Αν και οι πολίτες προσπαθούν να ξανασταθούν στα πόδια τους και να επιστρέψουν στην κανονικότητα, το χάος που επικρατεί με τις δωρεές και τη διαδικασία που ακολουθείται προκειμένου αυτές να δοθούν στους πληγέντες δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την καθημερινότητά τους. Το γεγονός, δε, ότι έφτασαν τα Χριστούγεννα και οι περισσότεροι κάτοικοι δεν μπορούν να χαρούν τις γιορτές όπως πρέπει αποτυπώνει τη δυσχερή κατάσταση που βιώνουν.
Δημότες αποδίδουν την κακοδιαχείριση που γίνεται στον ελλιπή συντονισμό και τις μικροπολιτικές επιδιώξεις. Για κακή συνεννόηση κάνουν λόγο εθελοντές, ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι και μεγάλες εταιρίες. Από πλευράς του ο δήμος τονίζει πως κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, αναμφισβήτητα όμως στην περιοχή επικρατεί εκρηκτική ατμόσφαιρα.
Τι, τελικά, συμβαίνει και υπάρχει αναβρασμός στη Μάνδρα; Από την πρώτη μέρα της τραγωδίας συντονισμένες ομάδες και ανεξάρτητοι εθελοντές έφτασαν στη Δυτική Αττική με σκοπό να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια. Πολλοί συμμετείχαν στο καθάρισμα των νοικοκυριών, ενώ οι υπόλοιποι είχαν αναλάβει να μοιράζουν φαγητό, ρούχα και χρήσιμα υλικά που κατέφθαναν από κάθε γωνιά της χώρας. Οσο οι μέρες περνούσαν, ολοένα και περισσότερες εταιρίες έκαναν δωρεές. Μεγάλες επιχειρήσεις έχουν διαθέσει στο Δήμο Μάνδρας ηλεκτρικά είδη (πλυντήριο, ψυγείο κ.λπ.). Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Η πρώτη «φουρνιά» έφτασε σχεδόν αμέσως μετά την τραγωδία και, όπως λένε οι κάτοικοι, μοιράστηκε σε περιοχές του δήμου που δεν έχουν πληγεί από την πλημμύρα. Μάλιστα, επικαλούνται πως έχουν στη διάθεσή τους και φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται δημοτικοί υπάλληλοι να ξεφορτώνουν ηλεκτρικές συσκευές τη νύχτα και να τις δίνουν σε «εν δυνάμει ψηφοφόρους». Οπως σημειώνουν, πρόκειται να κινηθούν νομικά και γι’ αυτόν το λόγο αποφάσισαν, για την ώρα, να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και να μη δώσουν στη δημοσιότητα τα ντοκουμέντα που φέρεται να έχουν.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ζητήθηκε από τη δημοτική αρχή να δώσει τη λίστα των εταιριών που έκαναν δωρεές στη Δυτική Αττική και να μάθουν ποιοι κάτοικοι έλαβαν προϊόντα. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη ένταση.
Το ίδιο, άλλωστε, καταγγέλλει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Μάνδρας, Ελένη Παπακωνσταντίνου – Ρουμελιώτη. «Ζητήσαμε στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο πληροφορίες και εξηγήσεις, όμως η δήμαρχος δεν μας απαντά. Ούτε ξέρουμε πώς γίνεται το μοίρασμα των πραγμάτων ούτε έρχονται σε επιτροπή του δήμου οι μεγάλες δωρεές για έγκριση. Είναι τραγική η κατάσταση», τονίζει.
Θέρμανση
Ηλικιωμένοι άνθρωποι λένε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής πως, παρά την αίτηση που έκαναν στο δήμο, δεν πήραν σόμπα. Η Σωτηρία Κρητικού, στις 15 Νοεμβρίου, έσωσε τελευταία στιγμή τον πατέρα της από βέβαιο πνιγμό, καθώς η πλημμύρα τον έπιασε στον ύπνο και δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί άμεσα. «Κυριολεκτικά, κολύμπησα και έβγαλα έξω τον πατέρα μου, ο φίλος του που μένει απέναντι πνίγηκε». Το σπίτι των γονιών της καταστράφηκε και μένουν μαζί της πια στον πρώτο όροφο, στην οδό Αίαντος. Οταν ζήτησαν από το δήμο σόμπα, η απάντηση ήταν αφοπλιστική όπως περιγράφει. «Εσείς που είστε στον 1ο όροφο δεν δικαιούστε». Ο δήμος τονίζει πως οι σόμπες που μοιράστηκαν δεν έφτασαν για όλους, πράγμα δηλαδή απολύτως λογικό, μιας και ο πληθυσμός της Μάνδρας είναι πάνω από 18.000 κάτοικοι. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη πως, λόγω των καταστροφών, τα συστήματα θέρμανσης δεν λειτουργούν και γι’ αυτό όσοι δεν είχαν από μόνοι τους χρήματα να τα φτιάξουν κρυώνουν. Επιπροσθέτως, οι περισσότεροι από τους πληγέντες είναι μεγάλης ηλικίας και η θέρμανση ειδικά για αυτούς είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη.
Η τελευταία ανακοίνωση του Δήμου Μάνδρας, πάντως, αναφέρει ότι τις επόμενες μέρες θα μοιράσουν οι ίδιες οι εταιρίες συστήματα θέρμανσης. Το ζητούμενο, όμως, όπως τονίζουν οι κάτοικοι, είναι ότι δεν έχουν γίνει καταγραφές εκείνων που έλαβαν και αυτών που πληρούν τα κριτήρια να λάβουν, έτσι δεν αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερος γύρος καταγγελιών.
Οπως εξήγησε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, η Γλυκερία Σδούκου, μέλος του Συλλόγου Εργατικών Κατοικιών Μάνδρας «Η Νέα Ελβετία», υπάρχουν πολίτες που έλαβαν ηλεκτρικές συσκευές τις οποίες δεν δικαιούνταν, μιας και δεν μένουν σε δρόμους που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση γυναίκας που ζει στις εργατικές κατοικίες της περιοχής και παρέλαβε με φορτηγό του δήμου πλυντήριο.
Γυναικοκτονία στο Αγρίνιο: Ηθελε να σκοτώσει και άλλους ο φονιάς της Δώρας
Ανάμεσα στο πλήθος των καταγγελιών έρχεται να προστεθεί και αυτή που έκανε ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Carolina» στην Αθήνα, Ιωάννης Τσιαρτάνης. Σύμφωνα με τα όσα είπε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, εκείνος και ο συγγενής του, Ιωάννης Κούρος, ήρθαν σε επικοινωνία με τη δήμαρχο Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη, προκειμένου να δωρίσουν 50 κρεβάτια στους πλημμυροπαθείς. Οπως τόνισαν, η απάντηση που έλαβαν ήταν τουλάχιστον απρόσμενη. Η κ. Κριεκούκη δεν τα δέχτηκε με την αιτιολογία ότι δεν είναι καινούργια, άρα οι κάτοικοι δεν θα τα θέλουν. Ετσι, απευθύνθηκαν εκ νέου στο Σύλλογο των Εργατικών Κατοικιών Μάνδρας «Η Νέα Ελβετία», οι οποίοι με τη σειρά τους κανόνισαν κάποια από τα κρεβάτια να δοθούν σε όσους τα είχαν ανάγκη.
Τα στοιχεία του ΥΠΟΜΕΔΙ για αυτοψίες και βοήθημα
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υποδομών, τις πρώτες 14 ημέρες διενεργήθηκαν συνολικά 2.046 αυτοψίες. Από αυτές, οι 1.608 αφορούσαν σε κτίρια που είχαν πληγεί, ενώ 1.138 ήταν κατοικίες και 284 αποθήκες. Οπως σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, έγιναν 1.350 αιτήσεις και από αυτές έχουν εγκριθεί οι 650 (σ.σ.: εκτός από τις αιτήσεις που έχει ελέγξει η περιφέρεια και αφορούν στις επιχειρήσεις). Οι παραπάνω πολίτες έχουν λάβει την έκτακτη βοήθεια, ενώ απομένουν 420 αιτήσεις για να συμπληρωθούν, ούτως ώστε να πάρουν και εκείνοι τις 5.000 ευρώ.
Ωστόσο, οι κάτοικοι της Μάνδρας εκτιμούν πως το χρηματικό ποσό που δόθηκε από την κυβέρνηση είναι μια καλή αρχή αλλά δεν μπορεί επ’ ουδενί να καλύψει τις εκτεταμένες ζημιές που έχουν υποστεί οι περιουσίες τους.
Ασφυκτικά γεμάτο το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου
Στο οδοιπορικό που πραγματοποίησε ο «Ε.Τ.» της Κυριακής αποτυπώνεται ένα μεγάλο κομμάτι από την αλήθεια που μοιράζονται οι κάτοικοι της Μάνδρας. Μπαίνοντας στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου, έναν χώρο 200 τ.μ., βλέπει κανείς τα πάντα. Είναι κυριολεκτικά γεμάτο από τρόφιμα, βρεφικά προϊόντα, πατατάκια, γκαζάκια, ενώ υπάρχουν ίσα ίσα μικρά περάσματα για να περνάνε οι υπάλληλοι. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως ο υπεύθυνος κοινωνικός λειτουργός, Μιχάλης Αντωνίου, μας είπε ότι πρέπει κάποια στιγμή να «σταματήσουν οι αποστολές» για να αρχίσει το μοίρασμα. Οπως σημείωσε ο κ. Αντωνίου, είναι τόσες πολλές οι δωρεές που ο χώρος που διαθέτει το δημαρχείο δεν αρκεί, γι’ αυτό και έχουν νοικιαστεί πέντε εταιρίες logistics προκειμένου να αποθηκευτούν όλα.
Τα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα, ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ.) είναι στοιβαγμένα στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου μέχρι να μοιραστούν στους κατοίκους της Μάνδρας:
Περπατώντας τα σοκάκια με τις περισσότερες καταστροφές, οι ζημιές συνεχίζουν να είναι δραματικά πολλές. Μπορεί να έχει περάσει ένα εύλογο διάστημα και να έχουν δοθεί οι πρώτες αποζημιώσεις, όμως η περιοχή δεν έχει μπει στους κανονικούς της ρυθμούς. Μάχονται ακόμα με τις λάσπες, ενώ η πλειονότητα των καταστημάτων δεν έχει αποκατασταθεί ούτε στα βασικά σημεία. Συντρίμμια, πεσμένοι τοίχοι και σπασμένες τζαμαρίες συνθέτουν την εικόνα.
ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής