Οι κάλπες μπορεί να άνοιξαν κανονικά, οι εκλογές όμως κινδυνεύουν να τιναχτούν στον… αέρα, μια που οι καταγγελίες για «καταστρατήγηση του Καταστατικού» δεν αποκλείεται να φτάσουν στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Ο ιερός «πόλεμος» ξέσπασε όταν λίγα λεπτά πριν από τις εκλογές (σ.σ.: διεξάγονται κάθε τρία χρόνια) ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος π. Ευάγγελος Φεγγούλης και άλλοι εφτά κληρικοί απέσυραν την υποψηφιότητά τους και ζήτησαν να ακυρωθούν οι κάλπες καταγγέλλοντας την απερχόμενη διοίκηση για «παράνομες, αδιαφανείς και δικαστικά ελεγκτέες συμπεριφορές».
Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο, ο π. Ευάγγελος (σ.σ.: ποιμαίνει στη Μητρόπολη Καρπενησίου) αναφέρει ότι με την έναρξη της διαδικασίας κατέθεσαν ενστάσεις τόσο για μη απαρτία, «καθότι παραβρέθηκαν μόνο 25 παρόντα μέλη και κάποιες ψήφοι κλειδωμένες, παρακαλώ, μέσα στην κάλπη», όσο και για το γεγονός ότι στη Γενική Συνέλευση «προήδρευσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Δ.Σ. με γραμματέα τον απερχόμενο γραμματέα, καταστρατηγώντας το Καταστατικό, καθότι απαγορεύεται να προεδρεύσει στη Γενική Συνέλευση υποψήφιο μέλος για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο».
Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει, «οι εκλογές- παρωδία έγιναν χωρίς να ιδρώσει το αφτί των διοικούντων στον ΙΣΚΕ». Σύμφωνα με τον π. Ευάγγελο, «υπήρξε ουσιαστικός αποκλεισμός 6 υποψηφίων, με την έγγραφη άρνηση του Δ.Σ. να μην τους δώσει αντίγραφο του Μητρώου Εγγεγραμμένων Μελών ταμειακώς εντάξει, που ζήτησαν με έγγραφη αίτησή τους, προκειμένου να έχουν γνώση των ψηφοφόρων στις εκλογές για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν μαζί τους ζητώντας την ψήφο τους. Σε μένα προσωπικά, που υπέβαλα ανάλογο αίτημα, στην αρχή μου είπαν ότι μπορώ να παραλάβω αντίγραφο και ψηφοδέλτια, όμως την άλλη μέρα αρνήθηκαν να μου τα δώσουν…».
Από την πλευρά του ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΙΣΚΕ π. Γεώργιος Κωνσταντίνου, κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες, αφού σημείωσε ότι «η εκλογική διαδικασία κύλησε ομαλά», τις αντέκρουσε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση. «Ο π. Ευάγγελος και άλλοι τέσσερις αδελφοί μας πριν από λίγες ημέρες μας είχαν αποστείλει εξώδικο. Εμείς απαντήσαμε και ζητήσαμε να ανακαλέσουν τα ψεύδη».
Στο σημείο αυτό ο π. Γεώργιος τονίζει ότι «παραδόθηκαν 300 ψηφοδέλτια στα χέρια του π. Ευάγγελου» και πως υπήρξε όχι μόνο απαρτία, αλλά πολύ περισσότερη: «Υπήρξαν 391 τακτοποιημένα οικονομικά μέλη και 318 ψήφοι».
Οσον αφορά στο αντίγραφο Μητρώου μελών που σύμφωνα με την άλλη πλευρά δεν δόθηκε, επεσήμανε: «Κάποια μέλη δεν ήθελαν να γνωστοποιηθούν τα στοιχεία τους. Ο π. Ευάγγελος θα μπορούσε σε κάθε Δ.Σ εάν ήθελε να ρίξει μια ματιά. Οχι, όμως, να πάρει το αντίγραφο Μητρώο. Ξέρετε, κάποια μέλη θέλουν τη μυστικότητα των στοιχείων τους και αυτό είναι σεβαστό. Υπάρχει και μια Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».
Πάντως, το εκρηκτικό κλίμα στους κόλπους του ΙΣΚΕ είχε διαμορφωθεί μέρες πριν.
Μάλιστα, ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης, ο π. Αμβρόσιος Σιώρος, ο π. Ιωακείμ Οικονομίκος, ο π. Νικόλαος Ριζογιάννης και ο π. Κωνσταντίνος Καναβάκης, υποψήφιοι όλοι τους στις εκλογές, απέστειλαν στις 7 του μήνα εξώδικη διαμαρτυρία κατά του προεδρείου του ΙΣΚΕ.
«…οκτώ μόλις ημέρες πριν από την ορισθείσα ημερομηνία εκλογών και ενώ το Καταστατικό προβλέπει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου, δεν έχουν αποσταλεί στα μέλη φάκελοι και ψηφοδέλτια, παρά το γεγονός ότι απαιτείται να υπάρχει στο φάκελο σφραγίδα ταχυδρομείου προς οκταημέρου για την αναγνώριση του ψηφοδελτίου ως έγκυρου», αναφέρεται στην εξώδικη διαμαρτυρία.
Και τονίζεται: « …δεν γνωρίζει κανείς, πέραν του στενού πυρήνα των διοικούντων, το ακριβές περιεχόμενο του Μητρώου των μελών του σωματείου, καθώς και πόσα από αυτά είναι οικονομικώς τακτοποιημένα και άρα έχουν δικαίωμα ψήφου στις επικείμενες εκλογές. Παρά το γεγονός ότι ζητήσαμε νομίμως, ως είχαμε κάθε δικαίωμα λόγω της υποψηφιότητάς μας, να μας παραδοθεί αντίγραφο του Μητρώου, προκειμένου να επικοινωνήσουμε με τα μέλη και να γνωστοποιήσουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας, εντούτοις λάβαμε ρητή αρνητική απάντηση με εντελώς άστοχες και έωλες δικαιολογίες».
Βάλια Νικολάου
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου