Κοινή παραδοχή αποτελεί το ότι ήταν αναγκαίο να ανοίξει η «δεξαμενή» των ανθρώπων που μπορούν να κάνουν αίτηση για αναδοχή, χωρίς να σημαίνει ότι θα δοθεί ένα παιδί σε κάποιον που δεν πληροί τα κριτήρια παιδικής ανατροφής.
Βέβαια, η ρύθμιση αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, με προεξάρχουσα την Εκκλησία, η οποία εξέφρασε ήδη τη σφοδρή αντίθεσή της, εκδίδοντας και ανακοίνωση. «Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανακοινώνει ότι κάθε μορφή (τεκνοθεσίας ή αναδοχής) που αντίκειται στην Ευαγγελική Διδασκαλία και στις παραδόσεις του λαού μας σε ό,τι αφορά τον ιερό θεσμό της οικογένειας και του γάμου δεν μπορεί να έχει την αποδοχή της Εκκλησίας», ανέφερε.
Τρεις ειδικοί και ένας μητροπολίτης εκφράζουν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής τη γνώμη τους πάνω στο θέμα.
«Δύσκολα υιοθετούν παιδιά με αναπηρία»
Ως κοινωνικός λειτουργός και πρώην διοικητής του Κέντρου Βρεφών «Η Μητέρα», ο Δημήτρης Βεζυράκης έχει διαχειριστεί εκατοντάδες παιδιά που φιλοξενούνται σε μονάδες Παιδικής Προστασίας. Υποστηρίζει πως το νέο νομοσχέδιο που επιταχύνει τους χρόνους αναδοχής και υιοθεσίας ενός παιδιού ήταν κάτι εκ των ων ουκ άνευ, καθώς είναι γνωστό το ελληνικό πρόβλημα των τεράστιων καθυστερήσεων για να υιοθετήσει κάποιος ένα παιδί.
Σε σχέση με την αμφιλεγόμενη διάταξη που επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια να είναι υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς, ο κ. Βεζυράκης θεωρεί πως η αύξηση του αριθμού του πληθυσμού ανίχνευσης κινήτρων και προσωπικότητας ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. «Δεν πρέπει όμως να καταλαβαίνει κανείς ότι το να δίνει η Πολιτεία τη δυνατότητα σε κάποιον να κάνει αίτηση για ανάδοχος σημαίνει αυτόματα ότι θα ικανοποιηθεί η αίτησή του. Είναι άλλο να έχει ο κάθε συνάνθρωπός μας το δικαίωμα, ανεξαρτήτως πεποιθήσεων, θρησκείας, σεξουαλικών προτιμήσεων, να αιτηθεί για ανάδοχος και άλλο τι θα αποφασίσει η επιστημονική κοινότητα», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. Προσθέτει ότι είναι σημαντικό να μπορεί η επιστημονική κοινότητα να αντλεί αιτήσεις από όπου μπορεί. «Εάν ήταν και σήμερα περισσότερο διευρυμένος ο πληθυσμός, ενδεχομένως να μην ήταν τόσα παιδιά στα ιδρύματα. Και εάν ένα ομόφυλο ζευγάρι δεχθεί να μεγαλώσει ένα παιδί με αναπηρία, γιατί να μην εξεταστεί; Και να μένει αυτό το παιδί σε ένα ίδρυμα;», αναρωτιέται.
Δυστυχώς, όπως επισημαίνει, παιδιά με προβλήματα, είτε αναπηρίας είτε ψυχικών διαταραχών, δεν είναι προτιμητέα από ετερόφυλα ζευγάρια. «Τα παιδιά που φεύγουν πιο γρήγορα από τα ιδρύματα είναι τα παιδιά που είναι στη σφαίρα των επιθυμιών των γονέων, δηλαδή δεν έχουν κάποιο πρόβλημα», λέει ο Δημήτρης Βεζυράκης Κοινωνικός λειτουργός, διοικητής νοσοκομείων «Αλεξάνδρα»-«Ελενα Βενιζέλου»
«Υπάρχει κίνδυνος να στιγματιστεί το παιδί»
Την άποψη ότι το θέμα ανατροφής ενός παιδιού δεν σχετίζεται με τον τύπο που έχει η οικογένεια, αλλά με την ποιοτική σχέση ανάμεσα σε παιδί και γονείς, εκφράζει η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου.
«Το πιο σημαντικό είναι το συμφέρον των παιδιών, τα οποία έχουν ανάγκη να μπουν σε μια οικογένεια. Για το εάν θα βοηθήσει ή θα βλάψει δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Εχει να κάνει με το είδος της σχέσης», λέει η ειδικός και προσθέτει ότι από την ψυχολογική έρευνα που έχει γίνει μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ότι παιδιά που μεγαλώνουν με ομόφυλα ζευγάρια αντιμετωπίζουν κάποια ιδιαίτερα προβλήματα σε σχέση με παιδιά με γονείς ετερόφυλους. «Αυτό που έχει σημασία τεράστια είναι ο στιγματισμός που μπορεί να βιώσει ένα παιδί. Η ελληνική κοινωνία απέχει έτη φωτός από το να μπορεί να μιλήσει για μια τέτοιου είδους υιοθεσία. Μια μελέτη για τους γάμους ομόφυλων έδειξε ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων είναι κατά. Επομένως, παιδιά που βιώνουν τέτοιο αποκλεισμό είναι πολύ πιθανόν να αναπτύξουν ψυχικά προβλήματα που θα προέρχονται από την κοινωνική απομόνωση και όχι από το γεγονός ότι οι γονείς τους είναι ομόφυλοι».
Σε σχέση με τα πρότυπα που λαμβάνουν τα παιδιά που βρίσκονται σε οικογένεια με ομόφυλο ζευγάρι, η ειδικός εξηγεί πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση στο εάν θα τα επηρεάσει στη διαμόρφωση της ταυτότητας φύλου τους. «Δεν είναι απαραίτητο ότι επηρεάζεται η σεξουαλικότητα των παιδιών. Οι γονείς ακόμη και του ίδιου φύλου παίρνουν ρόλους μέσα στην οικογένεια. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που έχει επηρεαστεί η ταυτότητα φύλου του παιδιού. Επομένως, είναι κάτι που συμβαίνει κατά περίπτωση, δεν αποκλείεται αλλά δεν είναι και απαραίτητο να συμβεί» λέει η Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος.
«Το συμφέρον του παιδιού πάνω από όλα»
«Το συμφέρον του παιδιού πάνω από όλα», αναφέρει ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος. Επισημαίνει πως το νομοσχέδιο που επιταχύνει τις διαδικασίες αναδοχής-υιοθεσίας βρίσκεται προς θετική κατεύθυνση, καθώς είναι και ο ίδιος και όλοι οι εκπρόσωποι του «Χαμόγελου του Παιδιού» υπέρ της αποϊδρυματοποίησης. «Τα παιδιά πρέπει να έχουν αποκλειστική φροντίδα από μια οικογένεια. Το θέμα πάντα μένει στο να βγαίνουν από μια δύσκολη κατάσταση και να πηγαίνουν κάπου καλύτερα. Γι’ αυτό, εάν έχουμε μια ένσταση, είναι σε σχέση με την εξέταση των υποψήφιων γονέων από μεμονωμένα άτομα. Η κοινωνική διερεύνηση πρέπει να βασίζεται σε ομάδα ανθρώπων».
Ο κ. Γιαννόπουλος εξηγεί ότι το παν είναι να μπορεί να δώσει κάποιος ουσιαστική φροντίδα σε ένα παιδί. «Ακόμη και να μην είναι ιδιαίτερα ανθηρός οικονομικά», λέει.
Θεωρεί, ακόμη, θετικό βήμα την επαγγελματική αναδοχή, γιατί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η ελληνική Πολιτεία έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά σε περιπτώσεις ακραίων περιστατικών παιδιών, όπως παιδιά με ψυχικές διαταραχές». Να γίνεται βέβαια η επαγγελματική αναδοχή, υποστηρίζει, κάτω από τις σωστές προϋποθέσεις, τους ελέγχους και την εποπτεία.
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
«Κατηγορηματικά αντίθετη η Εκκλησία»
Ενα ηχηρό «όχι» απέναντι στη δυνατότητα ομόφυλων ζευγαριών να γίνονται ανάδοχοι γονείς διατυπώνει η Εκκλησία της Ελλάδος.
«Δεν υπάρχει καμία απολύτως τέτοια συζήτηση σε θέματα που η Εκκλησία έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα», δηλώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο μητροπολίτης Δωδώνης, Χρυσόστομος. Ο ίδιος αναφέρει ότι η Εκκλησία σέβεται την ελευθερία του ατόμου, ωστόσο υποστηρίζει πως ο καθένας κρίνεται στο τέλος ανάλογα με το πώς έχει επιλέξει να ζει τη ζωή του.
«Δεν σου λέω τι θα κάνεις και τι όχι, λέω απλά τι είναι αποδεκτό. Και η Εκκλησία έχει μια πάγια θέση πάνω στον ιερό θεσμό της οικογένειας και του γάμου», προσθέτει ο μητροπολίτης.
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]