Κόντρα σε μια Ελλάδα που δείχνει πολλές φορές το άσχημο πρόσωπό της ακόμη και στις πιο ευπαθείς και αδύναμες ομάδες του πληθυσμού, κάποιοι άνθρωποι σηκώνουν το ανάστημά τους για να παραδώσουν το μέλλον που αρμόζει στα παιδιά.
Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, αντιπρόεδρος στο «Μαζί για το Παιδί», είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους, που δουλεύουν αθόρυβα και συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση με την ελπίδα να έρθει μια μέρα που οι ΜΚΟ να μην έχουν λόγο ύπαρξης.
«Τις περισσότερες φορές αυτό που κάνουμε είναι η δουλειά του κράτους. Και την κάνουμε πολύ πιο αποτελεσματικά και πολύ πιο οικονομικά» ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΑΡΤΙΝΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ»
Λίγοι είναι οι άνθρωποι που μιλώντας για το μέλλον του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού στον οποίο μετέχουν από την ίδρυσή του εύχονται να μη χρειάζεται να υπάρχει σε μερικά χρόνια, αλλά η Αλεξάνδρα Μαρτίνου ξέρει βέβαια πως στους καιρούς που ζούμε αυτό αποτελεί ουτοπία.
Ετσι, εργάζεται ώστε η Ενωση «Μαζί για το Παιδί», που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας, να μπορεί και σε 20 χρόνια από τώρα να ικανοποιεί τις ανάγκες παιδιών και νέων όπως σήμερα και ακόμα καλύτερα.
Η αντιπρόεδρος του «Μαζί για το Παιδί», μαζί με τα άλλα άμισθα μέλη του Δ.Σ., τους εργαζόμενους και τους εθελοντές, εργάζονται καθημερινά για την προστασία και ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση.
Επιπλέον, η Ενωση βοηθά περισσότερους από 200 φορείς για παιδιά πανελλαδικά. Η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η ενδο-οικογενειακή βία, οι χρόνιες ασθένειες, διανοητικές ή σωματικές αναπηρίες και η ασθένεια ή ο θάνατος κάποιου μέλους της οικογενείας τους είναι οι καταστάσεις στις οποίες καλείται η Ενωση να βοηθήσει, παρέχοντας ψυχολογική, ηθική και οικονομική υποστήριξη.
«Η ένδεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Από το πιο σημαντικό που είναι τα παιδιά που δεν έχουν να φάνε μέχρι τα νηπιαγωγεία που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν βασικά είδη, όπως πάμπερς, καθαριστικά ή γραφική ύλη. Και δυστυχώς όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση τόσο διευρύνεται ο αριθμός των ατόμων αλλά και οι κοινωνικές ομάδες που αποκτούν τέτοιες ανάγκες», λέει στον Ελεύθερο Τύπο η κ. Μαρτίνου και συνεχίζει: «Από την εμπειρία μας μάλιστα σας λέω πως τη διεύρυνση αυτή αργείς να την αντιληφθείς γιατί αρχικά υπάρχει άρνηση παραδοχής. Ωστόσο, εμείς ενισχύουμε τα άτομα αυτά όσο πιο διακριτικά και αποτελεσματικά μπορούμε, παρέχοντας για παράδειγμα κουπόνια αγοράς και όχι διανομή συσσιτίου».
Ενα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ενωση «Μαζί για το Παιδί» είναι ότι η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει και τους χορηγούς, τους ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια έδιναν από το υστέρημα ή το περίσσευμά τους. Το χτύπημα τον τελευταίο χρόνο είναι διπλό, αφού, εκτός από την συνεχιζόμενη κρίση, υπάρχουν και οι αυξημένες ανάγκες του προσφυγικού, για τις οποίες η Ενωση τρέχει ξεχωριστά προγράμματα. Οπως διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, υποδημάτων, ακόμα και δράσεις στήριξης των ασυνόδευτων ανηλίκων. Και όλα αυτά την ώρα που το κράτος δεν μπορεί να εκπληρώσει βασικές υποχρεώσεις του.
«Υπάρχουν καθυστερήσεις ακόμα και στις πληρωμές των αναπηρικών συντάξεων», λέει χαρακτηριστικά η κ. Μαρτίνου. «Τις περισσότερες φορές αυτό που κάνουμε είναι η δουλειά του κράτους. Και την κάνουμε πολύ πιο αποτελεσματικά και πολύ πιο οικονομικά». Στο σημείο αυτό προσθέτει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: Οτι το «Μαζί για το Παιδί» έχει εξαιρετικά χαμηλό διοικητικό κόστος, μόλις στο 10% του προϋπολογισμού, που σημαίνει ότι στα 100 ευρώ που διαχειρίζεται, τα 90 ευρώ διατίθενται εξ ολοκλήρου στο σκοπό για τον οποίο προορίζονται. Σημειώνεται ότι το «Μαζί για το Παιδί» δεν χρηματοδοτείται από το κράτος.
Κλήσεις ζωής
Από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρει η Ενωση είναι η τηλεφωνική «Γραμμή 115 25», μια γραμμή βοήθειας, πανελλαδικής εμβέλειας, που απευθύνεται σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Οι κλήσεις είναι εμπιστευτικές και δεν καταγράφονται, ενώ το επιστημονικό της προσωπικό απαρτίζεται αποκλειστικά από ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς που δεσμεύονται από κώδικα δεοντολογίας για την τήρηση απορρήτου.
Η «Γραμμή 115 25» ανταποκρίνεται σε κλήσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, σε συμβουλευτική για οποιοδήποτε πρόβλημα αφορά παιδιά & εφήβους έως 18 ετών, ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες για άσκηση βίας μέσα στην οικογένεια, παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων, περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, παιδιά με ειδικές ανάγκες κ.ά.
Παράλληλα με τη συμβουλευτική γραμμή λειτουργεί και το Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς, που στεγάζεται στο «Κέντρο Αλληλεγγύης» του Δήμου Αθηναίων.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν για τα ίδια θέματα, ενώ λειτουργούν δωρεάν Ομάδες Γονέων για τη στήριξη και την καθοδήγηση τους, καθώς και δωρεάν Ψυχο-Eκπαιδευτικά Σεμινάρια με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωσή τους. Πρόσφατα ξεκίνησε πιλοτικά η λειτουργία διαδικτυακών ομάδων και σεμιναρίων στήριξης γονέων με θέματα που αφορούν τη σύγχρονη οικογένεια.
Τέλος, πραγματοποιούνται συνεδρίες διά ζώσης, είτε με όλη την οικογένεια, τους γονείς ή τους εφήβους.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου