Έξω από το “Στρατόπεδο Παπάγου” αναμένεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωσης διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ καθώς επίσης συλλογικοτήτων αντιμιλιταριστικής κατεύθυνσης.
Ήδη εδώ και δυο εβδομάδες, όπως αποκλειστικά είχε δημοσιεύσει το onalert, έχουν καθιερωθεί από τον νέο διοικητή του Τάγματος ΓΕΕΘΑ, συνταγματάρχης Γ., έκτακτα μέτρα που προβλέπουν τη διεξαγωγή κυλιόμενων ασκήσεων ετοιμότητας, για την αποτροπής μιας νέας αιφνιδιαστικής “εφόδου”.
Στο μικροσκόπιο του νέου στρατοπεδάρχη βρίσκονται φυσικά οι χρόνοι ανταπόκρισης του ειδικού σώματος οι οποίες εντατικοποιούνται με κεντρικό ορόσημο τις επικείμενες, επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 9 ετών από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του onalert οι “πρόβες” της Διμοιρίας Άμεσης Επέμβασης πραγματοποιούνται νύχτα-μέρα ενώ το σενάριο εισβολής την οποία καλείται να αντιμετωπίσει το προσωπικό της ΔΑΕ, αλλάζει συνεχώς.
Στα όρια οι αντοχές
Ωστόσο ο μόνιμος χαρακτήρας που τείνουν να αποκτήσουν τα έκτακτα μέτρα που ενεργοποίησε η εισβολή Ρουβίκωνα, σε συνδυασμό με την δραματική μείωση-σε απόλυτους αριθμούς-του δυναμικού που στελεχώνει τη Διμοιρία Άμεσης Επέμβασης προκαλεί προβληματισμό.
Αυτή η ετοιμότητα πάντως χαρακτηρίζεται εξαντλητική, από στελέχη που υπηρέτησαν στο παρελθόν στο ειδικό σώμα του ΥΠΕΘΑ και έζησαν τα γεγονότα του 2012 με την εισβολή των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Κίνηση: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός και η Αττική Οδός λόγω της κακοκαιρίας Alexandros- Μεγάλες καθυστερήσεις
Συγκεκριμένα, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές στο onalert μετά τα γεγονότα του 2012 με την εισβολή στο υπουργείο των εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΔΑΕ έφθασε να είναι επανδρωμένη ακόμη και με 140 άτομα.
Μετά και τα αναγκαστικά φύλλα πορείας που έλαβαν τα στελέχη της (27 τον αριθμό) που βρίσκονταν στην κεντρική πύλη του υπουργείου την ημέρα που έκανε το…”ντου” η αναρχική ομάδα “Ρουβίκωνας”, οι υπηρεσίες- σε 24ωρη βάση-εκτελούνται με-μικρότερη- από τη μισή δύναμη.
Οι νέες συνθήκες έχουν επιδεινώσει το ούτως ή αλλως βαρύ κλίμα που είχε διαμορφωθεί μετά την εισβολή του Ρουβίκωνα και τις καρατομήσεις που επακολούθησαν σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας του Μικτού Λόχου Στρατονομίας.
Ο αριθμός των υπηρεσιών είναι υπερδιπλάσιος από το πλαφόν που προβλέπει ο νόμος αλλά μέχρι στιγμής αυτό γινόταν σεβαστό με δεδομένη την δύσκολη κατάσταση που είχε περιέλθει η υπηρεσία μετά την ντροπιαστική εισβολή.
Η παράταση όμως χωρίς καμμια προοπτική για την ενίσχυση της νευραλγικής-για την ασφάλεια του υπουργείου-ομάδας τροφοδοτεί ανησυχία και ταυτόχρονα δοκιμάζει τις αντοχές των στελεχών της.
Τα ερωτήματα και η ΕΔΕ
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η διαταχθείσα ΕΔΕ που δεν ολοκληρώθηκε εντός χρονοδιαγράμματος είχε ως αποτελέσμα, για καθαρά νομικούς λόγους, την προσωρινή επιστροφή στο “Στρατόπεδο Παπάγου”, έξι εκ των εικοσιεπτά αποπεμφθέντων.
Την ίδια ώρα παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα αλλά και οι καταγγελίες της ίδιας της πολιτικής ηγεσίας για τις συνθήκες αλλά και τα αίτια που επέτρεψαν την πραγματοποίηση της ντροπιαστικής εισβολής.
Ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας άλλωστε αναφερόμενος στην θλιβερή κατάσταση, αφού ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, είχε σαφέστατα υπαινιχθεί ότι κάποιοι εντός του υπουργείου, χωρίς να προσδιορίσει τη ιδιότητά τους, γνώριζαν εκ των προτέρων το επικείμενο “ντου” της αναρχικής ομάδας:
“Το περίεργο της ιστορίας ήταν βέβαια ότι κάποιος ήταν ειδοποιημένος στον τρίτο όροφο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο Αρχηγείο πάνω, για την είσοδο του Ρουβίκωνα και έπαιρνε βίντεο και φωτογραφίες” είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Από την άλλη αναμένονται πειστικές απαντήσεις και σε ορισμένα βασικά ερωτήματα:
1. Γιατί όσοι βρίσκονταν στην πύλη δεν αντέδρασαν έστω και μετά την εισβολή κατεβάζοντας τα ρολά;
2. Είχαν δοθεί έκτακτα μέτρα σε ότι αφορά στη φύλαξη, λόγω των εορτασμών του Πολυτεχνείου;
3. Ποιος ή ποιοι γνώριζαν για την “έφοδο” του Ρουβίκωνα;
4. Ποιος,γιατί και για ποιον κινηματογραφούσε την εισβολή από τον τρίτο όροφο του υπουργείου;