Η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της βρετανικής κυβέρνησης τον περασμένο μήνα φαίνεται ότι οδηγεί σε μια συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου και αυτό σε συνδυασμό με την πολύ καλή πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει δημιουργήσει ένα καλό πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη, που διευκολύνει την αντιμετώπιση των άλλων προκλήσεων.
Κρίσιμο θεωρείται το πρώτο εξάμηνο του 2018, δεδομένου ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση με την πολωνική κυβέρνηση, στην οποία οι Βρυξέλλες προσάπτουν ότι επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό της τη δικαιοσύνη, που θεωρείται ο πυλώνας του κράτους δικαίου. Θα πρέπει επίσης να βρεθεί λύση μέχρι τον Ιούνιο ως προς την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, ώστε όλα τα κράτη-μέλη να επιδεικνύουν αλληλεγγύη στις λεγόμενες χώρες της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
Κλήρωση Τζόκερ (26/12): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Θετικές προοπτικές για την Ελλάδα
Ολοκλήρωση τρίτης αξιολόγησης, έξοδος από το μνημόνιο, περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους είναι οι βασικές προκλήσεις για την Ελλάδα το 2018
Σε επίπεδο ευρωζώνης, στη σύνοδο του Ιουνίου πρέπει να δρομολογηθούν σημαντικές αλλαγές, όπως η σύσταση του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και η πρόβλεψη ενός προϋπολογισμού, που θα χρηματοδοτεί την οικονομία χωρίς που αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες κρίσεις.
Το 2018 είναι σημαντικό έτος και για την Ελλάδα, αφού με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει και η προετοιμασία της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, η οποία προβλέπεται για τον Αύγουστο, ενώ θα περιλαμβάνει και το ζήτημα της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους.
Όπως επισημαίνουν κοινοτικοί παράγοντες στις Βρυξέλλες οι προοπτικές είναι ενθαρρυντικές για την επίλυση των παραπάνω ζητημάτων σε σχέση με την ΕΕ, την ευρωζώνη και την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης στη Γερμανία το συντομότερο δυνατόν.