Εχοντας έναν πλαστικό κόκκινο τεράστιο φαλλό, πολλοί οπαδοί του Διονύσου βάδισαν στην Πομπή του Φάλλη, ντυμμένοι με διονυσιακές στολές και φορώντας μάσκες που θύμιζαν Αρχαία Ελλάδα
«Πάρα πολλοί φίλοι του Διονύσου βάδισαν μαζί μας στην Πομπή του Φαλλή», με άφθονο κρασί, μουσικές και χορούς, αναφέρουν στην επίσημη σελίδα τους στο Facebook (@LabrysCommunity), όπου αναρτήθηκαν και φωτογραφίες της εκδήλωσης.
https://www.facebook.com/LabrysCommunity/posts/1558784290885027
Καιρός: Έρχονται λευκά Χριστούγεννα - Προειδοποίηση για χιόνια μέχρι και στην Αττική
Νταούλια, φλογέρες αλλά και αισχρολογίες ακουγόταν σε όλη τη διάρκεια της πομπής, όπου ήταν διάχυτη αυτή που ονομάζουμε «διονυσιακή ατμόσφαιρα». «Η φαλληφορία γίνεται ακριβώς όπως πριν από 2.500 χρόνια. Την απαγόρευσαν οι Χριστιανοί, αλλά η παράδοση έμεινε στο χρόνο. Οι Απόκριες είναι απομίμηση αυτής της γιορτής», δηλώνει στην Espresso ένας από τους διοργανωτές και συμπληρώνει: «Ο φαλλός εδώ φέρεται όπως είναι φυσιολογικό να φέρεται, ελεύθερος και όρθιος».
Στην πορεία οι άνδρες της πομπής ήταν μεταμφιεσμένοι σε Σιληνούς, Σατύρους και Βακχίδες, κρατούσαν δάδες και ξύλινα ραβδιά που κατέληγαν σε δερμάτινους φαλλούς ενώ χόρευαν γύρω από το περιφερόμενο ξόανο του Διονύσου τη στιγμή που προπορεύονταν το φαλλικό άρμα.
Οι συμμετέχοντες ταυτόχρονα έπιναν από δερμάτινους ασκούς κρασί και περιέπαιζαν τους περαστικούς και με φαλλικά τραγούδια καλούσαν τον Διόνυσο–Φαλλήνα (προσωποποίηση του φαλλού) να έρθει να γιορτάσει μαζί τους.
Για την ιστορία, Φαλληφόρια ή Φαλλαγώγια ονομαζόταν μια αρχαία ελληνική γιορτή προς τιμήν του θεού Διόνυσου με οργιαστικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τη λατρευτική κοινότητα «Λάβρυς», το κυρίαρχο μέρος της εορτής είναι η περιφορά του φαλλού εν πομπή, γι’ αυτό και μια εξίσου γνωστή ονομασία της τελετής ήταν και Φαλλαγώγια.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]