Ειδικότερα η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελικοί λειτουργοί Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης σε δήλωσή τους αναφέρουν:
«Ουδέποτε συμμετείχαμε σε κοινή σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ή με οποιοδήποτε άλλο κυβερνητικό στέλεχος για την υπόθεση Novartis. Οι μάρτυρες τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας τηρώντας πιστά το γράμμα του νόμου. Το τμήμα της δικογραφίας που αφορά σε πολιτικά πρόσωπα υποβλήθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως είχαμε εκ του Συντάγματος υποχρέωση.»
Ακόμη, από την εισαγγελία διευκρινίζεται ότι η έρευνα που διενεργείται στην Ελλάδα για την υπόθεση της Novartis είναι παράλληλη και όχι κοινή σε σχέση με τις έρευνες που διενεργούνται από άλλα κράτη.
Κλήρωση Τζόκερ (24/12): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Η δήλωση της κυρίας Τουλουπάκη και των δυο επίκουρων εισαγγελέων έρχεται μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις πολιτικών, κατά βάση προσώπων, τα οποία υποστηρίζουν ότι οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων είναι νομικά έωλες (και) γιατί οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων μόνο με απόφαση εισαγγελέα Πρωτοδικών και όχι με απόφαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Ενδεικτική επ’ αυτού του ζητήματος ήταν η τοποθέτηση που έκανε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Χαράλαμπος Αθανασίου.
Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται κάποιος προστατευόμενος μάρτυρας μόνο με απόφαση του εισαγγελέα πρωτοδικών. «Αν μιλάμε για υπόθεση δημοσίου συμφέροντος όπως συμβαίνει με την υπόθεση Novartis χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Όταν πήγα να δω τις δικογραφίες δεν είδα να υπάρχει τέτοια έγκριση. Ρώτησα στη συνέχεια στον Άρειο Πάγο και πληροφορήθηκαν ότι δεν υπάρχει έγκριση. Αυτό σημαίνει ότι οι καταθέσεις είναι άκυρες για έλλειψη προδικασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.
«Ένας μάρτυρας που έχει στοιχεία δεν έχει ανάγκη να προστατευθεί» σημείωσε ακόμη ο κ. Αθανασίου διευκρινίζοντας ότι «οι καταθέσεις αυτές δεν δεσμεύουν τη Βουλή γιατί η Βουλή ενεργεί ως ο εισαγγελέας που κάνει προανακριτική και επομένως είναι η Βουλή που θα κρίνει χρήζει η χορήγηση του καθεστώτος προστατευόμενου μάρτυρα».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]