Τώρα ήταν η σειρά του Guardian που έχει ένα εκτενές ρεπορτάζ για όλα όσα συμβαίνουν στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Λέσβο ώρα μάλιστα που οι καιρικές συνθήκες γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες.
«Περιμένοντας την “επίσημη άφιξη” του χειμώνα, οι διαμαρτυρίες γίνονται πιο έντονες τόσο εντός όσο και εκτός του χώρου που τον σημαδεύει ένα γκραφίτι: Καλωσήλθατε στη φυλακή της Μόρια» γράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας που πραγματοποίησε αυτοψία στη Μυτιλήνη.
Η Μόρια είναι μια καθημερινή μάχη για την επιβίωση σε συνθήκες τόσο απελπιστικές που ακόμα και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νεκρών, γράφει η Έλενα Σμιθ, παραπέμποντας στην απάντηση που έδωσε ο Γιάννης Μουζαλας σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel.
Εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων λένε στον Guardian ότι η Μόρια «είναι μια τραγωδία που περιμένουμε να συμβεί και μια ντροπή για την Ευρώπη». Η βρετανική εφημερίδα «καρφώνει», μάλιστα, την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις της επισημαίνοντας ότι «τώρα που ξεκινούν οι βροχές και ξεσπούν επεισόδια οι αρχές στην Αθήνα παίρνουν μέτρα δεσμευόμενες να μεταφέρουν 5.000 αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα».
Περιγράφοντας την καθημερινότητα στη Μόρια η Έλενα Σμιθ γράφει για έναν πυκνό, τοξικό καπνό που έρχεται από τα πλαστικά μπουκάλια που καίγονται για να ζεσταθούν οι μετανάστες λόγω της έλλειψης ξύλων.
Φρίκη στην Πάτρα: 8χρονος κατήγγειλε ότι τον βίασαν δυο 16χρονοι - Σύλληψη του ενός ανηλίκου και του πατέρα του
Κάνει λόγο επίσης για βουνά από σκουπίδια στους «δρόμους» ανάμεσα στις σκηνές σε έναν χώρο που τους τελευταίους 18 μήνες φιλοξενεί τριπλάσιο αριθμό ανθρώπων από αυτό για τον οποίο ήταν σχεδιασμένος.
«Η Μόρια είναι πολύ κακή. Δεν είναι αυτό η Ευρώπη» λέει ο Σύρος Σαλέχ Αλχουσείν.
Όπως επισημαίνει ο Guardian «η Μυτιλήνη δεν είναι μόνη της. Παρόμοιες καταστάσεις καταγράφονται στη Χίο, τη Λέρο, τη Σάμο και την Κω, αν και καμία δεν είναι χειρότερη απο τη Μόρια».
Στη βρετανική εφημερίδα φιλοξενούνται δηλώσεις και του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού ο οποίος παραδέχεται ότι «δεν υπάρχουν πια λέξεις για να περιγράψω τι συμβαίνει στη Μόρια. Πρόσφατα συνέκρινα τις συνθήκες εδώ με το Γκουαντάναμο αλλά δεν έχω βρεθεί εκεί. Μπορεί οι συνθήκες σε αυτό το κέντρο κράτησης να είναι καλύτερες».
Σύμφωνα με τον ίδιο το 1/3 της Λέσβου είναι αλλοδαποί προσθέτοντας ότι γνωρίζει πως αρκετοί ντόπιοι φοβούνται να βγουν έξω το βράδυ. «Πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση που απαιτεί έκτακες λύσεις. Από το καλοκαίρι ζητούμε να γίνει κάτι. Θα πεθάνει κόσμος αν δεν γίνει κάτι, αν δεν βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις» προσθέτει ο κ. Γαληνός.
«Η Μόρια υπονομεύει όσα αντιπροσωπεύει η Ευρώπη. Αν κρατάς τους ανθρώπους σε αυτές τις συνθήκες, αν τους στερείς την ελπίδα και τους καταδικάζεις να υποφέρουν, τότε τίποτα καλό δεν θα βγει από αυτό» καταλήγει το άρθρο επικαλούμενο δήλωση Ιρλανδού εθελοντή στη Μόρια.