Από εκεί έγιναν οι συλλήψεις 12 ατόμων, 9 άνδρες και 3 γυναίκες, ανάμεσα στους οποίους τρεις με πλούσιο παρελθόν σε επεισόδια και επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων. Ενας 25χρονος έχει συλληφθεί τρεις φορές και έχει προσαχθεί άλλες τέσσερις, ένας 27χρονος είχε στο «βιογραφικό» του μία σύλληψη και μία προσαγωγή, ενώ ένας άλλος επίσης 27χρονος είχε δύο προσαγωγές.
Στις άλλες δύο εκκενώσεις, σε αυτήν της κατάληψης Gare στην Καλλιδρομίου και σε αυτήν της οδού Ζαΐμη 11, κτίρια που είναι «απαλλοτριωμένα» από το 2016 και το 2009 αντίστοιχα, δεν βρέθηκε στο εσωτερικό τους κάποιος… ένοικος. Το κτίριο της Ματρόζου ανήκει στον «Ευαγγελισμό», της Ζαΐμη στην ΕΣΗΕΑ και της Καλλιδρομίου σε ιδιώτη. Και στις τρεις καταλήψεις που εκκενώθηκαν βρέθηκαν μπιτόνια με βενζίνη και πετρέλαιο, λοστοί και ξύλινα κοντάρια, τα οποία μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προς εξερεύνηση. Να σημειωθεί πως πλέον η «χαρτογραφημένη» λίστα των καταλήψεων περιλαμβάνει 43 κτίρια, εκ των οποίων τα 23 δημόσια, 15 ιδιωτικά, ένα στο Δημόσιο και ιδιώτες και για 4 είναι άγνωστο το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Η εκκένωση της κατάληψης Gare στα Εξάρχεια είχε γίνει ξανά τον περασμένο Νοέμβριο αλλά δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Κατά την εκκένωση οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει εμπρηστικούς μηχανισμούς, μπιτόνια με εύφλεκτο υγρό και καδρόνια, ενώ είχαν συλληφθεί τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης επιτέθηκε εναντίον των αστυνομικών. Πρόκειται για τον 44χρονο ο οποίος είχε συλληφθεί σε μπιραρία στη Νέα Φιλαδέλφεια μετά τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης και είχε κατηγορηθεί τότε ως μέλος της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Η σύλληψή του μαζί με άλλα τέσσερα άτομα είχε γίνει τον Μάιο του 2013 λίγους μήνες μετά τις συλλήψεις των «Πυρήνων». Οι συγκεκριμένοι συλληφθέντες τότε είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Μετά από εκείνη την εκκένωση οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει στο εσωτερικό του κτιρίου χάρτες της Αττικής, κινητά τηλέφωνα και συσκευές ασυρμάτων, αλλά και ένα τετράδιο με οδηγίες και τίτλο «Σαμποτάζ στα συστήματα ελέγχου». Δίπλα υπήρχαν και αυτοκόλλητες ταινίες στις οποίες έγραφαν «καλικάντζαροι των λεωφορείων», ενώ το ενδιαφέρον των Αρχών είχαν κεντρίσει τα USB και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής που είχαν βρεθεί. Οι καταληψίες είχαν προσπαθήσει να πετάξουν στις διπλανές ταράτσες τις εμπρηστικές μολότοφ ώστε όταν θα έμπαιναν στο χώρο οι αστυνομικοί να μην τις έβρισκαν και έτσι να απέφευγαν τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, κάτι το οποίο, όμως, δεν γλίτωσαν, καθώς στον δεύτερο όροφο εντοπίστηκαν τελικά μπιτόνια, εύφλεκτο υγρό και κροτίδες μαζί με μεταλλικά σφαιρίδια.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Μερικές ημέρες αργότερα το τριώροφο κτίριο, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., είχε γίνει «αποθήκη» πολεμοφοδίων και «ορμητήριο» επιθέσεων για ομάδες αντιεξουσιαστών. Το κτίριο είχε σφραγιστεί και είχε μπει και ταμπέλα, καθώς θα δινόταν σε σύλλογο για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ωστόσο οι ίδιοι αντιεξουσιαστές που είχαν συλληφθεί αλλά ποτέ δεν προφυλακίστηκαν παραβίασαν και πάλι την πόρτα, απενεργοποίησαν το συναγερμό και κατέλαβαν για μια ακόμη φορά το κτίριο, απαγορεύοντας στην ουσία σε μια ευπαθή ομάδα, όπως τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, να χρησιμοποιήσουν το χώρο. Στελέχη της Αστυνομίας υποστήριζαν ότι κατά τη διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου αρκετοί από τους κουκουλοφόρους είχαν βρει καταφύγιο στο τριώροφο κτίριο και έπαιρναν από αυτό πολεμοφόδια που χρησιμοποιούσαν στις συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Από τον Μάιο του 2017 έχουν δοθεί εισαγγελικές εντολές εκκένωσης για 17 υπό κατάληψη κτίρια, υπάρχει αστυνομικός σχεδιασμός εκκένωσης, χωρίς όμως να δίνεται η πολιτική εντολή για την εφαρμογή του. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ξενοδοχείου «City Plaza», το οποίο βρίσκεται υπό κατάληψη από τις 22 Απριλίου 2016, με την ιδιοκτήτρια μάλιστα να έχει μηνύσει τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα για «παράβαση καθήκοντος». Μάλιστα οι διαχειριστές της κατάληψης είχαν καταγγείλει την ιδιοκτήτρια Αλίκη Παπαχελά ότι δεν «είναι θύμα των Μνημονίων αλλά όμηρος της απληστίας της». Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν πως όσες εκκενώσεις και αν γίνουν, αν Δημόσιο ή ιδιώτες δεν κάνουν άμεση χρήση των κτιρίων, αυτά ανακαταλαμβάνονται σχεδόν άμεσα.
Το 2017 είχαν γίνει ακόμη τέσσερις επιχειρήσεις σε υπό κατάληψη κτίρια των αντιεξουσιαστών σε Αθήνα και Αγρίνιο. Τον Μάρτιο του 2017 οι Αρχές είχαν επέμβει μετά από εισαγγελική παρέμβαση στην κατάληψη της οδού Αλκιβιάδου. Επρόκειτο για ένα οίκημα στο οποίο λειτουργούσε παλιότερα το Δρακοπούλειο Αιμοδοτικό Κέντρο του Ερυθρού Σταυρού που είχε παραχωρηθεί στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για τη στέγαση ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών.
Κατά τη διάρκεια εργασιών το κτίριο κατελήφθη από μετανάστες, κυρίως από τη Συρία, και οι εργασίες διακόπηκαν. Αντίστοιχη επιχείρηση είχε πραγματοποιηθεί εκείνο το διάστημα στη Βίλα Ζωγράφου, όπως επίσης και στο «Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αγρινίου», μετά από προσφυγή που έκανε εκείνο το διάστημα ο ιδιοκτήτης του κτιρίου στη Δικαιοσύνη.
Παναγιώτης Σπυρόπουλος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]