Εάν ο άντρας μου ήταν τζιχαντιστής, δεν θα έδινε στο παιδί του το χριστιανικό όνομα Λυδία», είπε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η Ταγκρίντ Μούσα, σύζυγος του Σάντι Αλμούσα -που έχει συλληφθεί και κατηγορείται για συμμετοχή στον ISIS-, η οποία αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται.
Η 20χρονη γυναίκα, που παντρεύτηκε με τον φερόμενο ως τζιχαντιστή το 2012, όταν ήταν 15 ετών και απέκτησαν δύο παιδιά- τη Λυδία και τον Σουτζάκ- περιγράφει τις στιγμές που αποφάσισαν να φύγουν από τη Συρία για να ζήσουν σε μία ελεύθερη χώρα, όπου δεν γίνεται πόλεμος. «Παντρεύτηκα τον άντρα μου το 2012 όταν ήμουν 15 χρόνων, μετά έφυγα στην Τουρκία να γλιτώσω από τον πόλεμο, εκεί ήρθε και με βρήκε ο άντρας μου το 2014 και ήρθαμε στην Ελλάδα το 2016. Ξέρω ότι στη Συρία έχουμε πόλεμο κατά του Ασαντ. Ο άντρας μου δεν θα έκανε ποτέ κακό σε κανένα, πολύ περισσότερο σε παιδιά», δήλωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως αναζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα, καθώς ήθελαν μία χώρα σαν την Ελλάδα για να αισθάνονται ασφαλείς.
«Στην Ελλάδα ήρθαμε με βάρκες από τη Σμύρνη που μας πέρασαν στη Λέρο. Μέχρι να φτάσουμε φοβόμασταν πιο πολύ για το παιδί μας, τη Λυδία, τότε δεν είχαμε ακόμη το δεύτερο παιδί μας, τον Σουτζάκ. Ο άντρας μου είναι αθώος. Σχετικά με τον ISIS και την Αλ Νούσρα, εγώ, όταν με ρώτησαν οι αστυνομικοί εάν ο άντρας μου πολεμούσε στη Συρία, τους είπα ναι δεν εννοούσα τον ISIS ούτε την Αλ Νούσρα. Μου είπαν “πες μας ότι είναι ISIS και εμείς θα σε αφήσουμε ελεύθερη”», ανέφερε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
Δεν δίστασε ακόμη να κάνει ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός πως φοβήθηκε πολύ με τη σύλληψη του συζύγου της, για τον οποίο διέψευσε πως κατήγγειλε ότι ήταν βίαιος. «Ποτέ δεν κατήγγειλα εγώ τον άντρα μου για ενδοοικογενειακή βία σ’ εμένα ή στα παιδιά μας. Αυτό είναι απολύτως ψευδές. Μάλιστα, το είπα και στο δικαστήριο που έγινε στις 7-9-2017, όταν μία υπάλληλος της ΜΚΟ τον κατήγγειλε ψευδώς πως χτύπησε την κόρη μας. Οταν ο άντρας μου διαμαρτυρήθηκε για τα χρήματα που δικαιούμασταν από τον ΟΗΕ, δεν μας τα έδινε», μας είπε η Ταγκρίντ Μούσα.
«Είπαν ψέματα πως χτύπαγε την κόρη μου»
«Ο άντρας μου μας λατρεύει και ειδικά τη Λυδία. Εκανε τόσο κόπο να μας φέρει στην Ελλάδα. Μια υπάλληλος, που δεν ξέρω ποιος είναι ο ρόλος της στη ΜΚΟ ονόματι Ντότα -εγώ έτσι την ξέρω-, είπε ψέματα ότι ο άντρας μου πήρε ένα τηγάνι μέσα στο γραφείο της και χτύπησε τη Λυδία. Εγώ πήγα στο δικαστήριο και όταν με ρώτησαν είπα ότι δεν έχει χτυπήσει, δεν ήταν βίαιος ποτέ ούτε σ’ εμένα ούτε στα παιδιά», ανέφερε και πρόσθεσε πως, όταν έφτασαν στην Ελλάδα, τους προσέγγισαν άτομα από Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις και τους έδωσαν σπίτι στη Σταυρούπολη, αφού πρώτα πέρασαν από διάφορα σημεία της Ελλάδας.
«Ο άντρας μου πολεμούσε για εμάς στη Συρία και δεν θα με άφηνε να φύγω για να σωθώ αν δεν υπήρχε πόλεμος. Στην Ελλάδα μέναμε στη Λέρο στην αρχή, μετά μας πήγαν στον Πειραιά, μετά στην Ειδομένη, από εκεί στο Ωραιόκαστρο μαζί με άλλους πρόσφυγες. Μετά ήρθαν άτομα από ΜΚΟ και μας έδωσαν σπίτι να μείνουμε στη Σταυρούπολη», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ταγκρίντ Μούσα. «Ο άντρας μου είναι στο νοσοκομείο. Τον τρέλαναν. Μου διέλυσαν την οικογένεια, ο άντρας μου τρελάθηκε, κρατείται στο ψυχιατρικό κατάστημα Κορυδαλλού. Δεν μπορεί να πιστέψει πως τον κατηγορούν ότι είναι τζιχαντιστής. Πριν τον συλλάβουν έψαχνε για δουλειά σαν εργάτης, γιατί ο πατέρας του ήταν εργολάβος στη Συρία. Τώρα δεν ξέρω τι θα απογίνω, με κατέστρεψαν με τα ψέματα ότι ο άντρας μου είναι ISIS», πρόσθεσε η 20χρονη κοπέλα.
«Απείλησε να χτυπήσει τη μικρή με τηγάνι»
Το περιστατικό που καταγγέλθηκε σχετικά με τη βιαιότητα του κατηγορουμένου, όπως προκύπτει από τη δικογραφία για την υπόθεση, που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, συνέβη στις 5 Σεπτεμβρίου. «Ο κατηγορούμενος διαμένει σε δομή φιλοξενίας. Εγώ εργάζομαι στο γραφείο του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες. Ημουν στο Κέντρο πληροφοριών και συζητούσαμε από τις 12:30-13:00 έως τις 14:00. Ημασταν εγώ με ένα συνάδελφό μου αραβόφωνο και του εξηγούσαμε ότι η χρηματική βοήθεια θα καθυστερήσει και ότι θα τη λάβει εντός των επόμενων ημερών και ότι δεν θα καλύψουμε εμείς το κενό των ημερών», ανέφερε αρχικά στην κατάθεσή της η υπάλληλος της ΜΚΟ.
Σεισμός στην Αιτωλοακαρνανία: «Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια ή δημόσια κτίρια», λέει ο δήμαρχος Θέρμου
Η απάντηση της υπηρεσίας ασύλου στην οποία δεν αναφέρεται πουθενά πως είχε δηλώσει στις Αρχές ότι είναι τζιχαντιστής.
Το έγγραφο με το οποίο οι Αρχές τον αναγνώρισαν ως πρόσφυγα και δεν φυλακίστηκε ως παράνομος μετανάστης (Ιούλιος 2016).
«Την ώρα που μιλούσαμε, ενώ ήταν ήρεμος, είχε τη μικρή, πήρε ένα τηγάνι και έκανε ότι θα τη χτυπήσει. Οχι ως αστείο, ήταν κάποια προειδοποίηση. Μετά τη χαστούκισε και το παιδί έκλαιγε. Είναι παιδί δύο ετών. Εγώ βγήκα έξω γιατί αναστατώθηκα. Ο κατηγορούμενος ήταν ήρεμος. Εμεινε με το συνάδελφό μου. Εγώ μίλησα με μία κοινωνική λειτουργό. Αφού κλιμακώθηκε η κατάσταση, κρατούσε τη μικρή και την πέταξε με δύναμη πάνω στο τραπέζι. Με δύναμη την πέταξε. Αυτό έγινε. Το παιδί άρχιζε να κλαίει, εγώ τσίριζα. Ηταν σεκιούριτι εκεί και εγώ κάλεσα το 100. Δεν είναι αρμοδιότητά μου να πω αν ήταν διαταραγμένος. Δεν θεωρώ ότι είναι διαταραγμένος. Γι’ αυτό κάλεσα το 100», πρόσθεσε στην κατάθεσή της η υπάλληλος της ΜΚΟ.
«Δεν υπάρχει στοιχείο να δείχνει ότι είναι τρομοκράτης»
Από την πλευρά της η συνήγορος υπεράσπισης του φερόμενου ως τζιχαντιστή, Τριανταφυλλιά Τσιούλπα, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ανέφερε πως γεννώνται αρκετά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που έγιναν οι καταγγελίες εις βάρος του πελάτη της. «Ξεκινώντας με την ενδοοικογενειακή βία και τις καταγγελίες που έγιναν για τον πελάτη μου, πρέπει να δούμε ποιος είναι ο ρόλος της υπαλλήλου που κατήγγειλε το συμβάν στις Αρχές. Πώς είναι δυνατόν μέσα στο γραφείο του κέντρου πληροφοριών της ΜΚΟ να βρέθηκε ένα τηγάνι; Γιατί δεν αντέδρασε κανείς ούτε οι υπάλληλοι της εταιρίας φύλαξης που ήταν παρόντες; Για ποιο λόγο δεν κλήθηκαν στη δίκη οι αραβόφωνες συνάδελφοί της που ήταν παρόντες στο περιστατικό και πώς είναι δυνατόν να μη βρέθηκε το τηγάνι που τον κατηγορούν πως προσπάθησε να πετάξει στη μικρή Λυδία;», διερωτήθηκε αρχικά.
Πρόσθεσε ακόμη πως πρόκειται να υποβάλει μήνυση εις βάρος της υπαλλήλου της ΜΚΟ για ψευδορκία, επειδή διαμαρτυρήθηκε που τη ρώτησε ο πελάτης μου γιατί δεν τους έδιναν τα χρήματα που δικαιούνταν από τον Οργανισμών Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ξεκαθάρισε επίσης πως από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η ανάμιξη του πελάτη της με τον ISIS ή την Αλ Νούσρα. «Ασκήθηκε η ποινική δίωξη από την εισαγγελέα σε βάρος του αρχικώς και διατάχθηκε η προφυλάκισή του με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέως και ανακρίτριας κατά της διάταξης της οποίας ασκήσαμε προσφυγή για κακή εκτίμηση του προανακριτικού υλικού. Διότι από πουθενά δεν προκύπτει καμία ανάμειξη του κατηγορουμένου με τον ISIS ή την Αλ Νούστρα. Μάλιστα, στηρίχθηκαν σε μια πρώτη απολογία του κατηγορουμένου ενώπιον των αρμόδιων αστυνομικών χωρίς να τον ενημερώσουν για το λόγο που κατηγορείται και με διερμηνέα της τουρκικής που είναι γνώστης της αραβικής», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τσιούλπα.
«Σε κάθε περίπτωση προσβάλαμε την αξιοπιστία της πρώτης διερμηνείας καθώς ο διερμηνέας δεν είναι στους επισήμους διερμηνείς του βουλεύματος του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης ούτε για την τουρκική ούτε για την αραβική. Επιπλέον θεωρώ πως ήταν αναρμόδια η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης για να ασκήσει την ποινική δίωξη, καθώς ο κατηγορούμενος είχε μόνιμη κατοικία στη Θεσσαλονίκη και επίσημα έγγραφα που να πιστοποιούν την ταυτότητά του (κάρτα ασύλου). Και επομένως της υποθέσεως έπρεπε να επιληφθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας Θεσσαλονίκης», πρόσθεσε η συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου.
Τέλος, η κ. Τσιούλπα αναφέρθηκε στη διαρροή που έγινε στον Τύπο πως ο Σάντι Αλμούσα είχε δηλώσει ότι ήταν τζιχαντιστής όταν ήρθε στη χώρα μας. «Ο εντολέας μου δηλώνει αθώος, θεωρεί πως η εισαγγελέας και η ανακρίτρια εκτίμησαν εσφαλμένα το προανακριτικό υλικό που τους υπέβαλαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αλεξανδρούπολης ως υλικό ενός μέλους του ISIS ή της Aλ Νούσρα. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την ενοχή του ως τρομοκράτη όπως αποδεικνύεται από το υπηρεσιακό σημείωμα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου και από το έγγραφο της υπηρεσίας ασύλου!», ανέφερε χαρακτηριστικά η συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Σάντι Αλμούσα.
ΕΛ.ΑΣ.: Στοιχειοθετημένες οι κατηγορίες, θα ενισχυθούν με υλικό από Ευρώπη
Πεπεισμένοι ότι έχουν «δέσει» εξαιρετικά την υπόθεση του 32χρονου, ο οποίος κατηγορείται για ένταξη και συμμετοχή στο ISIS, είναι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Στελέχη της Αστυνομίας, τα οποία διαχειρίστηκαν από την αρχή την υπόθεση, μετέφεραν στον «Ε.Τ.» τη σιγουριά τους ότι οι κατηγορίες που βαρύνουν τον 32χρονο Σύρο είναι καλά στοιχειοθετημένες. Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες περιμένουν υλικό και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με τη δράση του 32χρονου, το οποίο θα ενσωματωθεί στο φάκελο της υπόθεσης και θα σταλεί στις δικαστικές αρχές.
«Πάμε καλά. Το υλικό που θα έρθει από τις διωκτικές αρχές ευρωπαϊκών χωρών θα εμπλουτίσει την αρχική δικογραφία και θα βοηθήσει τη Δικαιοσύνη στο έργο της», είπαν χαρακτηριστικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.
Στο μεταξύ, μετά την απόφαση της προσωρινής κράτησής του από εισαγγελέα και ανακρίτρια, ο 32χρονος μεταφέρθηκε στις φυλακές Γρεβενών. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να οδηγηθεί στις φυλακές της Νιγρίτας Σερρών, αλλά τελικά επιλέχθηκαν εκείνες των Γρεβενών. Μάλιστα, κατά δήλωσή του, βρισκόταν σε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για τη σύλληψη και την προσωρινή κράτησή του. Το βράδυ της Παρασκευής 27 Οκτωβρίου μεταφέρθηκε εσπευσμένα και κάτω από ισχυρή αστυνομική συνοδεία στο νοσοκομείο των Γρεβενών όπου υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων. Λίγες ώρες αργότερα επέστρεψε στο κελί του, ενώ την 28η Οκτωβρίου μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου να υποβληθεί σε ψυχιατρικές εξετάσεις. Με την ολοκλήρωσή τους, θα έπαιρνε το δρόμο της επιστροφής στις φυλακές Γρεβενών.
Ο 32χρονος συνελήφθη στις 19 Οκτωβρίου και τέσσερις μέρες αργότερα απολογήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας στο δικαστικό μέγαρο της Αλεξανδρούπολης. «Είμαι αθώος. Δεν είμαι μέλος του ISIS», ισχυρίστηκε και επιχείρησε να ασκήσει επιρροή στους δύο δικαστικούς λειτουργούς ισχυριζόμενος ότι αν προφυλακιστεί και καταδικαστεί ως τρομοκράτης, τότε επικυρώνεται το καθεστώς Ασαντ και ακυρώνεται η προσπάθεια του συριακού λαού για ελεύθερη και ευνοούμενη δημοκρατία!
Η συνήγορός του, Τριανταφυλλιά Τσιουπλά, τόνισε πως στις φωτογραφίες και τα βίντεο δεν υπάρχει νεκρός, έκανε λόγο για «παραφιλολογία» και ισχυρίστηκε ότι ο εντολέας της απέδειξε ότι είναι στέλεχος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού κι όχι του ISIS. Ο 32χρονος ήταν αστυνόμος του καθεστώτος Ασαντ, ο οποίος, κατά την κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, εκδιώχθηκε. Αμέσως μετά μπήκε στην οργάνωση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και σε μία από τις συμπλοκές τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο που ανήκε στο καθεστώς Ασαντ. Ετσι θεωρήθηκε από την οργάνωσή του ως προδότης και εκδιώχθηκε. Μετά το διωγμό του πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου προσεγγίστηκε από το ISIS, όμως, επειδή δεν συμφωνούσε με το καθεστώς τους, θέλησε να το σκάσει. Επικαλέστηκε ασθένεια της γυναίκας του κι έφυγε. Στη συνέχεια μαζί με τη γυναίκα του πηγαίνουν στη Λέρο και από τότε ζει στην Ελλάδα ως πολιτικός μετανάστης.
ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής