελλάδα 10 με 20 άτομα το μήνα.
Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες που επιστρέφουν πρόκειται για άτομα που βρέθηκαν στη Γερμανία μετά τον Μάρτιο του 2017 έχοντας ως πρώτη χώρα εισόδου την Ελλάδα, θεωρούνται νόμιμοι καθώς διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα, έχουν άδειες παραμονής και χαρτιά προσφύγων, ωστόσο επιστρέφουν στη χώρα καθώς, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, παραβίασαν τους όρους παραμονής, όπως περιγράφονται στις περιπτώσεις του «Δουβλίνο ΙΙ».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]