Ξεκινώντας από τη γειτονιά του Ψυρρή, στο μικρό στενάκι της οδού Παλλάδος, συναντάμε κατοίκους και ιδιοκτήτες καταστημάτων να έχουν διοργανώσει το δικό τους γλέντι. Η πινακίδα πάνω από τις ψησταριές αναγράφει «Τσικνοπέμπτη 13 χρόνια.
Η Πλατεία Ψυρρή γιορτάζει» και όλο και περισσότερος κόσμος συγκεντρώνεται να γευτεί ένα κομμάτι από τα λουκάνικα, τα κοντοσούβλια και τα χοιρινά καλαμάκια που ετοιμάζονται εκείνη την ώρα. «Γιορτάζουμε κάθε χρόνο. Μαζευόμαστε οι γείτονες και τσικνίζουμε όλοι μαζί παρέα μέχρι το βράδυ» λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κυρία Μαρία, η οποία συμμετέχει για τρίτη χρονιά σε αυτήν τη μικρή γιορτή που πραγματοποιούν. Αφού δεχόμαστε κι εμείς ένα μικρό κέρασμα, συνεχίζουμε τη βόλτα μας στην οδό Ευρυπίδου και αργότερα στην οδό Σοφοκλέους.
Εκεί, ιδιοκτήτες κρητικών και μεσογειακών παντοπωλείων ψήνουν επί τόπου μερικά από τα προϊόντα τους, υπό τους ήχους παραδοσιακής κρητικής μουσικής και ρεμπέτικων τραγουδιών, αντίστοιχα. Στα παντοπωλεία οι ποικιλίες λουκάνικων αλλά και οι ρακές και τα τσίπουρα έχουν την τιμητική τους. Ανηφορίζουμε προς την Ανθίμου Γαζή, πλησίον της Πλατείας Καρύτση, περνάμε από τη στοά του Σπυρομήλιου (City Link) και καταλήγουμε στα Εξάρχεια όπου αντικρίζουμε, σε αυτές τις διαφορετικές γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, παρόμοιο σκηνικό. Κάτοικοι και καταστηματάρχες έχουν τις δικές τους ψησταριές και περιμένουν τους περαστικούς να γευτούν κάποιες από τις λιχουδιές που ετοιμάζουν.
Περιστέρι: Οι εννέα γυναίκες αναγνώρισαν τον επιδειξία στις οποίες είχε επιτεθεί [βίντεο]
Λίγο νωρίτερα, στην καρδιά της Αθήνας, στο Σύνταγμα, οι ήχοι από τα νταούλια κατέκλυσαν την πλατεία, ενώ οι Κουδουνάτοι, από τον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου, έδωσαν τη δική τους νότα στην ημέρα, καθώς έφτασαν υπό τους ήχους των κουδουνών που είχαν κρεμάσει πάνω τους.
Σημειώνεται, ότι οι εκδηλώσεις για την παράδοση της Αποκριάς ξεκίνησαν σήμερα στην Πλατεία Συντάγματος και θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου, μετατρέποντας την πλατεία σε μία θεατρική σκηνή που θα φιλοξενήσει συναυλίες, παραστάσεις χορού και δρώμενα αναβίωσης τοπικών εθίμων από όλη τη χώρα, προσπαθώντας να διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους και να τους μυήσουν στην παραδοσιακή αποκριάτικη Ελλάδα.
Η παράδοση της Τσικνοπέμπτης ξεκινά από παλιά, καθώς διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα των Αποκριών, την εβδομάδα της Κρεατίνης. Λαμβάνει μέρος την Πέμπτη, επειδή η Τετάρτη και η Παρασκευή θεωρούνται νηστίσιμες. Αποτελεί γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης, καθώς εκείνη την Πέμπτη είθισται να καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Αυτήν την ημέρα όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λιώνουν το λίπος από τα χοιρινά, και η τσίκνα, δηλαδή αυτός ο καπνός, είναι διάχυτη παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Τσικνοπέμπτη. Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς από πού προέρχεται αυτό το έθιμο, ωστόσο αρκετοί υποστηρίζουν ότι έχει τις ρίζες του στις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού.
Διαβάστε επίσης: Τσικνοπέμπτη 2018: Γιατί τσικνίζουμε και ποια είναι τα έθιμα σε όλη την Ελλάδα
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]