Το αίτημα υπέβαλε ο δήμαρχος της Λίμνης, Χρήστος Καλυβιώτης, ο οποίος παρουσίασε στον κ. Τόσκα την κατάσταση και τις ζημιές που έχει υποστεί ο τόπος. Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, καθώς παρά την υπερπροσπάθεια των πυροσβεστών οι ελλείψεις σε μέσα αεροπυρόσβεσης έγιναν αισθητές.
Ο κίνδυνος στη Λίμνη έχει απομακρυνθεί και έτσι οι τοπικές αρχές θα δώσουν εφεξής έμφαση στις ενέργειες αποκατάστασης των καταστροφών, στις οποίες θα συμβάλλει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. «Η δική μας δουλειά ξεκινά μετά την κατάσβεση της φωτιάς. Θα κάνουμε τα πάντα, έτσι ώστε το δάσος να ξαναγίνει δάσος», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης.
Η βελτίωση της κατάστασης, πάντως, δεν αποκλείει τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του μετώπου, με τον κ. Τόσκα να επισημαίνει στη χθεσινή σύσκεψη την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση. Ο υπουργός μετέβη νωρίς χθες το πρωί μαζί με το γενικό γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη στην Εύβοια για να έχει καλύτερη εικόνα για την εξέλιξη της πυροσβεστικής επιχείρησης.
Περισσότερα από 22.000 στρέμματα δάσους είχαν καεί μέχρι χθες, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Η πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια έκαιγε χθες για τρίτη ημέρα, με τους κατοίκους να μιλούν για «τεράστια οικολογική καταστροφή». Η κατάσταση από το «μέτωπο» της φωτιάς χθες ήταν κάπως καλύτερη, καθώς οι νότιοι άνεμοι οδήγησαν την πυρκαγιά σε όσες εκτάσεις είχαν ήδη καεί, με αποτέλεσμα να μην απειληθούν σπίτια. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις απασχολούσε ένα αρκετά μεγάλο μέτωπο νότια από τα Κατούνια, κοντά στη Μονή Γαλατάκη. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος, Φάνη Σπανό, οι πυροσβέστες εξακολουθούσαν να δίνουν μάχη σε τρία μέτωπα. Στην περιοχή Φαράκλα, στα Κατούνια και τη Λίμνη. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, από τη Φαράκλα φαίνεται πως πρωτοξεκίνησε η πυρκαγιά.
Χθες το μεσημέρι στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας επιχειρούσαν 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 27 υδροφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 12 χωματουργικά οχήματα, τρία ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη.
Τη νύχτα μάλιστα της Κυριακής προς Δευτέρα Πυροσβεστική και κάτοικοι ήταν πολύ ανήσυχοι. Επιχειρούσαν όλη τη νύχτα μόνο με επίγεια μέσα. Προς ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης, τα μεσάνυχτα της Κυριακής έφτασαν στο λιμάνι του Αγιόκαμπου με το φέριμποτ από τη Στερεά Ελλάδα δύο μεγάλα ερπυστριοφόρα εκσκαφικά μηχανήματα ιδιωτικής εταιρίας, τα οποία με τρεις νταλίκες και συνοδεία οχημάτων της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν προς τη φωτιά, προκειμένου να ξεκινήσουν τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών για να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο.
Απολογισμός στη Χίο
Στο μεταξύ, μεγάλη προσπάθεια πραγματοποιούν και οι τοπικές αρχές της Χίου για την καταγραφή των καταστροφών που προκάλεσε η πρόσφατη πυρκαγιά. Ενδεικτικό είναι ότι έγινε στάχτη το 90% των μαστιχόδεντρων στα χωριά Λιθί, Ελάτα και Βέσσα, ενώ σημαντικές είναι οι ζημιές στα χωριά Μεστά, Αρμόλια και Πυργί. Εκτός από τα μαστιχόδεντρα κάηκαν σημαντικές εκτάσεις από ελιές. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ολοκλήρωση των καταστροφών που είχε αφήσει πίσω της η πύρινη λαίλαπα που είχε ξεσπάσει στη Χίο το 2012. Οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι η οικονομική ζημιά θα επηρεάσει τους καλλιεργητές για σειρά ετών και ζητούν να επισπευστούν οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις για να ορθοποδήσουν.
Στο Ρέθυμνο
Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί μέχρι χθες το βράδυ και η φωτιά στο Ρέθυμνο, στην περιοχή των Σαχτουρίων.
Κλιμάκια της Περιφέρειας και του Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου έχουν ήδη ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών σε αγροτικές καλλιέργειες, ελαιώνες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, παλαιές οικίες, δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης, καθώς και σε κατεστραμμένα τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου