Πρόκειται για τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, 22 έως 47 ετών, σε βάρος των οποίων ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης απήγγειλε κατηγορίες, κατά περίπτωση, για διατάραξη κοινής ειρήνης, αντίσταση, παράνομη κατοχή κροτίδων, απόπειρα απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης εναντίον αστυνομικών, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, όλες σε βαθμό πλημμελήματος.
Στην αίθουσα του δικαστηρίου βρέθηκαν τελικά τέσσερις από τους πέντε συλληφθέντες, καθώς ο τελευταίος φέρεται να υπέστη κάποιο πρόβλημα υγείας, όσο παρέμενε στα κρατητήρια του δικαστικού μεγάρου, και γι’ αυτό χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.
Οι κατηγορούμενοι αναμένεται να ζήτησαν την προβλεπόμενη από το νόμο αναβολή για να ετοιμάσουν τις απολογίες τους. Δύο εξ αυτών φοράνε μπλούζες με διακριτικά του ΠΑΟΚ, ενώ στο δικαστήριο δεν προσήλθε καμιά ομάδα ατόμων για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους προς τους συλληφθέντες.
Τι ειπώθηκε στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το Σκοπιανό στην Θεσσαλονίκη
Σοβαρά επεισόδια και πέντε συλλήψεις σημειώθηκαν στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ, με θέμα τα οφέλη της συμφωνίας για το ονοματολογικό των Σκοπίων.
Αρχικώς η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη να λάβει χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, ωστόσο ύστερα από σκληρές ανακοινώσεις από τοπικές συλλογικότητες, αλλά και συνδέσμους οπαδών του ΠΑΟΚ, υπό τον φόβο των Ιουδαίων, άλλαξε μέρος διεξαγωγής και μεταφέρθηκε στο χώρο της ΔΕΘ.
Διαβάστε: Σκληρή ανακοίνωση οπαδών του ΠΑΟΚ: Ανεπιθύμητος ο ΣΥΡΙΖΑ
«Να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο λογικής»
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο συντονιστής εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βερβέρης και ο επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών του ΑΠΘ, Βέρμουντ Ορμπάκκε.
«Νομίζω ότι πρέπει να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο λογικής, θα έλεγα, γιατί αυτά που η κυβέρνηση μας δρομολόγησε είναι στο επίπεδο της στοιχειώδους λογικής και του σεβασμού ανάμεσα σε δύο χώρες, που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε, αντίθετα τους ενώνουν τα πάντα» δήλωσε, προσερχόμενος στην εκδήλωση, ο κ. Μηταφίδης και πρόσθεσε: «Και όσοι φανατίζουν τον κόσμο και τον ντοπάρουν με το δηλητήριο του εθνικισμού προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία σε αυτόν τον τόπο, παρά τις υπερπατριωτικές τους κορώνες, τις οποίες τις έχουμε βέβαια ζήσει και σε άλλες εποχές και μόνο εθνικές συμφορές προκάλεσαν».
Στη συνέχεια, στην ομιλία του αναφέρθηκε στις συνθήκες κατά τις οποίες γίνεται αυτή η συζήτηση, αλλά και στην ίδια τη συμφωνία.
«Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, σε αυτές τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, αυτό το μίγμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον εθνικισμό και στην εκμετάλλευση των υπαρκτών κοινωνικών προβλημάτων της χώρας» είπε ο κ. Μηταφίδης. Ο κ. Μηταφίδης ανέφερε, ότι στο παρελθόν το ζήτημα χειρίστηκαν «εντελώς οπορτουνιστικά και στρουθοκαμηλίζοντας», άνθρωποι, που «ενώ είχαν συμφωνήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια», σήμερα, όπως είπε, «μας κουνούν το δάχτυλο» και εκτοξεύουν κατηγορίες.
Λαμία: Απεγκλωβίστηκαν πεζοπόροι στο χιονισμένο Καλλίδρομο - Με ερπυστριοφόρο της ΕΜΑΚ η επιχείρηση
«Σύνθετη ονομασία με τη γειτονική χώρα, στο ζήτημα ονόματος, με γεωγραφικό, κατά κύριο λόγο, ή χρονικό προσδιορισμό. Αυτό δε συμφωνήσαμε;» διερωτήθηκε ο κ. Μηταφίδης και συνέχισε : «Αυτό που δεν είχαν το θάρρος να το κάνουν αυτοί, γίνεται από δύο κυβερνήσεις που καθόλου τυχαία έχουν μια διαφορετική προέλευση».
Ο κ. Μηταφίδης αναφέρθηκε και στα επιμέρους άρθρα της συνθήκης, επιχειρηματολογώντας για το θέμα της εθνότητας, ότι «κάνουν μια σκόπιμη σύγχυση στο θέμα της ιθαγένειας, που είναι μια νομική σχέση του κάθε πολίτη με το κράτος του» και πρόσθεσε ότι «το διεθνές δίκαιο δεν αναγνωρίζει λαούς, ή εθνότητες, κράτη αναγνωρίζει». Για το θέμα της γλώσσας παρέπεμψε σε άρθρο του καθηγητή Μπαμπινιώτη, το 1992, όπου ο καθηγητής έγραφε ότι η «προπαγάνδα» της άλλης πλευράς για το όνομα κέρδιζε έδαφος στη διεθνή ορολογία, «αφού η Ελλάδα με την επίσημη πολιτική της επέλεξε να μη φέρνει τέτοια θέματα στο προσκήνιο των συζητήσεων, ούτε να ενθαρρύνει την επιστημονική, ή άλλη στήριξη τους».
«Δεν πρόκειται να τους κάνουμε το χατίρι»
Ο κ. Μηταφίδης αναφέρθηκε στις αντιδράσεις έξω από το χώρο της ΔΕΘ και τόνισε ότι «η πολιορκία αυτής της εκδήλωσης» και η «προσπάθεια τρομοκράτησης του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης» δε θα έχει το αποτέλεσμα που αυτοί που επιδίδονται σε αυτές, επιδιώκουν.«Δεν πρόκειται να ανακόψει αυτή την ιστορική πορεία και δεν πρόκειται να τους κάνουμε το χατίρι» είπε ο κ. Μηταφίδης.
«Προχωρήσαμε με γνώμονα, ποιοι είναι με τη φιλία και τη δημοκρατία» τόνισε από την πλευρά του, ο συντονιστής Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βερβέρης, σημειώνοντας ότι από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι και το Μάιο του 2017, για πρώτη φορά στη γειτονική χώρα, αναδείχθηκε πιο καθαρά, η «πολιτική» και η γεωπολιτική διάσταση του ζητήματος, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και τη στάση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι.
Επέκρινε την αντίδραση που προέρχεται από την αντιπολίτευση και στις δύο πλευρές και σημείωσε τις προοπτικές, οικονομικές και άλλες που διανοίγονται για τις δύο χώρες και για την ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Ορμπάκκε τόνισε ότι έκανε βαλκανικές σπουδές στην Κοπεγχάγη πριν το 1992 , όπου για το θέμα της γλώσσας της γειτονικής χώρας ασχολούνταν διεθνώς, οι σλαβολόγοι, χωρίς να συνδέουν, ή να συγχέουν τον όρο «μακεδονική», με την αρχαία μακεδονική γλώσσα.
«Έτσι είναι γνωστή η γλώσσα διεθνώς, εάν λέει κανείς σκοπιανή γλώσσα, δε θα καταλαβαίνει κανείς, αυτή είναι η διεθνής πραγματικότητα» είπε ο κ. Ορμπάκκε.
Σε ότι αφορά το χειρισμό του ονοματολογικού κατά το παρελθόν από ελληνικής πλευράς σημείωσε : «Μέσα στην άγνοια μου, είπα, γιατί είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα αφού είναι ανύπαρκτο. Αν μιλάμε για διπλωματική γλώσσα, τότε εντάξει, αλλά κακώς μπήκε στον τρόπο που συζητάμε τα πράγματα στην κοινή γνώμη». Τόνισε, ότι θα έπρεπε να υπάρχει και νωρίτερα καλύτερο κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες και πρόσθεσε ότι η συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση και για τις δύο χώρες και για τη περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων και την προοπτική τους στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Σε παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς υπογράμμισε ότι υπάρχει και ένας ευρύτερος συμβολισμός που προκύπτει από την συμφωνία και πρόσθεσε: «Θέλει να πιστοποιήσει ότι η χώρα μας είναι ο παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» ανέφερε ο κ. Παππάς και συνέχισε: «Αλλά και το γεγονός ότι η Βαλκανική πια πρέπει να γίνει ο παράγοντας σταθερότητας και δημοκρατίας για όλη την Ευρώπη».
Στο τέλος της εκδήλωσης μικρή ομάδα από άτομα νεαρής ηλικίας, που είχαν κάνει και παρεμβάσεις νωρίτερα στη συζήτηση, διαφωνώντας, ή θέτοντας ερωτήματα στους ομιλητές, τραγούδησαν ένα τραγούδι με περιεχόμενο για τη Μακεδονία.
Προσπάθησαν να εισβάλλουν στο χώρο της ΔΕΘ
Η μεταφορά αυτή δεν εμπόδιζε ωστόσο, δεν εμπόδισε τους διαδηλωτές να επιχειρήσουν να εισβάλλουν στον χώρο της ΔΕΘ και να επιτεθούν στον βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλο Μηταφίδη.
Συγκεκριμένα, η ένταση σημειώθηκε στη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεση όταν δύο διαδηλωτές κατάφεραν να περάσουν την περίφραξη, με σκοπό να κινηθούν προς την εκδήλωση.
Οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να μπουν στο συνεδριακό χώρο, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις κλειστές πόρτες και τις διμοιρίες των ΜΑΤ, οι άνδρες των οποίων δεν επέτρεψαν την είσοδο των πολιτών, που κρατούσαν ελληνικές σημαίες
Παρόλα αυτά, οι συγκεντρωμένοι δεν πτοήθηκαν, φωνάζοντας πολλές φορές το σύνθημα κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη: «Μαλ…, αρχ…, Μηταφίδη.
Πετροπόλεμος από κουκουλοφόρους
Λίγο αργότερα η ένταση μεταφέρθηκε και στην οδό Εθνικής Αμύνης όπου αστυνομικοί των ΜΑΤ και κουκουλοφόροι συγκρούστηκαν. Οι κουκουλοφόροι έχουν βάλει φωτιές σε κάδους, πετούν πέτρες και φωτοβολίδες προς τα ΜΑΤ, τα οποία απαντούν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου- λάμψης.
https://www.youtube.com/watch?v=8BvfMp67-bA
Η ένταση εκτονώθηκε λίγο μετά τις 9:30 το βράδυ έξω από το εκθεσιακό κέντρο της Διεθνούς Έκθεσης με τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί στη νότια πύλη της ΔΕΘ – στο ύψος της πλατείας ΧΑΝΘ – να απωθούν τις ομάδες διαδηλωτών που συμμετείχαν στα επεισόδια.
Στο ύψος της παραλιακής λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου κατάφεραν να τους απομακρύνουν, ενώ η Αστυνομία προέβη σε πέντε συλλήψεις στα επεισόδια που διήρκεσαν παραπάνω από τρεις ώρες.
Οι συλληφθέντες είναι ηλικίας από 22 έως και 47 χρονών, ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται και μια 22χρονη κοπέλα.
ΣΥΡΙΖΑ: Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ να καταδικάσει τα επεισόδια – Η ΝΔ συμπλέει με την ακροδεξιά
Να καταδικάσει τις «άθλιες ενέργειες» έγιναν στο όνομα ενός συνδέσμου του ΠΑΟΚ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από την ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζοντας «ακροδεξιές και περιθωριακές» ομάδες αυτές που δημιούργησαν τα επεισόδια στην Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα ή συλλογικότητα, δεν θα πάρει άδεια από τις κάθε λογής ακροδεξιές και περιθωριακές ομάδες για να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις για τη συμφωνία με την FYROM ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα. Τα θλιβερά επεισόδια που συνέβησαν έξω από την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη δεν εκφράζουν ούτε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, ούτε κανέναν δημοκρατικό πολίτη, ούτε κανέναν υγιή φίλαθλο ομάδας. Περιμένουμε από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ να καταδικάσει αυτές τις άθλιες ενέργειες που γίνονται εξ ονόματος συνδέσμου του ιστορικού συλλόγου του ΠΑΟΚ.
Περιμένουμε από το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου και από όλα τα πολιτικά κόμματα να πάρουν έμπρακτα αποστάσεις από τέτοια νοσηρά φαινόμενα για τη δημοκρατία. Και βέβαια, περιμένουμε από τη ΝΔ να αντιληφθεί ότι η σύμπλευση με τις ακροδεξιές λογικές και το περιθώριο, την καταστά και την ίδια μέρος του».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]