Την τελευταία εβδομάδα έχουν δηλωθεί 90 νέα περιστατικά, ενώ σταθερός παραμένει ο αριθμός των θανατηφόρων περιστατικών. Υπενθυμίζεται οτι εχουν χάσει τη ζωή τους, λόγω επιπλοκών απο την ιλαρά, ενα βρέφος και ενας 17χρονος απο κοινότητες Ρομά. Το βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο 17χρονος Ρομά, ανεμβολίαστος, κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
Οι εστίες της επιδημικής έξαρσης της ιλαρας, οπως την προσδιορίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, βρίσκονται κυρίως στη Νότιο Ελλάδα, ιδίως στην Αττική, την Κορινθία, την Αχαία, την Ηλεία. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζουν πως αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.
Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.