Η εικόνα στο νησί έχει ως εξής: Δρόμοι κόπηκαν, περιουσίες χάθηκαν, ζώα πέθαναν, ενώ τόσο το Κέντρο Υγείας του νησιού όσο και το Δημαρχείο τέθηκαν εκτός λειτουργίας.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο δήμαρχος του νησιού έκανε λόγο “για πρωτοφανές φαινόμενο και καταστροφή”, ενώ νωρίτερα στο star.gr μίλησε και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, ο οποίος ανέφερε ότι πρωταρχικό μέλημα είναι να αποκατασταθούν οι ζημιές στο Κέντρο Υγείας του νησιού, ενώ στη συνέχεια θα καταγραφούν οι καταστροφές στις ιδιοκτησίες των κατοίκων του νησιού, προκειμένου να δοθούν και οι σχετικές αποζημιώσεις.
Οι καταστροφές, ειδικά στην Χώρα, την πρωτεύουσα του νησιού, είναι τεράστιες, με τόνους λάσπης να έχουν «καταπιεί» την γραφική κωμόπολη. Το Κέντρο Υγείας του νησιού καταστράφηκε σε μεγάλο τμήμα του, με αποτέλεσμα να λειτουργεί πλέον με κινητό εξοπλισμό που έφτασε στο νησί από την Θράκη, ενώ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί και το δημαρχείο του νησιού, καθώς όπως δήλωσε ο δήμαρχος Θανάσης Βίτσας «κατέβηκε το βουνό και διαπέρασε το κτήριο».
Η ΕΜΑΚ και δυνάμεις του στρατού ήδη έχουν αναλάβει βασικές εργασίες ώστε να καθαρίσουν τους δρόμους γύρω από το Κέντρο Υγείας, αλλά και τις λάσπες μέσα από το κτήριο, ώστε να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες το συντομότερο δυνατόν.
Ο δήμαρχος περιγράφει πως σήμερα Τετάρτη αναμένεται να αποκατασταθεί η υδροδότηση, που έχει διακοπεί από το βράδυ της Δευτέρας, ενώ όπως τόνισε το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο οδικό δίκτυο του νησιού, που έχει καταστραφεί σχεδόν πλήρως! Για το λόγο αυτό τα σχολεία της Σαμοθράκης, παρόλο που δεν έχουν υποστεί ζημιές ως κτήρια, αναμένεται να παραμείνουν κλειστά όλη την εβδομάδα, καθώς η πρόσβαση είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Όπως ανέφερε μιλώντας στον Σκάι νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο δήμαρχος Σαμοθράκης, η κακοκαιρία που χτύπησε το νησί «είχε δύο φάσεις, η μία ήταν από τις 6:30 έως τις 10 το βράδυ της Δευτέρας και τότε ήδη είχε γίνει μεγάλη ζημιά και εξετάζαμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όμως το εντονότερο φαινόμενο ήταν από την 1:30 μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, δεν περιγράφεται, κατέβηκε το βουνό, πέρασε το δημαρχείο, διέλυσε αυτοκίνητα, γέμισε η Χώρα κοτρόνες», είπε χαρακτηριστικά.
Κλήρωση Τζόκερ (24/12): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Παράλληλα, όπως τόνισε ο κύριος Βίτσας, το ευτύχημα είναι πως μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες. Όπως τόνισε, είναι ακόμα επιφυλακτικός, καθώς το νησί προτιμάται για ελεύθερο κάμπινγκ και δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα την πιθανότητα να υπήρχαν ελεύθεροι κατασκηνωτές στο δάσος την ώρα της καταιγίδες.
Ζημιές και στην δυτική Θάσο από την θεομηνία
Η κακοκαιρία, μετά την Σαμοθράκη, με ανάλογη σφοδρότητα χτύπησε και τμήμα της Θάσου, με αποτέλεσμα να καταγραφούν σημαντικές ζημιές στις υποδομές. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο χώρος της μεγάλης λαϊκής του Πρίνου έχει γεμίσει λάσπες, ενώ επί ώρες έμειναν αποκλεισμένοι στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στο Καζαβίτι 40 εκδρομείς, καθώς λόγω της βροχής οι δρόμοι ήταν αδιάβατοι.
Όπως ανέφερε στο Kavala Portal ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, «πέρα από τον δρόμο στον Άγιο Παντελεήμονα είχαμε σοβαρές φθορές στον δρόμο που ενώνει τον Πρίνο με το Καζαβίτι, αλλά και μια σειρά προβλημάτων στον Σωτήρα, στην Καλλιράχη και στον Πρίνο (τόσο στον κάμπο όσο και στο δασύλλιο), λόγω τοπικών φαινόμενων πλημμυρών. Αναγκαστήκαμε, μάλιστα, να κλείσουμε προληπτικά το δημοτικό σχολείο Πρίνου, ενώ και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θάσου προχώρησε σε αρκετές αντλήσεις νερών από σπίτια. Αυτή την στιγμή η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο χρειάστηκε να καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες. Όλα αυτά δείχνουν ότι τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που ξεκίνησαν πρόσφατα -μετά από πολύ μεγάλες καθυστερήσεις- πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα».