Βέβαια, το γεγονός ότι μέχρι το 2013 το Δημόσιο δεν υποχρεούτο να δηλώσει την περιουσία του στο Κτηματολόγιο φανερώνει ότι κάποια από τα «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα» δεν αποκλείεται να είναι ήδη του Δημοσίου.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των δικαιωμάτων στις συγκεκριμένες ιδιοκτησίες ανέρχεται στο 1 εκατ. 150 χιλ., πράγμα που σημαίνει ότι σε μια ιδιοκτησία μπορεί να περιλαμβάνονται περισσότεροι από ένας ιδιοκτήτες.
Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η παράταση τριών μηνών στην προθεσμία οριστικοποίησης των αρχικών εγγραφών του Κτηματολογίου αφορά αποκλειστικά τις περιοχές στις οποίες αυτή λήγει εντός του 2018. Υπενθυμίζεται ότι από τις 30 Ιανουαρίου 111 κτηματολογικά γραφεία συμπληρώνουν 14 χρόνια λειτουργίας, πράγμα που σημαίνει ότι «κλειδώνουν» οι αρχικές εγγραφές των αγνώστου ιδιοκτήτη ακινήτων και δεν θα υπάρχει δυνατότητα μετά την πάροδο της ημερομηνίας να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες προχωρήσουν σε πρόσφυγές.
Για παράδειγμα, στην Αττική μεταξύ άλλων περιοχών κίνδυνος υπάρχει στα Βριλήσσια, όπου η οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών λήγει στις 19 Φεβρουαρίου και με την τρίμηνη παράταση οι ιδιοκτήτες μπορούν να δηλώσουν τα ακίνητά τους έως και τις 19 Μαΐου. Αν η ημερομηνία παρέλθει, χάνεται κάθε νόμιμο δικαίωμα. Η ίδια λογική ισχύει και στη Θεσσαλονίκη, όπως π.χ. στη Θέρμη όπου η οριστικοποίηση λήγει στις 6 Δεκεμβρίου και έτσι παρατείνεται μέχρι τις 6 Μαρτίου του 2019.
Ακόμα, κίνδυνος υπάρχει σε Αιτωλία και Ακαρνανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Αρτα, Πάτρα, Δράμα, Πάτμο, Αλεξανδρούπολη, Χαλκίδα, Ζάκυνθο, Ηλεία, Ημαθία, Θεσπρωτία, Καβάλα, Καστοριά, Κεφαλληνία, Κιλκίς, Κοζάνη, Κυκλάδες, Λακωνία, Λάρισα, Λευκάδα, Μαγνησία, Μεσσηνία, Ξάνθη Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Τρίκαλα, Φθιώτιδα και Φλώρινα.
Οπως σημειώνεται από το ΥΠΕΝ, η τροπολογία για παράταση της σχετικής προθεσμίας για τρεις μήνες δίνεται γιατί θεωρείται ότι είναι απαραίτητη λόγω της πρόσφατης κατάργησης της εταιρίας «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.» και μεταφοράς των αρμοδιοτήτων της στο νεοσυσταθέντα φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».
Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΜΙΔΑ είχε πρόσφατα αναδείξει το πρόβλημα που αναμένεται να πλήξει εκατοντάδες ιδιοκτήτες και αφορά τη δήμευση των αδήλωτων ακινήτων, ενώ είχε επισημάνει ότι μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2018 οριστικοποιούνται οι εγγραφές σε 111 λειτουργούντα κτηματολογικά γραφεία της χώρας, με αποτέλεσμα να περιέλθουν στο Δημόσιο όλα τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η τροπολογία, παρατείνεται για τρεις επιπλέον μήνες, αποκλειστικά για τις περιοχές εκείνες στις οποίες λήγει εντός του έτους 2018, η προθεσμία του άρθρου 6 παρ. 2 του ν. 2664/1998, σχετικά με τη δυνατότητα άσκησης αγωγής, από όποιον έχει έννομο συμφέρον, σε περίπτωση ανακριβούς πρώτης εγγραφής στα κτηματολογικά βιβλία, προκειμένου να αναγνωρισθεί το προσβαλλόμενο δικαίωμα και να γίνει η απαιτούμενη διόρθωση.
Οπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στην αιτιολογική έκθεση, «με την προτεινόμενη ρύθμιση δίδεται περιορισμένη παράταση τριών μηνών στην προθεσμία οριστικοποίησης των αρχικών εγγραφών του Κτηματολογίου, αποκλειστικά για τις περιοχές στις οποίες η προθεσμία αυτή λήγει εντός του έτους 2018. Η παράταση είναι αναγκαία καθώς, λόγω της πρόσφατης κατάργησης της εταιρίας “Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.” και μεταφοράς των αρμοδιοτήτων της στο νεοσυσταθέντα φορέα “Ελληνικό Κτηματολόγιο”, προκλήθηκε προσωρινή αδυναμία ανταπόκρισης της Διοίκησης στη χορήγηση των απαραίτητων στοιχείων και εγγράφων, τόσο προς τις υπηρεσίες του Δημοσίου όσο και προς τους ιδιώτες, για την άσκηση αγωγών προς διόρθωση των αρχικών εγγραφών. Η παράταση είναι εύλογη ώστε να αποτραπεί η παγίωση έννομων σχέσεων που βρίσκονται υπό αμφισβήτηση, για λόγους που οφείλονται σε τεχνική αδυναμία της Διοίκησης».
ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]