Όπως αναφέρει σε σχετικό ψήφισμα, «με την σημαντική προσφορά του στην εκπαίδευση και την διεθνώς αναγνωρισμένη συμβολή του στην επιστήμη, με την συμμετοχή του στη Διοίκηση και ιδιαίτερα με την θητεία του ως Κοσμήτορα της Σχολής Χημικών Μηχανικών αλλά και με την προσωπικότητα και το ήθος του, συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων της Σχολής του αλλά και στην ακαδημαϊκή διάκριση του Ιδρύματος γενικότερα».
Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την αύριο, Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου στις 12.30, στον Ιερό Ναό Αγ. Αλεξάνδρου Παλαιού Φαλήρου και η ταφή του στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Η σημαία του ΕΜΠ θα αναρτηθεί μεσίστια επί τριήμερο, ενώ θα διατεθεί το ποσό των 1.000 ευρώ στη μνήμη του για βραβείο στους φοιτητές του ΕΜΠ.
Ο Ιωάννης Ζιώμας είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1956. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1980 και απέκτησε διδακτορικό στην Φυσική Περιβάλλοντος από το ίδιο Πανεπιστήμιο το 1984. Υπήρξε για πολλά χρόνια καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Σχεδιασμού και Ανάλυσης Διεργασιών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ.
Κύριο αντικείμενο του επιστημονικού και ερευνητικού του έργου αποτέλεσε ο έλεγχος του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος και η εφαρμογή πολιτικών και μέτρων προστασίας του. Είχε συντονίσει πάνω από 40 σχετικά ερευνητικά προγράμματα και είχε κάνει περισσότερες από 150 επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Μεταξύ άλλων, είχε υπάρξει επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας του ΕΜΠ που ανέπτυξε και λειτουργεί το Εθνικό Σύστημα Απογραφής των εκπομπών/απορροφήσεων αερίων του Θερμοκηπίου της Ελλάδος (2007 έως σήμερα), συντονιστής-εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διάφορες ευρωπαϊκές και διεθνείς Επιτροπές για θέματα περιβάλλοντος, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (2008-2010) και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2005-2010).
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]