Αν και οι έλεγχοι στις ιχθυόσκαλες είναι καθημερινοί, ωστόσο το αγοραστικό κοινό δεν εμπιστεύεται εύκολα να κάνει τις αγορές του, με αποτέλεσμα να καταγράφεται ραγδαία πτώση στην κατανάλωση. Οι ενώσεις των αλιέων και ιχθυοπωλών αποδίδουν την τραγική εικόνα με τεράστιες οικονομικές συνέπειες σε βάρος τους στην «κακή ενημέρωση» και ζητούν άμεσες αποζημιώσεις, καθώς οι ψαριές μένουν απούλητες σχεδόν δύο μήνες.
Αν και οι υπουργοί της κυβέρνησης δεσμεύονταν ότι σε ένα μήνα όλα θα είναι πιο καθαρά από πριν, ωστόσο 30 μέρες έχουν περάσει από τότε που το ΕΛΚΕΘΕ ξεκίνησε να πραγματοποιεί τους πρώτους ελέγχους δειγμάτων και ακόμα το υπουργείο Ναυτιλίας να προβεί στις επίσημες ανακοινώσεις για την πορεία απορρύπανσης των υδάτων του Αργοσαρωνικού. Με την πορεία της καθαριότητας των ακτών να συνεχίζεται, παραμένει άγνωστο πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των δειγμάτων που έχουν συλλεχθεί ώστε με επιστημονικό τρόπο να ενημερωθεί το κοινό για τις ποσότητες μαζούτ που υπάρχουν μέσα στη θάλασσα.
Δηλώσεις απόγνωσης
«Τις πρώτες εβδομάδες δεν αγόραζε άνθρωπος ψάρι. Ειδικά οι ψαράδες από Σαρωνίδα και Γλυφάδα έκαναν εβδομάδες για να βγάλουν έστω και ένα μεροκάματο. Το τονίζουμε ξανά. Κανένας επαγγελματίας ψαράς δεν ψαρεύει στον Αργοσαρωνικό, μόνο 5 μίλια από την ακτή. Κανείς στον χώρο που έγινε το ναυάγιο δεν έβαζε τα δίκτυα του έτσι κι αλλιώς λόγω του αγκυροβολίου. Λόγω ενός πανικού των πρώτων ημερών, κυρίως από τα ΜΜΕ, δημιουργήθηκε η στρεβλή εντύπωση ότι τα ψάρια μας έχουν πετρέλαιο. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες από την πρώτη στιγμή κάθε μέρα κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους. Κάθε κασόνι έχει αναλυτικά τα στοιχεία όχι μόνο από πού έχουν αλιευτεί μέχρι και από ποια ψαρότρατα. Αναμένουμε και εμείς τα αποτελέσματα του ΕΛΚΕΘΕ –ελπίζουμε μέχρι το τέλος του μήνα να είναι γνωστά– ώστε να μάθουμε τι γίνεται με τη θάλασσά μας», λέει στον Ελεύθερο Τύπο ο Χρήστος Ξηραδάκης, μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αλιευτικών Συλλόγων.
Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η κίνηση στη Βαρβάκειο Αγορά. Οι πρώτες εβδομάδες πέρασαν με πτώση της κίνησης άνω του 70%., ενώ ο κόσμος δεν αγόραζε τίποτα αν δεν ρωτούσε από πού αλιεύτηκαν τα ψάρια. Τις τελευταίες μέρες η κεντρική αγορά της Αθήνας έχει σχετικά ανακάμψει. «Ευτυχώς η κίνηση είναι αισθητά καλύτερη από το πρώτο διάστημα. Ολοι οι ψαράδες της Αθήνας είχαν σταματήσει να πουλάνε, χάνανε για μέρες μεροκάματα. Στη Βαρβάκειο το τελευταίο διάστημα η κίνηση συνεχώς και ανεβαίνει», περιγράφει ο πρόεδρος των ιχθυοπωλών Σπύρος Κοράκης.
Καιρός: Φτάνει στην Ελλάδα το πολικό Jet Stream – Συναγερμός από τους μετεωρολόγους – Πού θα πέσουν τα πρώτα χιόνια
Συνάντηση με υπουργό
Η περίοδος αυτή θεωρείται μία από τις πολύ καλές περιόδους για την αγορά του ψαριού, μετά τη Σαρακοστή, κυρίως γιατί υπάρχει μεγάλη ποσότητα ψαριών στη θάλασσα και άρα οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο ο τζίρος καταγράφει πτώση 40% με 80%, με πέντε εβδομάδες οι καταναλωτές να αποφεύγουν να αγοράσουν ψαρικά. Σε συνάντηση που είχε το προεδρείο του Σωματείου Ιχθυοπωλών Αττικής «Ο Σκορπιός» με τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή ανέλυσαν τη νέα κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος, ζητώντας άμεσα να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί για τις αποζημιώσεις. Οι εκπρόσωποι σημείωσαν ότι αντίστοιχες ζημιές υπέστη και ο κλάδος των ιχθυοπαραγωγών και των εμπόρων. Επίσης ζήτησαν οδηγίες για την κατάθεση των αιτήσεων αποζημίωσης.
Ο κ. Κουρουμπλής απάντησε ότι ανοίγει στον Πειραιά ειδικό Γραφείο Διεκδίκησης Αποζημιώσεων από το Διεθνές Ταμείο IOPC Funds στο οποίο πρέπει να αποταθούν για να αποδείξουν τη ζημιά που υπέστησαν. Ο υπουργός εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του υπουργείου σε όλους τους ζημιωθέντες από τη ρύπανση και έδωσε οδηγίες για τη διευκόλυνση των διαδικασιών. Οπως όλα δείχνουν, ο κλάδος των αλιέων αλλά και των ιχθυοπωλών είναι από τους πρώτους που θα αποζημιωθούν, καθώς μπορούν πολύ πιο εύκολα να αποδείξουν τη μεγάλη μείωση του τζίρου τους.
Οι εκπρόσωποι των ιχθυοπωλών ζήτησαν ακόμα παρέμβαση του υπουργού σε θέματα που αφορούν τη μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% για ορισμένη κατηγορία αλιευμάτων και την αλλαγή της περιόδου αλιείας με ανεμότρατες από Απρίλιο – Μάιο σε άλλους μήνες, που τα ψάρια δεν βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής. Ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύτηκε να παρέμβει στο αρμόδιο υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης.
Την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού εντός του κουφαριού του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ». Ως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί εξήντα τέσσερις καταδύσεις από βατραχανθρώπους της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, ενώ η Ομάδα Ειδικών Καταδύσεων της συγκεκριμένης Μονάδας, η οποία έχει δυνατότητα κατάδυσης έως τα 120 μέτρα με συσκευές μιγμάτων κλειστού κυκλώματος, μπήκε την περασμένη Πέμπτη για πρώτη φορά στον χώρο του ναυαγίου με σκοπό τη συλλογή προανακριτικού υλικού.
Συγκεκριμένα οι άνδρες της Μονάδας, πραγματοποιώντας επικίνδυνη κατάδυση, μπήκαν μέσα στο μηχανοστάσιο, το οποίο θα δώσει τις απαντήσεις για τα αίτια του ναυαγίου. Ολο το υλικό διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια Πειραιά, ενώ το επόμενο στάδιο είναι να γίνουν γνωστές οι προθέσεις της πλοιοκτήτριας εταιρείας για το αν θα ανελκυθεί ή όχι το ναυάγιο.
Αναστασία Βαμβακά
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου