Μάλιστα, φέτος για πρώτη φορά η τεράστια αύξηση έγινε στα πανεπιστήμια, τα οποία χωρίς την προσθήκη του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έχουν επιπλέον 2.905 υποψηφίους. Στα ΤΕΙ (σ.σ.: υπενθυμίζεται ότι τα δύο μεγάλα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά έχουν καταργηθεί), η αύξηση άγγιξε τις 985 θέσεις.
Η κατακόρυφη άνοδος του αριθμού εισακτέων, πέραν του γεγονότος ότι, σε πρώτη ανάγνωση τουλάχιστον, ρίχνει τις βάσεις σε όλα τα Ιδρύματα (σ.σ.: πέραν του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο οποίο αναμένονται εκπλήξεις με έκρηξη ζήτησης από τους υποψηφίους), αναγνώστηκε από πολλούς ως μια ψηφοθηρική κίνηση από την πλευρά του κ. Γαβρόγλου.
Η αλήθεια είναι ότι η αύξηση είναι τεράστια, κι αν και έγινε χωρίς μεγάλες υπερβολές (σ.σ.: η μεγαλύτερη αύξηση σε τμήμα αγγίζει τις 34 θέσεις), δεν συνάδει τουλάχιστον, σύμφωνα με τους επικριτές του υπουργού, με την ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση αλλά και τις υποδομές των Ιδρυμάτων. Ο τομεάρχης Παιδείας του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς έκανε λόγο για «ακαδημαϊκό πληθωρισμό με το βλέμμα στις εκλογές», ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που σχολίασαν ότι η αποτυχία του υπουργού να καταργήσει τις Πανελλαδικές τον οδήγησε να προχωρήσει σε «ελεύθερη πρόσβαση μέσω του αριθμού εισακτέων».
Αλλωστε, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι κάθε χρόνο οι υποψήφιοι για τις Πανελλαδικές εξετάσεις κυμαίνονται στους 100.000, με τον φετινό αριθμό εισακτέων το 75% θα είναι επιτυχόντες.
Απογοήτευση
Τα κεντρικά Ιδρύματα είδαν με απογοήτευση τον φετινό αριθμό εισακτέων, καθώς, όπως σημειώνουν, αυτός ο αριθμός θα διπλασιαστεί μαζί με τις μετεγγραφές. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει προσφύγει στο ΣτΕ σχετικά με τις αυξήσεις που γίνονται κάθε χρόνο στους πρωτοετείς χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ανάγκες αλλά και οι υποδομές των Ιδρυμάτων, με την εκδίκαση να αναμένεται στα τέλη Σεπτέμβρη.
Το ΑΠΘ ζήτησε την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 4.100 εισακτέους και θα δεχθεί 6.363. «Εδώ και πέντε χρόνια, το ΑΠΘ χρηματοδοτείται με ποσά κάτω από την κόκκινη γραμμή των ανελαστικών δαπανών και δεν μπορούμε να εκτελέσουμε στοιχειωδώς τις ανάγκες μας. Αν δεν αναστραφεί σύντομα αυτό, δεν ξέρουμε τι θα γίνει», σημείωσε στον «Ε.Τ.» ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας.
Αντίστοιχα, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ζήτησε 980 εισακτέους και τελικά θα δεχθεί τον Σεπτέμβρη 1.450. Μάλιστα, στα επιχειρήματα του κ. Γαβρόγλου για αύξηση της χρηματοδότησης στα Πανεπιστήμια κατά 45%, οι πρυτάνεις διαψεύδουν τον υπουργό, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «εικονική» αύξηση, η οποία, ακόμα κι αν ισχύει, δεν έχει φτάσει στα Ιδρύματα ώστε να τους δώσει ανάσα.
Αντίστοιχα και το ΕΜΠ αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα, καθώς φέτος ζήτησε 860 και τελικά δέχθηκε 1.256. Ειδικά για το Πολυτεχνείο, το μεγάλο πρόβλημα έρχεται με τις μετεγγραφές, όπου ο συνολικός αριθμός εισακτέων αυξάνεται κατά 50%. Ηδη στα τμήματα έχουν εκφραστεί ανησυχίες για τον πρόσφατο νόμο Γαβρόγλου που δίνει δυνατότητα μετεγγραφών σε φοιτητές που είναι αδέλφια, καθώς δεν γνωρίζουν οι πρόεδροι των τμημάτων αλλά και οι καθηγητές τον ακριβή αριθμό.
Φέτος, ο αριθμός εισακτέων στα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών εκτοξεύτηκε, προκαλώντας ειδικά στα κεντρικά Ιδρύματα αρκετές «γκρίνιες». Στο ΕΜΠ αλλά και στο ΑΠΘ, ο αριθμός εισακτέων λόγω των μετεγγραφών διπλασιάζεται μετά τις μετεγγραφές σε αυτό το τμήμα, με αποτέλεσμα οι καθηγητές να έχουν να διαχειριστούν περίπου 400 με 500 φοιτητές κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με πανεπιστημιακούς, στο ΕΜΠ, κατά τη διάρκεια εξετάσεων, μπορεί να προσέλθουν ακόμα και 1.000 άτομα για εξέταση, τα οποία μοιράζονται σε δεκάδες αίθουσες και χρειάζονται τουλάχιστον 30 επιτηρητές.
Στον αντίποδα, ο κ. Γαβρόγλου χαρακτήρισε «λελογισμένη» την αύξηση κατά 4.000 εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, υποστηρίζοντας ότι η χρηματοδότηση έχει αυξηθεί ενώ παράλληλα έχουν δοθεί και θέσεις μελών ΔΕΠ.
Ελπίδα Οικονομίδη
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]