Άρθρο για το τουριστικό επίτευγμα που αναμένεται να πραγματοποιήσει η Ελλάδα φιλοξενεί ο Guardian. Συγκεκριμένα, φέτος προβλέπεται να καταφτάσουν στη χώρα μας, 32 εκατομμύρια τουρίστες, στοιχείο ρεκόρ που το Βρετανικό μέσο χαρακτηρίζει «Εξαιρετικό».
Η Ελλάδα εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο τη συγκυρία και έχει μείνει πλέον μόνη μεταξύ των γειτόνων της (Τουρκία, Αίγυπτος) που μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια.
Όλα αυτά σε μια περίοδο που η οικονομία δεν έχει ανακάμψει και τις μνήμες του Grexit να ξυπνούν κάθε λίγο.
Παρόλα αυτά, οι τουρίστες επιμένουν… ελληνικά, όμως εμείς μπορούμε να αντέξουμε;
Τα ελληνικά νησιά είναι μεν μαγικά, είναι όμως και μικρά. Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος κτλ. Φιλοξενούν κόσμο κάθε καλοκαίρι, εξαιρετικά δυσανάλογο με τον πληθυσμό και το μέγεθός τους. Το νησί με το πιο διάσημο ηλιοβασίλεμα στον κόσμο, η Σαντορίνη, υποδέχθηκε πέρσι 2 εκ. τουρίστες, με μεγάλο ποσοστό να προέρχονται από χώρες της Ασίας όπως η Κίνα.
Όπως είναι λογικό κάτι τέτοιο ξεπερνά τις δυνάμεις των επιχειρηματιών του νησιού, που πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και να έχουν τα πάντα στην εντέλεια. Το αγκάθι του ελληνικού τουρισμού είναι οι υποδομές. Οι πόροι, οι εγκαταστάσεις, οι συγκοινωνίες, ακόμα και τρόπος εφοδιασμού για είδη πρώτης ανάγκης όπως το νερό!
«Δεν αντέχουμε ολοένα και περισσότερους τουρίστες», δηλώνει ο ο πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Νίκος Χρυσόγελος στον Guardian και συμπληρώνει: «Δεν γίνεται μικρά νησιά με μικρές κοινότητες να φιλοξενούν για λίγους μήνες ένα εκατομμύριο τουρίστες. Υπάρχει κίνδυνος να μην είναι κατάλληλα προετοιμασμένες οι υποδομές και να γυρίσει όλο αυτό μπούμερανγκ, αν εστιάζουμε μόνον στους αριθμούς και δεν κοιτάξουμε να αναπτύξουμε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο τουρισμού».
Στην ίδια κατεύθυνση και ο δήμαρχος της Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος, που τονίζει: «Πρόκειται για μια ραγδαία αύξηση που τρέχουμε μονίμως να την προλάβουμε. Χτίσαμε αρκετά εργοστάσια αφαλάτωσης νερού και βρισκόμαστε στη διαδικασία δημιουργίας της μεγαλύτερης μονάδας στην Ελλάδα, αλλά φοβάμαι ότι σε πέντε χρόνια δεν θα είναι αρκετή».
Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας και ασφαλώς οι πολυάριθμοι εργαζόμενοι του κλάδου επιθυμούν περισσότερους πελάτες και περισσότερα κέρδη. Σε καμία περίπτωση δε θα παραπονεθούμε για την ιστορική αύξηση του τουρισμού.
Μέλημα όλων όμως θα πρέπει να είναι τόσο η ποιοτική παροχή υπηρεσιών, όσο και η προστασία του περιβάλλοντος που επιβαρύνεται.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]