Με αυτά τα λόγια ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος εγκαινίασε προχθές ένα από τα πλέον εντυπωσιακά αναπτυξιακά έργα που έχει στο ενεργητικό της Ορθόδοξη Εκκλησία, το υπερσύγχρονο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, στο χωριό Λίμπραζ της επαρχίας Ελμπασάν, στα Τίρανα.
Η κατασκευή και η λειτουργία του υπήρξε πρωτοβουλία του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου ο οποίος τα τελευταία 25 χρόνια όπου ποιμαίνει στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πλούσιο, σε όλους τους τομείς, έργο.
Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που συνάντησε κατάφερε να αναγεννήσει τη διαλυμένη από το καθεστώς Χότζα Εκκλησία της Αλβανίας, να ανοικοδομήσει εκατοντάδες κατεστραμμένους ναούς και μοναστήρια αλλά και να δημιουργήσει ένα μεγάλο κοινωνικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό δίκτυο.
Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Αναστάσιος ανέφερε κατά την τελετή των εγκαινίων: «έχουν συμπληρωθεί 25 χρόνια από τότε που με αξίωσε να βρίσκομαι σε αυτόν τον πονεμένο από την αδικία και τον φόβο τόπο.
Σε εκείνη την περίοδο της αβεβαιότητος, της αγωνίας και της φτώχειας το βασικό μήνυμά μας ήταν: Τολμούμε να ελπίζουμε! Ενα τέτοιο έργο ελπίδος και αγάπης είναι και το έργο το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα. Γεννήθηκε από το όραμα να εξασφαλίσουμε σταθερούς εγχώριους πόρους, που προσφέρουν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τα κοινωφελή έργα τα οποία μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν».
Το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αλβανίας, έχει τη δυνατότητα ετήσιας παραγωγής ενέργειας 42,94 GWH. Για την υλοποίησή του, η Αρχιεπισκοπή έλαβε τραπεζικό δάνειο δεκαετούς διάρκειας, έχοντας ταυτόχρονα υπογράψει σύμβαση με την αλβανική πολιτεία για την αγορά της παραγόμενης ενέργειας.
Καιρός: Ισχυρές βροχές, θυελλώδεις άνεμοι και χιονοπτώσεις – Προβλήματα σε Αττική και Εύβοια
Τα έσοδα από το έργο θα καλύψουν το κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής Αλβανίας. Θα διατεθούν στα σχολεία, στις τεχνικές σχολές, στο Πανεπιστήμιο της Αρχιεπισκοπής, στα υγειονομικά ιδρύματα, στα ορφανοτροφεία, ενώ θα βοηθήσουν προγράμματα που αφορούν στους νέους και στις ευπαθείς ομάδες.
Από την άλλη πλευρά, θα προορίζονται για την αναπαλαίωση και συντήρηση των ναών και των Μονών αλλά και τη δημιουργία νέων αλλά και για τη στήριξη της ιεραποστολής στην Αφρική και την Κορέα όπου υπηρέτησε ο κ. Αναστάσιος.
«Γενικά θα εξασφαλίσει την οικονομική δυνατότητα στην Ορθόδοξο Αυτοκέφαλο Εκκλησία της Αλβανίας να συνεχίσει την αποστολή της, να τολμά, να ελπίζει και να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για την ακτινοβολία της πίστεως, της αγάπης, της συμφιλιώσεως ανθρώπων και λαών» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή, «η κατασκευή αυτού του έργου αυξάνει την επάρκεια ανεφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια, βελτιώνει την αποτελεσματικότητα στην παραγωγή της ενέργειας, ρυθμίζει πολλά κοινωνικά προβλήματα όπως η απασχόληση, οι υποδομές, η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αυξάνει τα τοπικά και εθνικά έσοδα κ.τ.λ.
Επίσης, μειώνει τα αέρια GHG και συγκεκριμένα η ετήσια μείωση των αερίων GHG από την παραγωγή της πράσινης ενέργειας είναι 37,029 τόνοι CO2/τον χρόνο».
Από τεχνικής απόψεως για τη κατασκευή του υδροηλεκτρικού εργοστασίου απαιτήθηκαν: 411.850 m3 εκσκαφές κι επιχωματώσεις, 61.900 m3 σκυρόδεμα. Χρησιμοποιήθηκαν 6.600 τόνοι εξοπλισμός σιδήρου, 2.250 m2 τοιχώματα σιδηρομπετό και 55 τόνοι μεταλλικό κτίριο για τον σταθμό παραγωγής.
ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου