Στο απίστευτο αυτό σκάνδαλο συμμετέχουν δύο ιερείς από τα Φάρσαλα και 4 εφοριακοί της τοπικής ΔΟΥ. Δύο από τον Βόλο, ένας Λαρισαίος και ένας από τα Φάρσαλα. Αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες καθώς φέρονται πως συνεργάστηκαν στο «φούσκωμα» μισθοδοτικών καταστάσεων ιερέων της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.
Όπως αναφέρει ιστοσελίδα eleftheria.gr ο ένας ιερέας είχε ορισθεί από τον μητροπολίτη ως αρχιερατικός επίτροπος της εκκλησιαστικής περιφέρειας Φαρσάλων και ήταν αρμόδιος να εισπράττει τη μισθοδοσία των κληρικών της περιφέρειας. Κάτι που είχε ο άλλος ιερέας πριν από εκείνον.
Οι καταστάσεις σε μηχανογραφημένη μορφή συντάσσονταν από διοικητικούς υπαλλήλους της ΙΜ Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Στη συνέχεια υπογράφονταν σε 7 αντίγραφα από τον γενικό αρχιερατικό επίτροπο.
Από τις καταστάσεις αυτές ένα αντίγραφο παρέμενε στη Μητρόπολη, ενώ τις υπόλοιπες έξι τις έπαιρνε ο ένας ιερέας και τις πήγαινε στη ΔΟΥ Φαρσάλων για να τις καταθέσει. Εκεί μετά τον έλεγχο από το Τμήμα Εσόδων η ΔΟΥ προέβαινε στη σύνταξη πράξης έγκρισης πληρωμής αυτών. Εκδίδονταν αντίστοιχα γραμμάτια είσπραξης και πήγαινε σε αυτό ο ιερέας και έπαιρνε τα χρήματα. Μερικές φορές σε επιταγές, άλλες σε μετρητά.
Ένα λάθος έκανε την αρχή
Το 2004 προκύπτει ένα σφάλμα. Δεν διαγράφησαν οι μισθοί ιερέων που είχαν συνταξιοδοτηθεί. Μπήκε παραπάνω ένα ποσό 8.500 χιλιάδων ευρώ. Το τυχαίο αυτό γεγονός αντιλαμβάνεται ο ένας ιερέας τη στιγμή που κανένας δεν ψάχνει το ποσό, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα. Τότε συλλαμβάνει ένα σχέδιο. Να αλλοιώνει τις μηνιαίες μισθοδοτικές καταστάσεις σε μόνιμη βάση και να παίρνει αυτός τη διαφορά. Λέει το σχέδιό του στον έτερο ιερέα και συμφωνεί να το εφαρμόσουν.
Ο παππάς όμως είναι έξυπνος. Φοβάται τον έλεγχο. Γι’ αυτό, όπως κατηγορείται, πηγαίνει στον τότε προϊστάμενο της ΔΟΥ Φαρσάλων. Οι δύο άνδρες γνωρίζονται πολύ καλά. Ο εφοριακός «έτεινε ευήκοον ους» στο σχέδιο του ιερέα, προσδοκώντας κι εκείνος όφελος. Στο κόλπο, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, μπαίνει και ο διαχειριστής του ταμείου. Μυούν και μια γυναίκα που τότε ήταν προϊστάμενη στο Τμήμα Εξόδων. Τα παραπάνω τα ήξερε και η σύζυγος του ενός εφοριακού.
Έτσι αρχίζει το μεγάλο «πάρτι». Από το 2005, οι καταστάσεις αλλοιώνονταν. Τα χρήματα έμπαιναν «φουσκωμένα». Τα έπαιρναν οι ιερείς και έδιναν ένα μέρος στους εφοριακούς, σύμφωνα με όσα κατηγορούνται.
Με έναν άσο μπροστά
Από το 2005 κάθε μήνα αλλοίωναν τις μισθοδοτικές καταστάσεις βάζοντας αρκετές φορές και το νούμερο «1» πριν το αναγραφόμενο ποσό. Οι καταστάσεις αυτές πήγαιναν στον εφορία και εκεί αφού «γινόταν πλημμελής έλεγχος» εκδιδόταν αντίστοιχα γραμμάτια είσπραξης. Έρρεε το χρήμα. Όχι για πάντα όμως…
Τον Ιούνιο του 2012 ένα τραπεζικός υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας στη Λάρισα παρατηρεί πως οι ιερείς της εκκλησιαστικής περιφέρειας Ελασσόνας, που έχει την ίδια δύναμη με την περιοχή των Φαρσάλων, λαμβάνουν ποσά μισθοδοσίας πολύ μικρότερα από αυτά των Φαρσάλων. Εντοπίζει τη μεγάλη διαφορά και προβληματίζεται. Επικοινωνεί τηλεφωνικά με έναν υπάλληλο της ΔΟΥ και με τη σειρά της ενημερώνει την προϊστάμενη. Αυτή μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά επικοινωνεί με την οικονομική επιθεωρήτρια και έτσι έγινε ο πρώτος έλεγχος. Αμέσως σταματάει ο τρόπος μισθοδοσίας να γίνεται όπως γινόταν. Έτσι αποκαλύπτεται πως όλο αυτό το διάστημα από το 2004 ως και το 2012 φτάνει στα 3,8 εκατομμύρια!
Κλήρωση Τζόκερ (19/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Η απολογία του ιερέα: «Μου άρεσε μια ζωή με σπάταλη»
Ο ένας εκ των δύο ιερέων κατά τη διάρκεια της απολογίας του ενώπιον ανακριτή μέσω απολογητικού υπομνήματος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», είχε τονίσει πως όταν αντιλήφθηκε αρχικά το πρώτο λάθος το 2004 επέστρεψε το ποσό στον προϊστάμενο της ΔΟΥ. Όμως «αυτός μου είπε με ύφος: Ό,τι βλέπεις δεν θα μιλάς πάτερ, γιατί δεν θα τα πάμε καλά. Με ρώτησε αν ήθελα να συνεργαστώ μαζί του και να εξασφάλιζα ένα επιπλέον εισόδημα 2 χιλιάδων ευρώ» εξηγώντας τον τρόπο…
«Είμαι ορφανός από πατέρα, μεγάλωσα με στερήσεις. Υπέπεσα στον πειρασμό του πλούτου, αν και ιερέας. Μέγα λάθος μου και το πληρώνω. Μου άρεσε μια ζωή τρυφηλή και σπάταλη. Δίχως να σκέφτομαι το αύριο. Το σχέδιο μου το υπέδειξε ο προϊστάμενος.
Το επιπλέον ποσό το παρέδιδα πάντα στο γραφείο του διευθυντή της ΔΟΥ Φαρσάλων.
Εγώ συνολικά αφαίρεσα ποσό περίπου 200.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα τα κράτησαν ο προϊστάμενος της ΔΟΥ και οι συνεργοί του» ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων.
Αν τώρα αναρωτιέστε για το πού πήγαν τα χρήματα, σύμφωνα με πληροφορίες στο βούλευμα γίνεται γνωστό πως κάποιοι από τους κατηγορούμενους εξαφάνισαν τα υπεξαιρεθέντα ποσά «διά της επιμελούς αποκρύψεως σε άγνωστο μέρος, ενώ αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τον τόπο όπου τα χρήματα αυτά είναι κρυμμένα ή τοποθετημένα».
Η πρώτη καταδίκη
Πριν από ενάμιση χρόνο, οι δύο ιερείς καταδικάστηκαν για μια παράμετρο της υπόθεσης (για μερικούς μήνες του 2012) από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ο ένας τιμωρήθηκε με 18 χρόνια κάθειρξης και ο άλλος με 6. Με εκείνη την απόφαση οδηγούνταν στη φυλακή και ο δεύτερος ιερέας της υπόθεσης. Το Πενταμελές Εφετείο, επίσης επέβαλε την καταβολή αποζημίωσης ποσών 220 και 710 χιλιάδες ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο, από τους ιερείς –αντίστοιχα. Αυτά άλλωστε είναι τα ποσά, τα οποία εισέπραξαν και ιδιοποιήθηκαν, από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο του έτους οπότε και συνελήφθησαν.
«Εγκληματική η αδιαφορία των εφοριακών»
Με τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας ξεκίνησε στη Λάρισα η δίκη για το σκάνδαλο ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ.
Η μεγαλύτερη σε διάρκεια και πιο σημαντική ήταν η κατάθεση της επιθεωρήτριας της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλίας η οποία στάθηκε στην αμέλεια των υπαλλήλων της Εφορίας Φαρσάλων στο θέμα των ελέγχων, την οποία χαρακτήρισε «εγκληματική». Τόσο οι μάρτυρες όσο και ο πρόεδρος του δικαστηρίου αλλά και ο εισαγγελέας της έδρας στάθηκαν στο ύψος του ποσού που εξαφανίστηκε αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έγινε.
Όλα ξεκίνησαν από ένα λάθος το 2004. Τότε δεν διαγράφησαν οι μισθοί ιερέων που είχαν συνταξιοδοτηθεί. Μπήκε παραπάνω ένα ποσό 8.500 χιλιάδων ευρώ. Το τυχαίο αυτό γεγονός αντιλαμβάνεται ο ένας ιερέας.
«Τα 8μισι χιλιάρικα αυτά ήταν μια άσκηση κατά τη γνώμη μου» κατέθεσε χθες η βασική μάρτυρας κατηγορίας «Ήταν μία άσκηση για να δουν αν μπορούν να το συνεχίσουν».
Και κάτι τέτοιο συνέβη. Κανένας δεν έψαξε το ποσό και ο ιερέας αρχίζει να σκέφτεται πως μπορεί να αλλοιώνει τις μηνιαίες μισθοδοτικές καταστάσεις σε μόνιμη βάση. Λέει το σχέδιό του στον έτερο ιερέα και συμφωνεί να το εφαρμόσουν, όπως κατηγορούνται. Γι’ αυτό τον λόγο όμως, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, συνεργάστηκαν με τους εφοριακούς.
Από το 2005 κάθε μήνα αλλοιώνονταν οι μισθοδοτικές καταστάσεις βάζοντας αρκετές φορές και το νούμερο «1» πριν το αναγραφόμενο ποσό ή σβήνοντας κάποιο νούμερο με μπλάνκο και αντικαθιστώντας το με άλλο, φυσικά μεγαλύτερο. Οι καταστάσεις αυτές πήγαιναν στην Εφορία και εκεί αφού «γινόταν πλημμελής έλεγχος» εκδίδονταν αντίστοιχα γραμμάτια είσπραξης.
«Η αλλοίωση ήταν εμφανής» είπε η βασική μάρτυρας κατηγορίας και εξήγησε πως «Μου είπαν πως επειδή ήταν ιερείς τους εμπιστεύονταν. Δεν μπορεί όμως να μη βλέπεις αυτήν την αλλοίωση».
…«Απαγορεύεται το μπλάνκο. Έπρεπε να επιστραφούν πίσω».
…«Η αλλοίωση γινόταν από τους ιερείς».
…«Η αμέλεια των εφοριακών και η απροσεξία τους ήταν εγκληματική».
Εισαγγελέας: Είναι δυνατόν να μην τις έβλεπαν τις αλλοιώσεις;
Μάρτυρας: Οι αλλοιώσεις φώναζαν από μακριά.
Πρόεδρος: Τα λεφτά είναι πολλά όμως.
Μάρτυρας: Είναι κύριε πρόεδρε. Είναι πάρα πολλά και για πολλά χρόνια.
Τον Ιούνιο του 2012 ένας τραπεζικός υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας στη Λάρισα παρατηρεί πως οι ιερείς της εκκλησιαστικής περιφέρειας Ελασσόνας, που έχει την ίδια δύναμη με την περιοχή των Φαρσάλων, λαμβάνουν ποσά μισθοδοσίας πολύ μικρότερα από αυτά των Φαρσάλων. Έτσι αφού ειδοποίησε τις αρμόδιες αρχές, άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι του σκανδάλου.
Πρόεδρος: Είχαν συμμετοχή οι εφοριακοί;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να πω με σιγουριά πως τα έπαιρναν. Δεν ξέρω σίγουρα αν τα μοιράζονταν. Όταν όμως έχεις κάθε μήνα αλλοίωση, η αδιαφορία είναι εγκληματική και αυτό βοήθησε τους παπάδες.
…«Κάθε φορά μας έλεγαν πως δεν ήταν καλά γραμμένα στο τέλος τα αθροίσματα. Το μελάνι δηλαδή πάντα τελείωνε στα αθροίσματα;» αναρωτήθηκε.
Η δίκη θα συνεχιστεί τον επόμενο μήνα με τους μάρτυρες υπεράσπισης να καταθέτουν.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]