Το ανακοίνωσε χθες ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, Ιερώνυμος, ο οποίος κάνοντας στροφή… 180 μοιρών από την αρχική του θέση, τόνισε ότι εάν διασφαλιστεί ο «ειρηνικός και χωρίς πολιτικούς και κομματικούς χρωματισμούς χαρακτήρας του συλλαλητηρίου», τότε το παρών θα δώσουν ο αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος και οι μητροπολίτες Δράμας, Παύλος και Χίου, Μάρκος.
Μάλιστα, οι τρεις συνοδικοί μητροπολίτες θα ανέβουν στην εξέδρα των ομιλητών, όπου ο κ. Δωρόθεος θα αναγνώσει στο συγκεντρωμένο πλήθος το πρόσφατο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με το οποίο η Εκκλησία δεν αποδέχεται τη χρήση του όρου «Μακεδονία» για την ονομασία της ΠΓΔΜ ενώ σέβεται το δικαίωμα των κληρικών και των λαϊκών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα.
Καθοριστικό ρόλο για την αλλαγή στάσης του Αρχιεπισκόπου είχε, ως φαίνεται, η χθεσινή του συνάντηση με τους διοργανωτές της συγκέντρωσης στην Αθήνα, Νίνα Γκατζούλη, συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, Παναγιώτη Μπαλτατζή, γ.γ. του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, Μιχάλη Πατσίκα, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του συλλαλητηρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Ιερώνυμος επισήμανε τη θέση της Εκκλησίας, που είναι αρνητική στη χρήση του όρου «Μακεδονία» για την ονομασία των Σκοπίων και παράλληλα ανέλυσε την εκκλησιαστική παράμετρο του ζητήματος.
Μάλιστα, επανέλαβε ότι η Εκκλησία «θεωρεί πως κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας μας είναι επαινετή, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία, και πάντα στο πνεύμα μίας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης» τονίζοντας ότι «στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεων των κληρικών και λαϊκών μελών της, η Εκκλησία σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα».
Λίγο πριν «ευλογήσει» ο κ. Ιερώνυμος το συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου, ο μητροπολίτης Χίου, Μάρκος, είχε καλέσει τους ιερείς να συμμετάσχουν σε άλλη συγκέντρωση που διοργανώνεται για τη Μακεδονία (την ίδια ημέρα) στο νησί.
Ο δε μητροπολίτης Νέας Σμύρνης, Συμεών, με ανακοίνωσή του διευκρίνιζε ότι «όσοι από τούς κληρικούς και τους πιστούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας επιθυμούν να συμμετάσχουν, είναι ελεύθεροι να το πράξουν, με ενθουσιασμό, με σοβαρότητα και σεμνότητα». Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Μεσογαίας, Νικόλαος, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του: «Εννοείται ότι κι εγώ, πρώτα ο Θεός, θα είμαι παρών στο Σύνταγμα».
Πάντως, η συμμετοχή της Εκκλησίας στις κινητοποιήσεις για τη Μακεδονία δεν βρίσκουν σύμφωνους όλους τους ιεράρχες. Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, τάσσεται κατά, αφήνοντας αιχμές για τους διοργανωτές. Σε άρθρο του ο κ. Χρυσόστομος σημειώνει ότι η οργάνωση των συλλαλητηρίων «κινείται σε ένα θολό περιβάλλον». Αναρωτιέται δε «ποιοι είναι άραγε οι “άθεσμοι” οργανωτές των συλλαλητηρίων; (…). Ποιους εκπροσωπούν οι “άγνωστοι” συνδιοργανωτές, οι οποίοι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τη θεσμική Εκκλησία και να την “καπελώσουν“ για την ικανοποίηση δικών τους πολιτικών σκοπιμοτήτων, άλλοθι και επιδιώξεων; (…). Οταν μάλιστα τα συλλαλητήρια αυτά διοργανώνονται, προκειμένου να εξυπηρετηθούν πρόσωπα και σκοπιμότητες “έξωθεν και έσωθεν”, τότε η Εκκλησία δεν μπορεί να έχει λόγο συμμετοχής, ούτε και τρόπο παρουσίας».
Η άδεια
Στη συντονιστική επιτροπή των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου έδωσε τελικά άδεια για τη διοργάνωση της διαδήλωσης της 4ης Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα, ο δήμος Αθηναίων. «Το αίτημα της συντονιστικής επιτροπής των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, βάσει των στοιχείων που το συνόδευαν, κρίθηκε ως πιο αντιπροσωπευτικό των ενδιαφερόμενων φορέων και οργανώσεων πολιτών να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Ως εκ τούτου, το αίτημα του κ. Δημητρίου Μιχάκη, για τον ίδιο χώρο, την ίδια ημέρα και ώρα, καθώς και σχετικό αίτημα του κ. Γεωργίου Κόκκα, απορρίφθηκαν», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η άδεια προβλέπει την τοποθέτηση εξέδρας στην πλατεία Συντάγματος. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, καθώς και πρόεδροι πανελλήνιων ομοσπονδιών.
Σύμφωνα με τον κ. Στέργιο Καλόγηρο, εκπρόσωπο και μέλος της συντονιστικής επιτροπής για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου, η συγκέντρωση θα είναι μεγαλειώδης και οι πολίτες που θα δώσουν το παρών θα είναι από όλα τα μέρη της χώρας. «Εκτιμώ πως ο κόσμος που θα συμμετάσχει θα είναι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο», λέει ο κ. Καλόγηρος, προσθέτοντας ότι «η Μακεδονία είναι ελληνική. Δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε την Ιστορία μας».
ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]