Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην προανάκριση για τις δύο μεγάλες φωτιές σε Λαγονήσι και Ανάβυσσο, στα τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου 2017, συμμετέχει εκτός της Πυροσβεστικής και η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Και αυτό γιατί σύμφωνα με πηγές κοντά στην υπόθεση, τις οποίες επικαλείται η «Καθημερινή», από την εν εξελίξει έρευνα έχουν προκύψει ενδείξεις για ανάμειξη κρατικών αξιωματούχων σε απόπειρα αποχαρακτηρισμού και καταπάτησης των καμένων εκτάσεων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η σχετική έρευνα της Πυροσβεστικής εστιάστηκε στις πυρκαγιές του Λαγονησίου και της Αναβύσσου κατά τις οποίες έγιναν στάχτη αντιστοίχως 4.730 και 2.290 στρέμματα. Η πρώτη είχε ξεκινήσει από τα Καλύβια Θορικού (φωτογραφία κάτω) και η δεύτερη από τη Λεωφόρο Αναβύσσου. Αμφότερες πήραν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και κινήθηκαν προς τη Λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου. Κατά την κατάσβεση της φωτιάς της Αναβύσσου είχαν τραυματιστεί τρεις πυροσβέστες και όλοι -συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου της περιοχής- έλεγαν από τότε ότι ήταν έργο εμπρηστών.
Στην πρώτη περίπτωση τα ίχνη εμπρησμού ήταν εμφανή και από εκεί ξεκίνησε η πολύμηνη έρευνα της αρμόδιας υπηρεσίας της Πυροσβεστικής, που εκτός από συγκέντρωση πληροφοριών και στοιχείων, μαρτυρίες κτλ, περιελάμβανε και δεδομένα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.
Βασικό συμπέρασμα της διασταύρωσης όλων των παραπάνω στοιχείων είναι ότι επρόκειτο για εμπρησμό κατόπιν μάλιστα εντολής ιδιωτών που διαμένουν στην περιοχή προκειμένου να διευκολυνθεί καταπάτηση σε γειτονική δασική περιοχή!
Πιο συγκεκριμένα, η αρμόδια υπηρεσία της Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προχώρησε σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. σε άρση απορρήτου για τα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων και σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», προέκυψαν ισχυρά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η φωτιά μπήκε σκόπιμα προκειμένου να αποχαρακτηριστούν και στη συνέχεια να καταπατηθούν φερόμενες ως ιδιωτικές εκτάσεις που όμως ήταν χαρακτηριστισμένες ως δασικές.
Καιρός: Το χιόνι θα σκεπάσει τα βουνά - Ποιες οι τελευταίες προγνώσεις
Στο πλαίσιο της έρευνας μάλιστα, εντοπίστηκαν και έγγραφα με ημερομηνία μεταγενέστερη της πυρκαγιάς με τα οποία οι εν λόγω ιδιώτες επιχειρούσαν να πιστοποιήσουν ότι το πευκοδάσος της Αναβύσσου δεν κάηκε την 31η Ιουλίου 2017 αλλά μία δεκαετία νωρίτερα!
Η σχετική δικογραφία τέθηκε υπόψη του εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του τη διαχώρισε σε δύο σκέλη: ένα για τον εμπρησμό και ένα για το σχέδιο της καταπάτησης των καμένων.
Δεδομένης της φερόμενης εμπλοκής στην υπόθεση προσώπων που κατέχουν δημόσια αξιώματα, στην έρευνα συμμετέχει πλέον όπως προαναφέρθηκε και η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ..
Αλλα και στη Ζάκυνθο όπου το περασμένο καλοκαίρι καταγράφηκαν 167 δασικές πυρκαγιές (αριθμός ρεκόρ), από την μέχρι τώρα έρευνα προέκυψαν ενδείξεις ότι στο νησί δραστηριοποιείται κύκλωμα που αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις ή δεν κηρύσσει ως αναδασωτέες όσες έχουν καεί.
Στην Ηλεία τέλος, όλα δείχνουν ότι οι φωτιές σχετίζονται με τις έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό φυτειών χασίς και την επακόλουθη προσπάθεια των καλλιεργητών να κάψουν στην κυριολεξία τα ενοχοποιητικά στοιχεία (τα δενδρύλλια).
274 συλλήψεις και 15 δικογραφίες το 2017
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής, το 2017 συνελήφθησαν με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια 240 άτομα και αντίστοιχα για εμπρησμό από πρόθεση 34. Από το σύνολο των συλληφθέντων, ένας κρίθηκε προφυλακιστέος, καθώς προέκυψε συμμετοχή του σε πάνω από 15 περιστατικά εμπρησμών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, η ΔΑΕΕ σχημάτισε 15 δικογραφίες για υποθέσεις εμπρησμού. Τα νούμερα δεν παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2016. Ενδεικτικά, για εμπρησμό από αμέλεια συνελήφθησαν 263 άτομα και για εμπρησμό από πρόθεση 54. Ενα άτομο προφυλακίστηκε, καθώς προέκυψαν ενδείξεις εμπλοκής του σε πάνω από 30 πυρκαγιές, ενώ συνολικά η ΔΑΕΕ το 2016 σχημάτισε 19 δικογραφίες.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]