Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι παραμένει «απέναντι» σε καθετί που δεν εξυπηρετεί εθνικούς σκοπούς.
Γεννημένος στην Κομοτηνή το 1951, από οικογένεια προσφύγων της Ανατολικής Θράκης, μεγάλωσε μέσα ένα περιβάλλον με έντονα πατριωτικά και θρησκευτικά αισθήματα, αφού ο πόνος της προσφυγιάς ήταν αποτυπωμένος στα βιώματα της Θρακιώτισσας γιαγιάς, που είχε χάσει τον Σφακιανό άνδρα της στα Τάγματα Εργασίας των Νεότουρκων (αμελέ ταμπουρού).
Ο πατέρας του είχε γεννηθεί το 1914 στη Χαριούπολη, απ’ όπου έφυγε ως πρόσφυγας για την Κομοτηνή το 1923 και στη συνέχεια για ακόμα μία φορά αναγκάστηκε ως πρόσφυγας να καταφύγει στη Θεσσαλονίκη, αφού οι Βούλγαροι το 1941 ρήμαξαν το σπίτι του. Εκεί γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του από το Βόιο Κοζάνης.
Σπουδές
Ο Φραγκούλης Φράγκος από μικρός διακρίθηκε στα Γράμματα και το 1970 εισήλθε πρώτος στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, απ’ όπου αποφοίτησε το 1974, επίσης πρώτος, με το βαθμό του ανθυπολοχαγού. Με την αποφοίτησή του από τη Σχολή τοποθετήθηκε σε Μονάδα Πεζικού του Εβρου, κάτι που έμελλε να τον σημαδέψει για όλη του τη σταδιοδρομία, αφού η αγάπη για τους Εβρίτες αποτυπώνεται έντονα στις τοποθετήσεις του. Στη συνέχεια υπηρέτησε σε Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων σε όλη την ελληνική επικράτεια και ήταν εν ενεργεία αλεξιπτωτιστής μέχρι την αποστρατεία του. Ταυτόχρονα με τη στρατιωτική του σταδιοδρομία σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ είναι διδάκτωρ Γεωπολιτικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Μέρος του διδακτορικού του εκδόθηκε το 2012 ως βιβλίο με τον τίτλο «Ποια Τουρκία; Ποιοι Τούρκοι;», το οποίο ξεπέρασε τα 50.000 αντίτυπα και έγινε best seller.
Μιλάει αγγλικά, ρωσικά και τούρκικα, έχει δύο παιδιά, μία κόρη, η οποία είναι δημοσιογράφος, και ένα γιο, που ειδικεύεται στα οικονομικά. Και τα δύο του παιδιά δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο εξωτερικό….
«Σημαντικός σταθμός είναι από την πρώτη μέρα που αποφασίζεις να μπεις στη Σχολή Ευελπίδων μέχρι και που κλείνεις τα μάτια σου. Εάν δεν είσαι ερωτευμένος με αυτό που κάνεις, μην το κάνεις ποτέ». Αυτές είναι οι φράσεις που χαρακτηρίζουν τον Φραγκούλη Φράγκο, λένε όσοι τον γνωρίζουν.
Στο ΓΕΣ
Ο Φραγκούλης Φράγκος, το 2009, ορίσθηκε γενικός επιθεωρητής Στρατού και στις 6 Αυγούστου του ίδιου έτους ανέλαβε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2011, οπότε και αποστρατεύθηκε με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, την οποία όμως είχε προκαταλάβει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του διακρίθηκε στον τομέα των στρατιωτικών πληροφοριών και του αποδόθηκε η προσωνυμία «ο Στρατηγός Αράχνη». Οι άνθρωποί του λένε αστειευόμενοι ότι «ο Φράγκος ξέρει τον Τουρκικό Στρατό καλύτερα ακόμα και από τον Ελληνικό…». Ηταν αναμενόμενο οι Τούρκοι να τον υπολογίζουν ιδιαίτερα και ως εκ τούτου να τον φοβούνται. Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο της «Χουριέτ» που πανηγύριζε για την αποστρατεία του.
Ο στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης διακρίθηκε για την αμεσότητά του στις σχέσεις με το προσωπικό. Ποτέ δεν κράτησε αποστάσεις λόγω του βαθμού του, πάντα στάθηκε αρωγός στα προβλήματα των στελεχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ανάλογα με το επίπεδο διοίκησης που ασκούσε κάθε φορά, έδινε τον αριθμό του τηλεφώνου του στους υφισταμένους του.
Στις 17 Μαΐου 2012, κατά το διορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012. Η επιλογή του ήταν η καλύτερη απάντηση σε όσους είχαν υπονοήσει σενάρια πραξικοπήματος για να δικαιολογήσουν τις αιφνίδιες κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων την 1η Νοεμβρίου 2011, όπου αποστρατεύθηκαν αδικαιολόγητα τα Ανώτατα Συμβούλια των τριών κλάδων.
«Πες το Ψέματα»: Τέλος και ο Δεληβοριάς
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΣΟΙ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ
Πορεία με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας
Οπως αναφέρουν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής οι συνομιλητές του, ο Φράγκος Φραγκούλης πάντα πορεύθηκε με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας. Το έκανε ως στρατιωτικός, συνεχίζει να το κάνει ως πολίτης που ενδιαφέρεται για την Ελλάδα και το μέλλον των παιδιών της. Λειτουργούσε πάντα στο πλαίσιο του Συντάγματος και ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκε για την αδικαιολόγητη καρατόμηση 17 ανωτάτων αξιωματικών τον Νοέμβριο του 2011. Σήμερα, εκτιμούν, πολλοί θα προσπαθήσουν να τον εκμεταλλευθούν για να εξυπηρετήσουν ιδιοτελείς σκοπούς, είτε κομματικούς ή προσωπικούς, ωστόσο, σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι «θα σταθεί απέναντι σε καθετί που δεν εξυπηρετεί εθνικούς σκοπούς» και δεν θα νοιαστεί για το προσωπικό του συμφέρον.
Συλλαλητήριο
Στο συλλαλητήριο της 21ης Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη -σημειώνουν οι ίδιες πηγές- συμμετείχε με μοναδικό σκοπό να διατρανώσει την αντίθεσή του στη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας με οποιαδήποτε μορφή από το γειτονικό κράτος. «Γιατί το όνομά σου είναι η ιστορία σου και η ιστορία σου είναι η ψυχή και η ζωή σου». Ηδη μετά το επιτυχημένο συλλαλητήριο, επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους και σε κάθε ευκαιρία: «Δεν είναι καιρός για νέα κόμματα. Τώρα σημασία έχει η προάσπιση του εθνικού συμφέροντος και μόνο»!
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]