Η γενναιόδωρη προσφορά θέσεων σπρώχνει φέτος τις βάσεις προς τα κάτω, μιας και κάνει ευκολότερη την πρόσβαση στο σύνολο των σχολών και τμημάτων, με τις αυξήσεις να κυμαίνονται από 6 έως 35 θέσεις. Τι γίνεται όμως με τις δημοφιλείς σχολές, έτσι όπως αυτές αποτυπώθηκαν από τις επιλογές των περσινών υποψηφίων στο μηχανογραφικό τους δελτίο.
Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής παρουσιάζει τις 20 σχολές και τμήματα που κατεγράφησαν τις περισσότερες φορές ως πρώτη επιλογή στα περσινά μηχανογραφικά και τι δείχνει ο φετινός αριθμός εισακτέων για την κίνηση των βάσεων.
Οι ιατρικές, οι νομικές και οι πολυτεχνικές σχολές παραμένουν παραδοσιακά σε αυτή τη λίστα, ψηλά κατατάσσονται και τα ΤΕΦΦΑ, ενώ και οι σχολές Πληροφορικής φαίνεται ότι κερδίζουν σταδιακά το κοινό τους. Η φετινή αύξηση εισακτέων πάντως δεν ευνοεί το ίδιο όλους τους υποψηφίους των τεσσάρων επιστημονικών πεδίων, ενώ οι νέες αλλαγές σε σχέση με την περσινή χρονιά στις Πανελλαδικές θα φέρουν νέα δεδομένα. Οι δύο μεγαλύτερες εξ αυτών είναι η κατάργηση του 4ου επιστημονικού πεδίου, το οποίο περιελάμβανε όλες τις παιδαγωγικές σχολές, οι οποίες από φέτος θα είναι προσβάσιμες απ’ όλα τα επιστημονικά πεδία, και η δεύτερη αφορά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο αποτελεί συγχώνευση των δύο ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
Οι υποψήφιοι του 1ου επιστημονικού πεδίου είναι από τους ευνοημένους στον αριθμό εισακτέων, καθώς οι περισσότερες σχολές έχουν γενναία αύξηση αριθμού εισακτέων και ανάμεσά τους είναι η Νομική και τα Τμήματα Ψυχολογίας. Σημειώνεται ότι στο πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών, παρά τις περιορισμένες επιλογές, το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Πέρσι δήλωσαν συμμετοχή στις Πανελλαδικές 32.732 υποψήφιοι, με τις προσφερόμενες θέσεις να καλύπτουν γύρω στο 60%.
Η Νομική Αθήνας, που κάθε χρόνο βρίσκεται στο τοπ 3 των αγαπημένων επιλογών (2.093 υποψήφιοι τη δήλωσαν ως πρώτη επιλογή και 4.355 φορές κατεγράφη σε μηχανογραφικά), κέρδισε 25 θέσεις φέτος, ένδειξη ότι η περσινή βάση 18.199 μορίων πολύ πιθανόν να υποχωρήσει. Αντίστοιχα και η Νομική Θεσσαλονίκης με βάση 17.953 μόρια και 1.108 υποψηφίους να τη δηλώνουν ως πρώτη επιλογή προσφέρει φέτος άλλες 21 θέσεις.
Προς υποχώρηση βαίνουν και τα Τμήματα Ψυχολογίας, όπου δίνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 19 και 20 θέσεις αντιστοίχως. Την Ψυχολογία Αθήνας πέρσι τη δήλωσαν 1.454 υποψήφιοι ως 1η επιλογή με βάση εισαγωγής 17.862 μόρια και την Ψυχολογία Θεσσαλονίκης 1.212 υποψήφιοι με βάση 17.549 μόρια. Με 18 επιπλέον θέσεις και το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης (Πάντειο) που παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων.
Οι υποψήφιοι του 4ου επιστημονικού πεδίου, το οποίο πλέον περιλαμβάνει τις σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής, βρίσκονται κι αυτοί κερδισμένοι από τις επιπλέον θέσεις. Η Πληροφορική Αθήνας προσφέρει επιπλέον 24 θέσεις, της Θεσσαλονίκης 15 θέσεις, ενώ και τα δύο τμήματα βρίσκονται στο τοπ 20 των αγαπημένων επιλογών, με 893 και 776 υποψηφίους να τα δηλώνουν ως πρώτη προτίμηση πέρσι. Μάλιστα, πέρσι, παρά την κατακρήμνιση των βάσεων σε αυτό το πεδίο λόγω των κακών επιδόσεων στα Μαθηματικά, οι σχολές Πληροφορικής κατάφεραν να αποφύγουν την πτώση κρατώντας υψηλά τις βάσεις με 16.509 μόρια (Αθήνα) και 15.793 μόρια (Θεσσαλονίκη).
ΕΛΑΣ: Τρία μέλη της τουρκικής μαφίας συνελήφθησαν σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Ευνοημένοι και όσοι ενδιαφέρονται για οικονομικά τμήματα, με το Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών, και το Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας να κερδίζουν από 9 έως 15 θέσεις.
Για τους υποψήφιους του 2ου επιστημονικού πεδίου και ειδικότερα για όσους επιθυμούν την εισαγωγή τους στο 4ο πιο δημοφιλές τμήμα των πολυτεχνικών σχολών, το Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, φέτος είναι η χρονιά τους. Από τις μεγαλύτερες αυξήσεις που έχουν σημειωθεί φέτος είναι στο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ με 29 θέσεις επιπλέον, ενώ συνολικά σε όλα τα τμήματα δίνονται επιπλέον 203 θέσεις. Η βάση εισαγωγής πέρσι κινήθηκε στα 18.416 μόρια κι όπως όλα δείχνουν, παρά τον υψηλό ανταγωνισμό (1.501 υποψήφιοι τη δήλωσαν ως πρώτη επιλογή), θα υποχωρήσει ελαφρώς.
Σταθερή η Ιατρική, εκπλήξεις στα Παιδαγωγικά
Οι υποψήφιοι του 3ου επιστημονικού πεδίου δεν είδαν στις σχολές που αφορούν τις επιστήμες Υγείας αντίστοιχες αυξήσεις. Οι σχολές Ιατρικής -με την Αθήνα να βρίσκεται στην πρώτη θέση και τη Θεσσαλονίκη στην τρίτη- αποτέλεσαν τη μοναδική εξαίρεση όπου ο αριθμός εισακτέων παρέμεινε ο ίδιος με πέρσι, ενώ σε άλλα τμήμα οι αυξήσεις κυμάνθηκαν σε 6-8 εισακτέους επιπλέον. Πέρσι, η βάση της Ιατρικής του ΕΚΠΑ εκτοξεύτηκε στα 19.143 μόρια και της Θεσσαλονίκης στα 19.046 μόρια, με την πρώτη ένδειξη του αριθμού εισακτέων να δείχνει ότι δεν θα πέσουν από το κατώφλι των 19.000 μορίων.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι βάσεις φέτος για τα Παιδαγωγικά που θα είναι ανοιχτά απ’ όλα τα επιστημονικά πεδία, ενώ νέα ανακατάταξη θα φέρει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, υψηλός ανταγωνισμός, παρά τον υψηλό αριθμό εισακτέων (4.633 θέσεις), θα σημειωθεί στις σχολές Μηχανικών και Επιστημών Υγείας.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]