Ο ίδιος τόνισε πως η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να μην αντιδράσει και ανέφερε πως η Αγκυρα περιμένει συγκεκριμένα βήματα από την Ελλάδα.
Ο Καλίν -για τον οποίο o Eρντογάν έχει δηλώσει πως πρέπει να τον ακούν οι συντάκτες για να ξέρουν τις απόψεις του ιδίου- στην ενημέρωσή του προς τους πολιτικούς συντάκτες δήλωσε για την παροχή ασύλου στον δεύτερο Τούρκο αξιωματικό πως είναι «δυσάρεστο γεγονός η αποδοχή του αιτήματός του για άσυλο. Εμείς συνομιλήσαμε πολλές φορές με τις ελληνικές αρχές και γνωρίζουμε ότι έχουν κάνει κάποιες προσπάθειες αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Αυτή τη στιγμή είμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο οι τρομοκράτες, αυτοί οι πραξικοπηματίες, να κινούνται ελεύθερα σε μία χώρα που βρίσκεται ακριβώς δίπλα μας και μάλιστα σε μία χώρα της Ε.Ε. Δεν είναι δυνατόν να μην αντιδράσουμε».
Καλαμάτα: Προφυλακίστηκε ο 35χρονος Τούρκος για τη δολοφονία του εργοδότη του
«Στείλαμε φακέλους»
Ο Καλίν τόνισε πως η Ελλάδα κάθε φορά αναφέρει πως υπάρχει η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: «Ενώ λένε πως το πραξικόπημα είναι συνταγματικό έγκλημα και απόπειρα ανατροπής του προέδρου μίας χώρας, από την άλλη δεν κάνουν κανένα βήμα. Ολοι γνωρίζουν ότι αυτοί οι 8 στρατιωτικοί έκλεψαν ελικόπτερο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και διέφυγαν. Προσπάθησαν να σκοτώσουν τον πρόεδρό μας και την οικογένειά του. Εμείς στείλαμε πολλούς φακέλους σχετικά με αυτούς, στείλαμε κατηγορητήριο, πληροφορίες και έγγραφα. Όμως, παρά τις προσπάθειές μας, δεν έγινε όχι μόνο η έκδοσή τους, αλλά είναι σκάνδαλο και νομικό και πολιτικό το να τους αφήσουν ελεύθερους και να γίνει αποδεκτό το αίτημά τους για άσυλο. Αυτό ασφαλώς θα επηρεάσει αρνητικά τις διμερείς μας σχέσεις», τόνισε.
Ο ίδιος ανέφερε πως η Αθήνα γνώριζε πως μέχρι το τέλος του μήνα θα τελείωνε η περίοδος κράτησης των 8: «Κάναμε έκκληση στο πλαίσιο των συμφωνιών των δύο χωρών. Αν ήταν σε άλλη χώρα, για παράδειγμα στη Γαλλία, τη Γερμανία ή την Ελλάδα και προσπαθούσαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο της χώρας εκείνης και μετά έρχονταν στην Τουρκία και τους κρατούσαμε εμείς εδώ για 1,5 χρόνο και μετά δεχόμασταν το αίτημά τους για ασυλία, πώς θα αντιδρούσε εκείνη η χώρα; Οταν εμείς αντιδρούμε λένε ότι η Τουρκία αντιδρά υπερβολικά. Δυστυχώς, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ακόμη δεν έχουν κατανοήσει την κατάσταση της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Στα λόγια λένε ότι δεν στηρίζουν το πραξικόπημα, πως είναι εναντίον κάθε πραξικοπήματος, αλλά στις πράξεις συμβαίνει το αντίθετο. Εμείς περιμένουμε συγκεκριμένα βήματα από την ελληνική πλευρά». Ο Ιμπραχίμ Καλίν ζήτησε και από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αντιδράσουν «για τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO που έχουν διαφύγει στις άλλες χώρες».
Μανώλης Κωστίδης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]