Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε υπό όρους τη μελέτη Χωροθέτησης Επενδυτικού Σχεδίου και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.
Ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα ανήκει στο Δημόσιο, έχει ενταχθεί σε Ζώνη Α’ απολύτου προστασίας και είχε εξαιρεθεί από τα σχέδια αγοροπωλησίας της έκτασης στην οποία δρομολογείται η νέα ξενοδοχειακή επένδυση. Στο ίδιο καθεστώς προστασίας εντάσσονται και οι υπόλοιπες αρχαιολογικές θέσεις που έχουν αποκαλυφθεί στα εξάρματα της χερσονήσου «Μικρό Καβούρι», στη Βουλιαγμένη: λείψανα πρωτοελλαδικής εγκατάστασης και ελληνιστικού κτιρίου, λείψανα κυκλικού πύργου του 5ου αι. π.Χ., κατάλοιπα ιερατικής οικίας στην περιοχή του πάρκινγκ των επισκεπτών, κρήνη αρχαϊκών χρόνων και ένας ακόμα πύργος (τα δύο τελευταία μνημεία διατηρούνται σε κατάχωση).
Οι δύο μελέτες εγκρίθηκαν ομόφωνα ενώ τη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ είχε λάβει το 2016 και το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) όταν αποφασίστηκε και η «αυτονόμηση» του Ναού. Σύμφωνα με τους όρους που έθεσε το Συμβούλιο ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα θα αποκτήσει δική του είσοδο και περίφραξη με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ώστε να είναι ορατός και εκτός αυτής. Παράλληλα θα εκπονηθεί αρχιτεκτονική μελέτη για την ενοποίηση του Ναού με τα λείψανα της πρωτοελλαδικής εγκατάστασης διά μέσου υφιστάμενης διαδρομής και θα δημιουργηθεί ειδικό στέγαστρο με ενημερωτικό υλικό. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει στη διευθέτηση της βλάστησης από την πλευρά της οδού Απόλλωνος ώστε ο Ναός να είναι ορατός και από τους εποχούμενους.
Καιρός: Το χιόνι θα σκεπάσει τα βουνά - Ποιες οι τελευταίες προγνώσεις
Κτισμένος τον 6ο αιώνα π.Χ., αποτελούσε ιδιαίτερα σημαντικό Ιερό του αρχαίου δήμου των Αιξωνίδων Αλών (καταλάμβανε την περιοχή της σημερινής Βούλας και Βουλιαγμένης), δεχόταν πιστούς από όλη την Αττική και συνδεόταν με το μεγάλο θρησκευτικό κέντρο της Δήλου. Το 1924 παιδιά από το ορφανοτροφείο της Βουλιαγμένης εντόπισαν στην άμμο κατάλοιπα του μνημείου και την επιγραφή που το ταύτιζε με το Ιερό του Απόλλωνα. Το 1926 ανασκάφηκε από τον Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη, το 1929 κηρύχθηκε για πρώτη φορά σε αρχαιολογικό χώρο, το 1950 αναστηλώθηκε από τον Ορλάνδο και το 1960 εντάχθηκε στις λουτρικές εγκαταστάσεις του Αστέρα. Για πολλά χρόνια ο Ναός ήταν απρόσιτος στους επισκέπτες, καθώς βρισκόταν εντός των ορίων της ξενοδοχειακής επιχείρησης. Οταν τα έργα ολοκληρωθούν το ευρύ κοινό θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να γνωριστεί με το μοναδικό μνημείο.
Ανασκαφές και στη θάλασσα
Οι ανασκαφικές έρευνες που θα απαιτηθούν (όπως η ανασκαφή που θα διενεργηθεί στον Λόφο Μουσών, στη θέση του πρωτοελλαδικού οικισμού) θα χρηματοδοτηθούν από τον κύριο του έργου. Αρχαιολογικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν και στη θάλασσα. Ολες οι εργασίες στη χερσόνησο, που είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος από το 2013, θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Στην περιοχή διατηρείται μεγάλος χώρος πρασίνου. Στο πλαίσιο του ΕΣΧΑΔΑ έχουν θεσπιστεί δύο ζώνες αποκατάστασης φυσικού τοπίου στις οποίες επιτρέπεται η διατήρηση, ανακαίνιση και βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών, δικτύων, οδικών χαράξεων κ.ά., ωστόσο απαγορεύεται οποιαδήποτε νέα δόμηση.
Τα νέα κτίρια (πολυτελείς κατοικίες) θα δημιουργηθούν σε ειδική ζώνη στην όποια βρίσκεται σήμερα το ξενοδοχείο «Αφροδίτη» το οποίο θα κατεδαφιστεί. Στις καινούργιες υποδομές περιλαμβάνονται επίσης η επέκταση του Spa και μια ταβέρνα. Διατηρούνται τα ξενοδοχεία «Ναυσικά» και «Αρίων» και θα εξωραϊστούν οι εγκαταστάσεις των μπανγκαλόου. Το ΚΑΣ είπε «ναι» σε όλα τα παραπάνω, δεν συμφώνησε όμως με το χτίσιμο χαμηλού πέτρινου τοίχου, ύψους 60 εκ., που η κάτοψή του θα δημιουργούσε την αίσθηση παρεκκλησίου.
Αντώνης Καρατζαφέρης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου