Το αποτέλεσμα είναι -παρά την ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης του μαθητή από ειδικό- ο νοσηλευτής να πηγαίνει τρεις μέρες στο 8ο Δημοτικό Ορεστιάδας και άλλες δύο στο Δημοτικό Νέας Βύσσας Εβρου. Τις μέρες που λείπει, η κ. Νικολάου επισκέπτεται στα διαλείμματα το σχολείο για να κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις στο γιο της και να του παρέχει την αγωγή του. «Εχω ένα ακόμα παιδί στο σπίτι, επομένως δεν μπορώ παρά να πηγαίνω μόνο στα διαλείμματα. Εχω επικοινωνήσει με το υπουργείο Παιδείας, όμως μου είπαν ότι οι ανάγκες είναι πολλές και δεν μπορούν να στείλουν δεύτερο νοσηλευτή στην περιοχή», αναφέρει στον «Ε.Τ.».
Ο θεσμός του σχολικού νοσηλευτή είναι μία σχετικά καινούργια προσθήκη στα γενικά σχολεία. Ηδη από το 2008 προβλεπόταν η υποστήριξη σε μαθητές από ειδικό βοηθητικό προσωπικό και το 2013 ορίστηκε νομοθετικά και η προσθήκη του σχολικού νοσηλευτή. Φέτος, το υπουργείο Παιδείας είχε να αντιμετωπίσει μια ακραία αύξηση των αιτημάτων, σε ποσοστό 100%. Ενδεικτικά, τη σχολική χρονιά 2015-2016 προσλήφθηκαν 144 σχολικοί νοσηλευτές, το 2016-2017 το νούμερο ανέβηκε στους 226, ενώ φέτος μέχρι στιγμής έχουν προσληφθεί 479. Η ηγεσία καθυστέρησε να ανταποκριθεί σε όλα τα αιτήματα (σ.σ.: ξεπερνούν τα 480, με περιπτώσεις νοσηλευτών να μοιράζονται μαθητές στην ίδια σχολική μονάδα), ενώ άγνωστο είναι και το τελικό νούμερο των αναγκών, καθώς τα αιτήματα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ενα μεγάλο μέρος των αιτημάτων αφορά παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη, ενώ και οι μαθητές που υποφέρουν από κρίσεις επιληψίας δικαιούνται σχολικό νοσηλευτή.
Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας: Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση
Η μικρή κόρη της Σμάρως Μπουλαντζέρη λίγο πριν φύγει για το σχολείο με όλα τα απαραίτητα «εφόδια». Συμβιώνει με τον σακχαρώδη διαβήτη από 16 μηνών.
Πηγές του υπουργείου Παιδείας μιλώντας στον «Ε.Τ.» αποδίδουν την αύξηση στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι γονείς μαθαίνουν για το δικαίωμα που έχουν να κάνουν αίτημα για σχολικό νοσηλευτή. Βέβαια, το δικαίωμα στο νοσηλευτή δεν σημαίνει απαραίτητα και παροχή του από την Πολιτεία. Ο θεσμός παραμένει εύθραυστος, μιας και καλύπτεται μόνο από κονδύλια ΕΣΠΑ, ενώ υπάρχουν σοβαρά κενά στη νομοθεσία. Ειδικότερα, δεν ορίζονται νομοθετικά οι ασθένειες που χρήζουν σχολικού νοσηλευτή (σ.σ.: αρκεί μια βεβαίωση δημόσιου νοσοκομείου), ενώ ακόμα δεν έχει οριστεί καθηκοντολόγιο για τους εν λόγω αναπληρωτές. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του «Ε.Τ.», η ηγεσία θα καταθέσει σύντομα τροπολογία που θα αφορά τα καθήκοντα των νοσηλευτών στα σχολεία.
«Δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα οι νοσηλευτές»
Σύμφωνα με τους γονείς, ακόμα και στην περίπτωση που έχουν ένα νοσηλευτή στο σχολείο, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν να διαχειριστούν αυτές τις καταστάσεις. «Εχω την τύχη να έχω για τρίτη συνεχή χρονιά την ίδια νοσηλεύτρια. Ομως όταν πρωτοήρθε δεν γνώριζε τίποτα για τα συμπτώματα του διαβήτη και πώς να αντιμετωπίσει την κόρη μου στο σχολείο. Επρεπε εγώ να της κάνω εκπαίδευση», αναφέρει η Σμάρω Μπουλαντζέρη, που μένει στη Χίο, στον «Ε.Τ.».
O 15χρονος Μάρκος μαζί με τη νοσηλεύτριά του. Το τσαντάκι πρώτων βοηθειών είναι απαραίτητο εργαλείο για τον ίδιο και τον σχολικό νοσηλευτή.
Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και στις περιπτώσεις που οι αναπληρωτές δεν αποδεχτούν την τοποθέτησή τους. «Κάνουμε αίτηση τον Ιούνιο και περιμένουμε μέχρι τον Σεπτέμβρη. Στην περίπτωση που έρθει αναπληρωτής και δεν αποδεχτεί τη θέση, θα πρέπει να περιμένουμε αρκετές εβδομάδες μέχρι να γίνει η αναπλήρωση. Ομως η ασθένεια δεν περιμένει, καθώς το παιδί χρειάζεται ανά κάποιες ώρες να κάνει τις μετρήσεις ή να πάρει τη φαρμακευτική του αγωγή. Οι εκπαιδευτικοί δεν επιτρέπεται να ασχοληθούν με αυτό και όλο το βάρος πέφτει σε εμάς που θα πρέπει να είμαστε όλη την ώρα στο σχολείο, καλύπτοντας τη θέση του σχολικού νοσηλευτή», υπογραμμίζει η Βάνα Κουτσουδάκη, μητέρα του 15χρονου Μάρκου.
Πριν από μερικές εβδομάδες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη έστειλε επιστολή στο υπουργείο Παιδείας καταγγέλλοντας ότι λόγω έλλειψης κονδυλίων υπάρχουν παιδιά που μένουν εκτός λόγω… ηλικίας! «Για παράδειγμα, παιδάκι 7 ετών, το οποίο αυτή τη στιγμή φοιτά στη Β’ Δημοτικού, δεν μπορεί να έχει σχολικό νοσηλευτή, γιατί τα διαθέσιμα κονδύλια έφτασαν μόνο για την κάλυψη των θέσεων παιδιών μέχρι την Α’ Δημοτικού», αναφέρει σχετικά.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου