Στην έρευνα της η ΠΟΕΔΗΝ κρούει των κώδωνα του κινδύνου για σοβαρές ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ, χειρουργικά υλικά και φάρμακα, τονίζοντας μάλιστα ότι κατ’ εκτίμηση χάνονται 5000 ζωές ετησίως λόγω ανεπαρκούς αριθμού κλινών στις εντατικές.
Το ίδιο σοβαρές, υπογραμμιζει, η ΠΟΕΔΗΝ είναι και οι ελλείψεις σε χημειοθεραπευτικά φάρμακα με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται αρκετοί καρκινοπαθείς
Αναλυτικά η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ:
• Καταρρέει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Νοσοκομεία χωρίς ΜΕΘ, χωρίς χειρουργικά υλικά, χωρίς χημειοθεραπευτικά φάρμακα.
• Η έλλειψη κλινών ΜΕΘ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ανθρώπινες ζωές. Λειτουργούν 540 κλίνες ΜΕΘ (500 στα Δημόσια Νοσοκομεία και 40 σε Ιδιωτικές κλινικές). Βάση των ανεπτυγμένων κλινών των Νοσοκομείων θα έπρεπε να λειτουργούν 3500 κλίνες ΜΕΘ
150 κλίνες εξοπλισμένες στα Δημόσια Νοσοκομεία δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού
1000 ασθενείς κατ’ έτος χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της μη λειτουργίας των 150 εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ
• 5000 κατ’ έτος θα μπορούσαν να ζουν εάν λειτουργούσε επαρκής αριθμός κλινών ΜΕΘ
• 40-50 διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν στη λίστα αναμονής καθημερινά για ΜΕΘ. Πολλοί εξ’ αυτών δεν εμφανίζονται στη λίστα αναμονής της επόμενης ημέρας. Μεγάλη έλλειψη κλινών ΜΑΦ, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις βαπτίζονται ΜΕΘ
• Δυτική Μακεδονία διαθέτει μόνο 4 κλίνες ΜΕΘ. Στερεά Ελλάδα διαθέτει μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ. Ανατολική Μακεδονία Θράκη διαθέτει μόνο 27 κλίνες ΜΕΘ. Η Ήπειρος διαθέτει μόνο 29 κλίνες ΜΕΘ. Η Κρήτη διαθέτει 38 κλίνες ΜΕΘ.
• Στον Οδικό Άξονα Αττική – Ήπειρος λειτουργούν μόνο 28 κλίνες ΜΕΘ.
Στον Οδικό Άξονα Αττική – Θεσσαλίας λειτουργούν μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ.
Στον Οδικό Άξονα Αττική – Καλαμάτας λειτουργούν μόνο 14 κλίνες ΜΕΘ
Στα Δωδεκάνησα λειτουργούν 6 κλίνες ΜΕΘ
Στα Επτάνησα λειτουργούν 4 κλίνες ΜΕΘ
Στις Κυκλάδες ΚΑΜΙΑ
Εξοπλισμός ΜΕΘ παλαιός. Χαλασμένοι αναπνευστήρες
Δείτε φωτογραφίες με κλειστές ΜΕΘ πλήρως εξοπλισμένεςΤίποτα δεν μπορεί να ξεπλύνει τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης στο πολύπαθο τομέα της Δημόσιας Υγείας. Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας βρίσκονται στο 5% του ΑΕΠ.
Τα Νοσοκομεία εμφανίζουν ελλείψεις παντού. Πολλά εξ’ αυτών δεν διαθέτουν τα αυτονόητα,. Δεν διαθέτουν χειρουργικά υλικά και αναβάλλονται χειρουργεία. Δεν διαθέτουν χημειοθεραπευτικά φάρμακα και οι καρκινοπαθείς ταλαιπωρούνται από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο. Δεν διαθέτουν ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και 13.000 καρκινοπαθείς αποκλείονται κατ’ έτος από τις ακτινοθεραπείες. Δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό κλινών ΜΕΘ. Απαράδεκτη κατάσταση που επιβεβαιώνεται από την μεγάλη έρευνά μας.
Όχι εμείς αλλά 20σέλιδη έκθεση της Κομισιόν πριν λίγε ημέρες περιέγραψε την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας, των Νοσοκομείων της χώρας μας. Ως αιτία της κατάρρευσης αναφέρει το συγκεκριμένο χαμηλότατο ύψος δαπανών για τη Δημόσια Υγεία.
Πρωθυπουργοί, κυβερνήσεις άλλων χωρών της Ευρώπης όπως στη Μεγάλη Βρετανία τολμάνε και ζητάνε συγνώμη από το λαό τους για την κατάσταση των Νοσοκομείων τους, αν και τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι απείρως καλύτερα του δικού μας.
Εδώ κινδυνεύουμε να φάμε ξύλο από το κο Πολάκη.
Ιδού η κατάσταση στις ΜΕΘ σε 74 Νοσοκομεία της χώρας. Οι ΜΕΘ είναι ο καθρέφτης του συστήματος υγείας. Και όμως είναι θολός.
Πολλοί συγγενείς σε απόγνωση απευθύνονται στην ΠΟΕΔΗΝ καθημερινά διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη κλινών ΜΕΘ.
Ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ είναι ελάχιστος σε σχέση με τις ανάγκες. Η αύξηση των κλινών ΜΕΘ που ανακοινώνει η Κυβέρνηση είναι πλασματική. Ο κος Πολάκης παρέλαβε 540 κλίνες ΜΕΘ από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις. Μειώθηκαν το έτος 2016 σε 438 με τις άστοχες ενέργειές του. Έληξαν τότε οι συμβάσεις 500 γιατρών και Νοσηλευτών που υπηρετούσαν στη ΜΕΘ και ο Αν. Υπουργός έκανε καταλήψεις στην τότε Διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, μη επιτρέποντας την πρόσληψη νέου προσωπικού που έχει ήδη επιλεγεί προς αντικατάσταση του αποχωρούντος.
Η αύξηση κλινών που ανακοινώνει κάθε φορά η Κυβέρνηση, αφορά την σταδιακή επαναλειτουργία των 100 κλινών που έκλεισαν το έτος 2016 με δικές της αστοχίες λόγω της ακύρωσης της προκήρυξης του ΚΕΕΛΠΝΟ με το ρεσάλτο Πολάκη στα γραφεία του ΚΕΕΛΠΝΟ την ώρα που συνεδρίαζε η Διοίκηση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν διατίθενται στο ΕΚΑΒ οι 540 κλίνες ΜΕΘ που υποτίθεται ότι λειτουργούν.
Ούτε είναι σε θέση το ΕΚΑΒ ή κάποιος άλλος φορέας να γνωρίζει πόσες κλίνες ΜΕΘ διατίθενται. Δεν υπάρχει στη χώρα μας συντονιστικό όργανο που να προσδιορίζει τον ακριβή διαθέσιμο αριθμό κλινών ΜΕΘ για προφανείς λόγους. Δεν θέλουν να αναδεικνύεται η γύμνια του συστήματος. Τον αριθμό κλινών ΜΕΘ έπρεπε να προσδιορίζει και να συντονίζει το ΕΚΕΠΥ αλλά μένει περιέργως αμέτοχο από τη διαχείριση των κλινών ΜΕΘ.
Κατά χρονικά διαστήματα κλείνουν δεκάδες κλίνες ΜΕΘ, άλλες για απολύμανση, άλλες λόγω ελλείψεων προσωπικού από μόνιμες ή προσωρινές αποχωρήσεις. Πουθενά δεν δηλώνεται επίσημα την αναστολή λειτουργίας τους. Χρόνια περιστατικά νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ πολύ πάνω από το μέσο όρο Νοσηλείας που είναι οι 12 ημέρες. Παρ’ ότι δεν χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Από τις 100 κλίνες ΜΕΘ Ιδιωτικών κλινικών που είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ στο ΕΚΑΒ παραχωρούνται κατά μέσο όρο 40 κλίνες. Οι ιδιωτικές κλινικές παρότι έχουν υπογράψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ αρνούνται την παραχώρηση όλων των κλινών επειδή χρησιμοποιούνται για δικές τους ανάγκες ή εκβιάζουν για να εξοφλούνται οφειλές του ΕΟΠΥΥ.
Κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό κλινών ΜΕΘ που διαθέτει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν υπήρξε ποτέ επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας που να ενημερώνει για τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Με στοιχεία και όχι με επικοινωνιακές δηλώσεις του Αν. Υπουργού Υγείας με τις οποίες προσπαθεί να συγκαλύψει το μείζον πρόβλημα των ελλείψεων κλινών ΜΕΘ.
Με βάση τα διεθνή standards θα έπρεπε το 10% των Νοσοκομειακών κλινών να είναι ΜΕΘ. Στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι αναπτυγμένες 35000 κλίνες. Ως εκ τούτω θα έπρεπε να λειτουργούν 3500 κλίνες ΜΕΘ!!! Λειτουργούν το πολύ 540!!! 500 στα Δημόσια Νοσοκομεία και 40 των ιδιωτικών κλινικών συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ.
Τα Δημόσια Νοσοκομεία έχουν αναπτυγμένες και πλήρως εξοπλισμένες 650 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων οι 150 είναι κλειστές. Δεν λειτουργούν. Δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεων Νοσηλευτών και ειδικευμένων ιατρών στην εντατικολογία.
Οι 150 κλειστές κλίνες ΜΕΘ, στερούν τη Νοσηλεία σε περισσότερους από 4500 βαριά πάσχοντες ασθενείς το χρόνο. Με δεδομένο ότι ο μέσος όρος νοσηλείας στις ΜΕΘ είναι 12 ημέρες, κάθε κλίνη ΜΕΘ νοσηλεύει 30 ασθενείς κατ’ έτος. Το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών που καταφέρνουν να βρουν έγκαιρα ΜΕΘ είναι κατά μέσο όρο 20% και για όσους ασθενείς δεν καταφέρνουν να βρουν ΜΕΘ το ποσοστό θνησιμότητας είναι κατά μέσο όρο 50%.
Ως εκ τούτω εάν λειτουργούσαν οι 150 κλίνες ΜΕΘ που είναι πλήρως εξοπλισμένες και είναι κλειστές λόγω ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, θα έσωζαν τις ζωές τουλάχιστον 1000 ασθενών κατ’ έτος.
Με τον διπλασιασμό του ποσοστού θνησιμότητας των διασωληνωμένων ασθενών που νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους επειδή δεν βρίσκουν ΜΕΘ, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς πόσοι ασθενείς χάνουν τη ζωή τους από την εγκληματική αδιαφορία του κράτους να λειτουργήσει τον απαραίτητο αριθμό κλινών ΜΕΘ. Εκτιμάται ότι περίπου 5000 ασθενείς κατ’ έτος δυστυχώς πληρώνουν με τη ζωή τους την έλλειψη κλινών ΜΕΘ. Θα μπορούσαν να ζήσουν εάν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ.
Ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας δεν χειρουργούνται επειδή δεν υπάρχει εξασφαλισμένη κλίνη ΜΕΘ για μετά το χειρουργείο. Επιβαρύνεται η υγεία τους με την καθυστέρηση. Όταν χειρουργούνται είναι αργά.
Αναγκάζονται ασθενείς έκτακτα περιστατικά να αεροδιακομίζονται από νοσοκομεία χωρίς ΜΕΘ νησιών μόνο και μόνο για να χειρουργηθούν σε νοσοκομεία που διαθέτουν ΜΕΘ.
Οι διαθέσιμες κλίνες είναι 540 εκ των οποίων 500 στα Δημόσια Νοσοκομεία και 40 (στα χαρτιά 100) στις ιδιωτικές κλινικές συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ.
Το ΕΚΑΒ εγγράφει τους ασθενείς στη λίστα αναμονής. Για τους ασθενείς που χρήζουν ΜΕΘ το ΕΚΑΒ ενημερώνεται από τα Νοσοκομεία. Η λίστα αναμονής υπερβαίνει τους 40-50 ασθενείς κάθε ημέρα. Οι διαθέσιμες κενές κλίνες ΜΕΘ δίδονται στο ΕΚΑΒ από τον Διευθυντή της ΜΕΘ κάθε Νοσοκομείου.
Δεν υπάρχει προτεραιότητα στη λίστα αναμονής.
Γίνεται επιλογή ασθενών σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο εντατικολόγο κάθε Νοσοκομείου που διαθέτει κενό κρεβάτι ΜΕΘ. Ο συντονιστής του ΕΚΑΒ περιγράφει την κατάσταση των ασθενών που είναι στη λίστα αναμονής και αποφασίζει ο εντατικολόγος ποιος ασθενής θα προηγηθεί.
Τα κριτήρια είναι η ηλικία και η πάθηση. Προηγούνται τροχαία περιστατικά, νέοι σε ηλικία ασθενείς. Αποφασίζουν κατ’ ανάγκη χωρίς να έχουν άλλη επιλογή ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.
Κανονικά για ένα Σύστημα Υγείας που λειτουργεί στοιχειωδώς θα έπρεπε να εξυπηρετούνται όλοι οι ασθενείς που οι γιατροί κρίνουν ότι χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ, ανεξαρτήτως ηλικίας και πάθησης. Ελάχιστα περιστατικά βρίσκουν κλίνη ΜΕΘ τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα. Πολλοί Ασθενείς βρίσκονται διασωληνομένοι στους θαλάμους σε ράντζα περιμένοντας τη σειρά τους για ημέρες.
Οι ανάγκες είναι συνεχώς αυξανόμενες αφενός γιατί σοβαρές λοιμώξεις από ιώσεις καθίστανται όλο και πιο επικίνδυνες και αφετέρου η ζήτηση είναι συνεχώς αυξανόμενη στα Δημόσια Νοσοκομεία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης
Η λίστα αναμονής ανανεώνεται καθημερινά. Πολλοί Ασθενείς εμφανίζονται τη μία ημέρα και δεν εμφανίζονται την επόμενη. Διαγράφονται από τη λίστα γιατί δυστυχώς δεν άντεξαν.
Οι πραγματικές λειτουργούντες κλίνες ΜΕΘ δεν μπορούν να προσδιοριστούν.
Δεν ανακοινώνονται ποτέ οι ΜΕΘ που κλείνουν για απολύμανση και με εσωτερικές αποφάσεις των Διοικήσεων λόγω ελλείψεων προσωπικού.
Όταν κλείνουν ΜΕΘ για οποιοδήποτε λόγο οι ασθενείς μεταφέρονται σε άλλα Νοσοκομεία. Καταγράφονται ως νέα περιστατικά που εξυπηρετήθηκαν.
Ο κος Πολάκης για να αυξήσει επικοινωνιακά τις κλίνες ΜΕΘ αθροίζει τις κλειστές κλίνες και βαπτίζει κλίνες ΜΕΘ τις κλίνες των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).
Εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεων προσωπικού π.χ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 8 κλίνες, ΑΤΤΙΚΟΝ 11 κλίνες, ΓΟΝΚ 4 κλίνες, Γ.Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ 6 κλίνες, Γ.Ν. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 4 κλίνες, Π.Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ 4 κλίνες, ΠΓΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 3 κλίνες κ.α.
Η Θεσσαλία διαθέτει 1.850 νοσοκομειακές κλίνες πληθυσμό 732.762 και με πληρότητα πάνω από 80%. Οι ενεργείς κλίνες ΜΕΘ είναι μόνο 47 αντί 185. Στη Στερεά Ελλάδα το μόνο Νοσοκομείο που διαθέτει ΜΕΘ είναι της Λαμίας 8 κλινών. Η Στερεά Ελλάδα με 995 διαθέσιμες νοσοκομειακές κλίνες και μεγάλη πληρότητα, πληθυσμό 547.390 και όμως έχει μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ αντί 100!!! Τα νοσοκομεία Χαλκίδας, Λειβαδιάς, Θήβας δεν διαθέτουν ΜΕΘ.
Νησιά που αποκλείονται το χειμώνα δεν διαθέτουν καθόλου ΜΕΘ. Για κάποια μάλιστα προβλέπονται στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων (π.χ. στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, στη Ζάκυνθο) και δεν λειτουργούν. Έκτακτα περιστατικά αεροδιακομίζονται για χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία στην Ηπειρωτική Ελλάδα αν και μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στα νησιά. Μόνο και μόνο για να είναι κοντά σε ΜΕΘ.
Στα νησιά των Κυκλάδων δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ. Αν είναι δυνατόν!!! Δεν υπάρχει ΜΕΘ, το Νοσοκομείο Σύρου και το Νοσοκομείο Νάξου.
Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί ΜΕΘ μόνο στο Νοσοκομείο της Ρόδου 6 κλινών.
Στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κέρκυρας με 4 κλίνες.
Νοσοκομεία σε περιοχές με ΜΕΘ έτοιμες να λειτουργήσουν, εξοπλισμένες πλήρως, δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού (πχ το Γεν. Νοσοκομείο Χαλκιδικής).
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τεράστια έκταση 14.158km2 στα σύνορα Τουρκίας – Βουλγαρίας με πληθυσμό 608.182 κατοίκους. Διαθέτουν 1.177 ανεπτυγμένες Νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και όμως λειτουργούν 27 κλίνες ΜΕΘ. 13 κλινικές ΜΕΘ εξοπλισμένες έτοιμες να λειτουργήσουν παραμένουν κλειστές. Θα έπρεπε να λειτουργούν 117 κλίνες ΜΕΘ και λειτουργούν 27.
Ήπειρος με 782 Νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και πληθυσμό 336.856 κατοίκους διαθέτει 29 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ αντί 78.
Κρήτη με 2.302 Νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621.000 κατοίκους διαθέτει 38 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ αντί για 230!!!
Οι ανάγκες είναι υπερδιπλάσιες καθ’ ότι στα νοσοκομεία της Κρήτης διακομίζονται ασθενείς από όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου.
Έκτακτα επείγοντα περιστατικά χειρουργούνται σε ένα Νοσοκομείο και διακομίζονται για ΜΕΘ σε Νοσοκομεία άλλης πόλης μακριά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρακολουθήσει την μετεγχειρητική πορεία ο θεράπων ιατρός.
Στη Δυτική Μακεδονία με 750 νοσοκομειακά κρεβάτια, με υψηλά ποσοστά κάλυψης και πληθυσμό 300.000 κατοίκους διαθέτουν 4 κλίνες ΜΕΘ (Γ.Ν. Πτολεμαΐδας) αντί 75!!!
Στον Εθνικό άξονα από την Ήπειρο έως την Αττική 350 χιλιόμετρα απόσταση λειτουργούν 28 κλίνες ΜΕΘ. Στα δύο Νοσοκομεία των Πατρών 16 κλίνες και 5 στο Νοσοκομείο της Κορίνθου και 7 στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Μάλιστα στον Άγιο Ανδρέα Πατρών λειτουργούν οι 6 από τις 11 που προβλέπονται στον Οργανισμό.
Στον εθνικό άξονα από την Θεσσαλία έως την Αττική 350 χιλιόμετρα απόσταση λειτουργούν μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο της Λαμίας.
Στον εθνικό άξονα από την Αθήνα έως την Καλαμάτα 250 χιλιόμετρα απόσταση λειτουργούν 14 κλίνες ΜΕΘ. 5 κλίνες στην Κόρινθο, 3 κλίνες στην Τρίπολη και 6 κλίνες στην Καλαμάτα!!!
ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
Τα Νοσοκομεία με βάση τα διεθνή standards θα έπρεπε να διαθέτουν κλίνες ΜΑΦ σε διπλάσιο ποσοστό των κλινών ΜΕΘ. Ως εκ τούτω θα έπρεπε τα Νοσοκομεία να διαθέτουν 7.000 κλίνες ΜΑΦ. Με βάση τα λειτουργούντα κρεβάτια ΜΕΘ τουλάχιστον 1.100 κλίνες ΜΑΦ. Πιστοποιημένες σήμερα λειτουργούν 100 κλίνες. Οι περισσότερες κλίνες εξ αυτών δηλώνονται παράνομα ως κλίνες ΜΕΘ παρότι βρίσκονται εκτός θεσμικού πλαισίου λειτουργίας. Κάποια Νοσοκομεία διαθέτουν ΜΑΦ οι οποίες είναι χωρίς πιστοποίηση και επαρκή στελέχωση. Αναπτύσσονται κάποιες ΜΑΦ που εξυπηρετούν συγκεκριμένες κλινικές των Νοσοκομείων. Οι κλίνες ΜΑΦ είναι υπέρ-απαραίτητες για τη νοσηλεία Ασθενών που απαιτείται αυξημένη επιτήρηση και θεραπευτική φροντίδα.
Εάν υπήρχε επάρκεια σε κλίνες Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας θα μειώνονταν κατά πολύ οι ημέρες Νοσηλείας Ασθενών στις ΜΕΘ. Ως εκ τούτω θα λιγόστευαν οι λίστες αναμονής θα ήταν μικρότερες.
Στα περισσότερα Νοσοκομεία δεν υπάρχουν ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ με αποτέλεσμα οι ασθενείς ακόμη και με τραχειοστομία , να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους κλινικών.
Στο Νοσοκομείο ΚΑΤ παραδόξως δεν υπάρχει ΜΑΦ. Χειρουργημένοι Ασθενείς από σοβαρά τροχαία περιστατικά βγαίνουν από τη ΜΕΘ και νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας αν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και χρειάζονται αυξημένη φροντίδα και είναι ευάλωτοι στα Νοσοκομειακά μικρόβια.
Στο Νοσοκομείο ΚΑΤ υπάρχει το τμήμα Αναζωογόνησης που εκεί οι ασθενείς διασωληνόνονται και περιμένουν τη σειρά τους για ΜΕΘ. Αν και στο χώρο αυτό πρέπει να παραμένουν το πολύ ένα 24ωρο, ξεμένουν έως και δέκα ημέρες λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ!!!
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσαν το Τμήμα ανάνηψης των χειρουργείων ως ΜΕΘ.ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
Καμία ΜΕΘ από όσες λειτουργούν στα Νοσοκομεία δεν διαθέτει επαρκή στελέχωση. Με βάση τα διεθνή standards στις ΜΕΘ 6 κλινών η στελέχωση πρέπει να είναι η εξής:
• 1 Ιατρός ανά κλίνη συν τον Διευθυντή Ιατρό
• 4-6 Νοσηλευτές ανά κλίνη
• 1 Τραυματιοφορέας
• 1 Βοηθός Θαλάμου
• 1 Φυσικοθεραπευτής
• Επαρκή προσωπικό καθαριότητας
• 24ωρη λειτουργία του Νοσοκομείου στην διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων.
Τέτοια στελέχωση δεν διαθέτει καμία ΜΕΘ Νοσοκομείου.
ΜΕΘ 6-12 κλινών διαθέτουν 2-4 Ιατρούς, 2 ή 3 Νοσηλευτές στις μεγάλες ΜΕΘ στη καλύτερη των περιπτώσεων ανά βάρδια. Λειτουργούν ΜΕΘ με 1 Νοσηλευτή ανά βάρδια.
Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός σε πολλές ΜΕΘ είναι πεπαλαιωμένος. Οι αναπνευστήρες και ο υπόλοιπος εξοπλισμός στις ΜΕΘ είναι 20ετίας. Αμφισβητείται η ασφάλειά του. Κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης εξοπλισμού και όχι προσωπικού.ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 74 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΕ ΜΕΘ
1. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΟ:27 κρεβάτια ΜΕΘ αλλά λειτουργούν τα 16. 11 κλίνες ΜΕΘ εξοπλισμένες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Λείπει εξοπλισμός – αναπνευστήρες ο οποίος δεν υπάρχει ή είναι χαλασμένος.
2. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ: Λειτουργούν 8 κλίνες ΜΕΘ και 4 κλίνες ΜΑΦ Είναι πάντα γεμάτες. Δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Οι κλίνες ΜΑΦ βαπτίζονται ΜΕΘ.
3. ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ: Λειτουργούν 8 κλίνες ΜΕΘ. Δεν λειτουργούν 4 κλίνες πλήρως εξοπλισμένες λόγω έλλειψης προσωπικού.
4. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΡΙΑΣΙΟ: Λειτουργούν 16 κλίνες ΜΕΘ.
5. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: Λειτουργούν 12 κλίνες ΜΕΘ. 2 κλίνες κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. 4 κλίνες ΜΑΦ κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.
6. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤ: Λειτουργούν 21 κλίνες ΜΕΘ.
Στο Νοσοκομείο ΚΑΤ παραδόξως δεν υπάρχει ΜΑΦ. Χειρουργημένοι Ασθενείς από σοβαρά τροχαία περιστατικά βγαίνουν από τη ΜΕΘ και νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας αν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και χρειάζονται αυξημένη φροντίδα.
Στο Νοσοκομείο ΚΑΤ υπάρχει το τμήμα Αναζωογόνησης που εκεί οι ασθενείς διασωληνόνονται και περιμένουν τη σειρά τους για ΜΕΘ. Αν και στο χώρο αυτό πρέπει να παραμένουν το πολύ ένα 24ωρο, ξεμένουν έως και δέκα ημέρες λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ!!!
7. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ: Δεν υπάρχει ΜΕΘ ούτε ΜΑΦ. Μόνο 8 κρεβάτια Μονάδας εμφραγμάτων που λειτουργούν κανονικά.
8. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ΑΘΗΝΩΝ: Λειτουργούν 12 κλίνες ΜΕΘ. Χρειάζονται τουλάχιστον 40 κλίνες με βάση τις ανάγκες. Ελλείψεις προσωπικού. Στα όρια ασφάλειας. Λειτουργούν 7 κλίνες ΜΑΦ με ελάχιστο προσωπικό. Με βάση τον αριθμό του προσωπικού θα έπρεπε να λειτουργούν 3 κλίνες ΜΑΦ.
9. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑ: Λειτουργούν 18 κλίνες ΜΕΘ και 9 κλίνες ΜΑΦ. Δεν καλύπτουν τις ανάγκες λόγω του ειδικού χαρακτήρα του Νοσοκομείου.
10. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ: Λειτουργούν 10 κλίνες ΜΕΘ. Χρειάζονται πολύ περισσότερες για να καλύπτονται οι ανάγκες.
11. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΛΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Υπάρχουν 8 κλίνες ΜΕΘ αλλά λειτουργούν οι 6 λόγω έλλειψης προσωπικού.
12. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: Λειτουργούν 7 κλίνες ΜΕΘ και 3 ΜΑΦ. Χρειάζονται πολύ περισσότερες για να καλύπτουν τις ανάγκες. Λειτουργούν επίσης 9 κλίνες Μονάδας εμφραγμάτων και 6 κλίνες Μονάδες καρδιοχειρουργικής.
13. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: Λειτουργούν 30 κλίνες ΜΕΘ και 20 κλίνες ΜΑΦ. Οι κλίνες ΜΑΦ δίνονται στο ΕΚΑΒ ως κλίνες ΜΕΘ.
14. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: Δεν υπάρχει ΜΕΘ. Λένε ότι λειτουργούν 34 κλίνες ΜΕΘ και 20 κλίνες ΜΑΦ. Δεν ισχύει. Είναι Μονάδες για τα πρόωρα.
15. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ε.Ε.Σ.: Λειτουργούν 10 κλίνες ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ. Ελάχιστα για τις ανάγκες.
4-5 διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας μετά από κάθε εφημερία. Είναι στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ.
16. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΛΠΙΣ: Λειτουργούν 7 κλίνες ΜΕΘ.
17. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ: Λειτουργούν 7 κλίνες ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ. Οι 4 κλίνες ΜΑΦ δίδονται ως ΜΕΘ.
18. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΣ/ΚΗΣ: Δύναμη ΜΕΘ 20 κλίνες.
Λειτουργούν 12 λόγω υποστελέχωσης. 8 κλίνες είναι κλειστές αν και είναι πλήρως εξοπλισμένες. Οι 8 κλίνες παραμένουν κλειστές και δεν προβλέπεται να ανοίξουν .
19. ΓΝΘ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Από τα 8 κρεβάτια της ΜΕΘ λειτουργούν κυρίως τα 6 κρεβάτια. Στα 2 υπόλοιπα κρεβάτια υπάρχουν αναπνευστήρες 20ετίας που αμφισβητούνται για την ασφάλειά τους στον ασθενή. Παρ’ όλου αυτά χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει ανάγκη. Επισημαίνεται ότι και οι υπόλοιποι αναπνευστήρες είναι παλαιοί, καθώς και όλος ο εξοπλισμός της εντατικής μονάδας. Μεγάλη η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού.
20. ΓΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ: ΜΕΘ ΚΛΕΙΣΤΗ, καινούργια σε νέα πτέρυγα, με 4 κρεβάτια , πλήρως εξοπλισμένη. Και όμως είναι κλειστή λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Επισημαίνεται ότι το Νοσοκομείο ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ καλύπτει όλο το Ν. Χαλκιδικής ,με χιλιάδες τουρίστες, τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου κι εφημερεύει κάθε μέρα.
21. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: Διαθέτει αίθουσα ΜΕΘ η οποία δεν λειτουργεί καθόλου
22. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ: Δεν υπάρχει ΜΕΘ. Ακόμα και η ΜΑΦ παραμένει κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού.
23. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Διαθέτει 7 κλίνες ΜΕΘ και λειτουργούν οι 5 λόγω έλλειψης προσωπικού.
24. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ “Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ”: Διαθέτει 8 κλίνες από τις οποίες δουλεύουν 3 ως ΜΕΘ και 3 για καρδιολογικά περιστατικά. Κλειστές 2 κλίνες λόγω έλλειψης προσωπικού. Διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας λόγω έλλειψης ΜΕΘ.
25. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ: Δεν υπάρχει ΜΕΘ.
26. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ: Δεν υπάρχει ΜΕΘ.
27. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΟΛΑΩΝ: Δεν υπάρχει ΜΕΘ.
28. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ: Δεν υπάρχει ΜΕΘ.
29. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ: Προβλέπονται 6 κλίνες ΜΕΘ και δεν λειτουργεί καμία. Η λειτουργία ΜΕΘ είναι παραπάνω από απαραίτητη γιατί πρόκειται για νησιωτική περιοχή που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω και της μεγάλης τουριστικής επισκεψιμότητας σημειώνονται δεκάδες τροχαία ατυχήματα. ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ !!!!
30. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ “ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ”: Προβλέπονται 11 κλίνες ΜΕΘ και λειτουργούν 6. Οι ανάγκες έχουν μεγαλώσει λόγω και της συγχώνευσης με το “ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΘΩΡΑΚΟΣ”. Έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό αφού η βάρδιες βγαίνουν με συνδρομή προσωπικού ΚΕΕΛΠΝΟ.
31. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ (ΡΙΟ): Λειτουργούν 10 κλίνες ΜΕΘ και 2 ΜΑΦ. Τώρα δεν χρησιμοποιούν ως ΜΕΘ την ανάνηψη των χειρουργείων. Δεν καλύπτουν όμως στο ελάχιστο τις ανάγκες του Νοσοκομείου. Διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται σε θαλάμους νοσηλείας περιμένοντας κλίνες ΜΕΘ στη λίστα αναμονής.
32. NOΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ: Το νοσοκομείο διαθέτει ΜΕΘ 12 κλινών. Λειτουργούν μόνο οι 6 κλίνες λόγω έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Επίσης λειτουργούν 3 κλίνες ΜΑΦ. 6 πλήρως εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ είναι εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.
33. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Διαθέτει ΜΕΘ 14 κλινών. Λειτουργούν 9 κλίνες. Οι 3 κλίνες αν και εξοπλισμένες είναι κλειστές. Έλλειψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
34. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ: Λειτουργούν 5 κλίνες ΜΕΘ
35. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ: Το νοσοκομείο διαθέτει ΜΕΘ 7 κλινών. Λειτουργούν οι 4 κλίνες. Οι 3 κλίνες αν και εξοπλισμένες είναι κλειστές.
36. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: Διαθέτει ΜΕΘ 4 κλινών. Λειτουργούν οι 3 κλίνες. Η 1 κλίνη αν και εξοπλισμένη παραμένει κλειστή λόγω έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού
37. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ: Διαθέτει ΜΑΦ 4 κλινών. Οι 3 κλίνες διαθέτουν αναπνευστήρες. Δεν διαθέτει ΜΕΘ. Μεγάλη έλλειψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
38. Π.Γ.Ν.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Η ΜΕΘ του Π.ΓΝ.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ λειτουργεί με 14 κλίνες παλιάς τεχνολογίας αλλά υπάρχει συντήρηση από την Βιοιατρική υπηρεσία.
39. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Λειτουργεί ΜΕΘ 6 κλινών.
40. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ: Λειτουργεί ΜΕΘ 9 κλινών
41. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΕΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Δεν υπάρχει Μ.Ε.Θ.
42. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Λειτουργεί ΜΕΘ 4 κλινών, προστίθεται 1 εφεδρική κλίνη
43. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Δεν υπάρχει Μ.Ε.Θ.
44. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ: Δεν υπάρχει Μ.Ε.Θ. Λειτουργεί Μ.Α.Φ. με 5 κλίνες
45. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Δεν υπάρχει Μ.Ε.Θ. και λειτουργεί μια υποτυπώδη Μ.Α.Φ.
46. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Δεν υπάρχει Μ.Ε.Θ.
47. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Δεν υπάρχει Μ.Ε.Θ και λειτουργεί μονάδα εμφραγμάτων.
48. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ: Λειτουργεί ΜΕΘ 4 κλινών. Οι μόνες κλίνες που λειτουργούν στη Δυτική Μακεδονία
49. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ: Δεν έχει ΜΕΘ
50. ΠΑΝ/ΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Λειτουργούν 12 κλίνες ΜΕΘ
51. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: Λειτουργούν 7 κλίνες ΜΕΘ
52. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λειτουργούν 6 κλίνες ΜΕΘ. Μικρός χώρος που δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα, ελλείψεις προσωπικού. 2 νοσηλευτές σε απογευματινή και νυχτερινή βάρδια
53. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ: Υπάρχει ΜΕΘ 7 κλινών. Λόγω έλλειψης προσωπικού μειώνεται στις 4 κλίνες. 2 νοσηλευτές σε απογευματινή και νυκτερινή βάρδια.
54. ΒΕΝΙΖΕΛΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Υπάρχει ΜΕΘ 12 κλινών. Λειτουργούν οι 9 κλίνες λόγω έλλειψης προσωπικού
55. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΥΡΟΥ: Δεν υπάρχει Μ.Ε.Θ.
56. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΞΟΥ: Δεν υπάρχει Μ.Ε.Θ.
57. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ: Υπάρχει ΜΕΘ 5 κλινών. Λειτουργούν 3 κλίνες λόγω έλλειψης προσωπικού (ένας νοσηλευτής τη βάρδια)
58. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ: .Λειτουργούν 6 κλίνες ΜΕΘ. Οι μόνες στα Δωδεκάνησα.
59. ΠΓΝ ΛΑΡΙΣΑΣ: Λειτουργούν 11 κλίνες ΜΕΘ. Υπάρχουν άλλες 4 και δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.
60. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: Λειτουργούν 4 με 5 κλίνες ΜΕΘ. Τουλάχιστον 4 εξοπλισμένες ακόμη δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Δεν υπάρχει ΜΑΦ.
61. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ: Λειτουργούν 10 κλίνες ΜΕΘ και είναι πολύ λίγες για το Νοσοκομείο. Υπάρχουν και άλλες 10 για κυρίως ΜΕΘ για τροχαία, νευροχειρουργικά και έκτακτα περιστατικά.
62. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: υπάρχουν 2 ΜΕΘ η Α και η Β. Στην Α λειτουργούν 20 κλίνες και στην Β λειτουργούν άλλες 8 κλίνες. Υπάρχει ΜΑΦ στην καρδιολογική.
63. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Λειτουργούν 9 κλίνες ΜΕΘ. ΜΑΦ δεν υπάρχει. Οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες σε νοσοκομείο 800 κλινών
64. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ: Λειτουργούν 6 κλίνες ΜΕΘ. Υπάρχει χώρος για ανάπτυξη και άλλων κλινών αλλά δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη. Δεν υπάρχει ΜΑΦ.
65. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ: Υπάρχει ΜΕΘ 8 κλινών. Λειτουργούν οι 7 κλίνες. Δεν υπάρχει εξοπλισμός γι’ αυτό δεν λειτουργεί η 8η. Δεν υπάρχει ΜΑΦ.
66. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Υπάρχουν 10 κλίνες ΜΕΘ από τις οποίες η 1 λειτουργεί σαν ΜΑΦ.
67. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ: Λειτουργούν 7 κλίνες ΜΕΘ. Επίσης λειτουργούν 2 αίθουσες για τα μετεγχειρητικά περιστατικά. Έλλειψη μόνο σε ιατρικό προσωπικό και βοηθητικό.
68. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Υπάρχουν 6 κλίνες ΜΕΘ και λειτουργούν κανονικά. Δεν υπάρχει ΜΑΦ. Έλλειψη σε ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό.
69. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ: Υπάρχουν 8 κλίνες ΜΕΘ και 6 κλίνες ΜΑΦ.
70. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Δεν υπάρχει ΜΕΘ
71. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΗΒΑΣ: Δεν υπάρχει ΜΕΘ
72. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: Δεν υπάρχει ΜΕΘ
73. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Λειτουργούν 6 κλίνες ΜΕΘ
74. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ: Λειτουργούν 7 κλίνες ΜΕΘ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]