Μετά από συνάντηση που είχε στο Δημαρχείο της Αθήνας (και όχι στο υπουργείο) με το δήμαρχο Γ. Καμίνη, ο κ. Φίλης δήλωσε ότι «το υπουργείο είναι έτοιμο ώστε από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να εντάξει στα σχολεία χιλιάδες προσφυγόπουλα. Αρχικά θα υπάρξουν πολλά σχολεία στα οποία θα συγκροτηθούν τάξεις υποδοχής των παιδιών και σιγά σιγά, με εκπαιδευτικό προγραμματισμό, θα υπάρξει η δυνατότητα πλήρους ένταξης των παιδιών στα τυπικά σχολεία». Ο υπουργός δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες ούτε ως προς τον αριθμό των προσφυγόπουλων (ο Γ. Καμίνης ανέφερε μόνο τον αριθμό 22.000) ούτε ως προς εκείνον των σχολικών δομών που θα δημιουργηθούν, αλλά είπε ότι για το σκοπό αυτόν προωθούνται και προσλήψεις περίπου 800 αναπληρωτών, «πολλοί από τους οποίους θα γνωρίζουν τη διδασκαλία της ελληνικής, ως δεύτερης γλώσσας».
Μίλησε για πολλά και απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις των δημοσιογράφων παραθέτοντας τις απαντήσεις του στο σχετικό δελτίο Τύπου – στο οποίο, όμως, δεν περιελήφθη η ερώτηση που του υπέβαλε ο υπογράφων. Η ερώτηση αφορούσε στο πρώτο σκέλος το πώς μπορεί να γίνεται ένας τέτοιος σχεδιασμός όταν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διά του Γιάννη Μουζάλα έχει εξαγγείλει ότι μεγάλος αριθμός καταυλισμών θα καταργηθούν ως ακατάλληλοι και θα δημιουργηθούν νέοι σε άλλα σημεία. Τότε, ο κ. Φίλης απάντησε: «Είμαστε αναγκασμένοι και υποχρεωμένοι να σχεδιάσουμε με βάση την υφιστάμενη πραγματικότητα όπου υπάρχουν σήμερα πρόσφυγες και προσφυγόπουλα. Αν αλλάξει κάτι, θα αλλάξει ο σχεδιασμός».
Στο δεύτερο σκέλος επιμείναμε να μάθουμε τι θα γίνει ειδικότερα με τα εκατοντάδες παιδιά στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, όπου οι καταυλισμοί (με 3.200 άτομα σήμερα) οδηγούνται σε κατάργηση. Εκεί, ο κ. Φίλης έδειξε σαφώς την ενόχλησή του: «Μην κάνουμε συζήτηση αναλυτική. Θα πάνε σε όμορους δήμους», είπε και όταν τον ρωτήσαμε εάν υπάρχει σχετική συνεννόηση απάντησε: «Δεν είναι θέμα συνεννόησης, είναι καταρχήν θέμα κατεύθυνσης. Δεν θα μείνουν εκτός σχολικού δικτύου. Θα πάνε σε τάξεις υποδοχής για να έχουν συμμετοχή σε ένα δικαίωμα που απορρέει από διεθνείς συνθήκες και από την εικόνα αλληλεγγύης που έδειξε η ελληνική κοινωνία».
Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι οι τάξεις υποδοχής των προσφύγων θα λειτουργούν στην αρχή σε άλλες ώρες από εκείνες των υπολοίπων: «Η προσπάθειά μας είναι σύντομα, αφού περάσει το πρώτο διάστημα υποδοχής, τα Ελληνόπουλα και τα προσφυγόπουλα να είναι μαζί στα σχολεία». Παραδέχθηκε ότι μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη και πρόσθεσε ότι σχολικές δομές μπορεί να λειτουργήσουν «σε ορισμένους καταυλισμούς, υπό την προϋπόθεση ότι είναι μακριά από τις πόλεις και επομένως δεν είναι εύκολη η καθημερινή μετακίνηση των παιδιών».
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου