Σήμερα, ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου θα βρεθεί στην Κέρκυρα σε κοινή συνάντηση με τον πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου και τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με σκοπό την πρόταση για συγχώνευση του δεύτερου με το Ιδρυμα. Με αφορμή την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, πολλά τεχνολογικά Ιδρύματα είδαν την ευκαιρία που τους δίνεται από το υπουργείο Παιδείας να εξασφαλίσουν -έστω και με σημαντικές απώλειες σε τμήματά τους που πολύ πιθανόν να καταργηθούν- τη συνέχιση της επιβίωσής τους.
Αλλωστε, ο κ. Γαβρόγλου σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε σημειώσει ότι «η θέση της κυβέρνησης δεν είναι η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ, αλλά η αναβάθμιση με ενδεχόμενες συγχωνεύσεις και απορροφήσεις». Βέβαια, ήδη πολλά τμήματα είτε με ελάχιστο μόνιμο προσωπικό είτε με χαμηλή ζήτηση (σ.σ. ενδεικτικά σε τμήμα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων είχε εισαχθεί μόλις ένας φοιτητής το 2014) βρίσκονται στο στόχαστρο.
Το «μαστίγιο» άλλωστε κρύβεται στις επιλογές που θα γίνουν. Συζητήσεις για συγχωνεύσεις πραγματοποιούνται ήδη στα Ιδρύματα της Στερεάς Ελλάδας, των Ιωαννίνων και της Δυτικής Μακεδονίας. Ομως, στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο θα αποτελέσει συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, όπου οι συζητήσεις προχώρησαν και το προσχέδιο έγινε γνωστό υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις σχετικά με τα ακαδημαϊκά κριτήρια, βάσει των οποίων έγινε η συγχώνευση τμημάτων με διαφορετικά αντικείμενα. Αν και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιμένει στα ακαδημαϊκά κριτήρια, δεν υπάρχουν απτά παραδείγματα των διεργασιών που γίνονται.
Κινητοποιήσεις
Κι ενώ στο μέτωπο των συγχωνεύσεων οι συζητήσεις γίνονται ακόμα αναίμακτα, οι φοιτητές «βράζουν» για την ιστορία των συγγραμμάτων με τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας να φαίνεται ότι δεν γίνονται καθόλου πιστευτές. Ενταση υπήρξε χθες σε διαμαρτυρία των φοιτητών έξω από το υπουργείο Παιδείας, ενώ σε καταλήψεις προχώρησαν φοιτητές σε ΑΠΘ και ΕΜΠ. Οι φοιτητές που βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Παιδείας δεν κατάφεραν να έρθουν σε επικοινωνία με κάποιον από την ηγεσία και αποχώρησαν ύστερα από ένα επεισόδιο που προηγήθηκε με τα ΜΑΤ, εντός του προαύλιου χώρου του κτιρίου. Πριν από λίγες μέρες, πάντως, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Αγγελόπουλος, διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ότι τα συγγράμματα θα διανεμηθούν κανονικά φέτος. Πάντως, η συνέλευση των εκδοτών όπου θα αποφασιστεί η τύχη των κινητοποιήσεών τους αναμένεται την επόμενη εβδομάδα και μέχρι τότε τηρείται στάση αναμονής για να δουν πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η αποπληρωμή των οφειλών τους από το υπουργείο Παιδείας.
Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο οι φοιτητές προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη χθες. Ο σύλλογος φοιτητών είχε συνεδριάσει από την Τρίτη και προχώρησε σε αυτή την απόφαση, ενώ αναμένονται νέες κινητοποιήσεις.
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
Σε κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ προχώρησαν φοιτητές, μέλη του Συλλόγου Φοιτητών Φιλολογίας, με αιτήματα να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και να συνεχιστεί η δωρεάν διανομή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.
«Τα προβλήματα έχουν να κάνουν αφενός με τις περικοπές στη φοιτητική μέριμνα (εξαγγελίες για κόψιμο των δωρεάν συγγραμμάτων) και τη γενικότερη υποχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, και αφετέρου με την ένταση της προσπάθειας για υποβάθμιση των βασικών πτυχίων μας, με την αφαίρεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που αυτά κατοχυρώνουν και την προώθηση των διά βίου προγραμμάτων», αναφέρουν οι φοιτητές.
Σύμφωνα με τους ίδιους, «ο Νόμος Γαβρόγλου επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις τσέπες (και τις πλάτες) των φοιτητών, στην προσπάθειά του υπουργείου να διαχειριστεί την υποχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, θεσμοθετώντας την υποχρεωτική επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και την ανταποδοτική-απλήρωτη προσφορά εργασίας των μεταπτυχιακών στο πανεπιστήμιο, γεγονός που μπορεί να περικόψει και θέσεις προσωπικού.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου