Αφού κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Κολοκοτρώνη, τόνισε ότι «με τη φίλη και γείτονα Τουρκία το παρελθόν δεν πρέπει να μας διχάζει, αλλά να μας διδάσκει την αξία της ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης. Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο. Η Ελλάδα ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό τον απαράβατο όμως όρο ότι και η Τουρκία σέβεται, στο ακέραιο, το σύνολο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού ΔικαίουΆρα σέβεται τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, συνακόλουθα δε τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σχετικά με τη σημερινή 196η επέτειο της Άλωσης της Τριπoλιτσάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «επιβάλλει σε καθέναν μας, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, ν’ αναγνωρίζει τον καθοριστικό ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας και στην ευόδωση των Εθνικών μας Αγώνων».
Αναφερόμενος στις γερμανικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα Κυριακή (24.09.2017), κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά στο ακροδεξιό AfD, που μπαίνει για πρώτη φορά στην Βουλή: «Σήμερα είναι μία σημαδιακή ημέρα, ημέρα των γερμανικών εκλογών. Εύχομαι και ελπίζω ο γερμανικός λαός, αυτός ο λαός, ο οποίος περισσότερο από κάθε άλλο γνωρίζει τι σημαίνουν οι εφιάλτες του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, τι σημαίνουν τα υπολείμματα του ναζισμού και του φασισμού, να δώσει την απάντηση στο υπόλειμμα που υπάρχει και στη Γερμανία. Και το οφείλει ο γερμανικός λαός να δώσει αυτή την απάντηση. Οφείλει να απαντήσει σε αυτούς, οι οποίοι τολμούν αυτή τη στιγμή να εμφανίζονται νοσταλγοί ενός παρελθόντος, το οποίο αιματοκύλησε στον κόσμο.Είναι χρέος του γερμανικού λαού να το πράξει και είμαι βέβαιος ότι θα το πράξει».
Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «το 2017 υπήρξε μια κρίσιμη χρονιά για την Ευρώπη, διότι έγιναν πολλές και σημαντικές εκλογές, στις οποίες κρίθηκε, αν και κατά πόσο η Ευρώπη θα προχωρήσει». Και τούτο διότι, όπως εξήγησε, «εμφανίστηκαν μορφώματα ναζισμού και φασισμού σε διάφορους λαούς, τα οποία έχουν ως στόχο να κατεδαφίσουν την Ευρώπη, να ροκανίσουν τη δημοκρατία».
Στην προσφώνησή του, ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για τη μεγάλη τιμή που κάνετε στην πόλη μας, τιμώντας για τρίτη συνεχή χρονιά με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις για την επέτειο της άλωσης της Τριπολιτσάς.»
Στην συνέχεια, ο δήμαρχος τόνισε απευθυνόμενος προς τον Προκόπη Παυλόπουλο, ότι «μέσα στη δύσκολη αυτή περίοδο που ζούμε ως έθνος, επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω προσωπικά ότι ο δήμος Τρίπολης έχει πλήρη επίγνωση της θεσμικής του ευθύνης, ως θεματοφύλακας της βαριάς ιστορικής κληρονομιάς που διέπει τη φυσιογνωμία της πόλης».
«Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο», πρόσθεσε «και υπό το πρίσμα της επερχόμενης επετείου το 2021 των διακοσίων χρόνων από την εθνεγερσία, ο δήμος Τρίπολης έχει εκπονήσει ένα γενικότερο σχεδιασμό για την ανάδειξη αυτής της ιστορικής κληρονομιάς, κινητοποιώντας όλες τις δυνάμεις της πόλης.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε ο Δημήτρης Παυλής, «εντάσσεται τόσο η ανάδειξη του μνημείου όπου φυλάσσονται τα οστά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη, το οποίο έχετε ήδη θέσει υπό τη σκέπη σας, καθώς και η ανάδειξη μιας σειράς ιστορικών περιοχών του ευρύτερου δήμου Τρίπολης.»
Πριν από το επίσημο γεύμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων και στην συνέχεια μετέβη στην αίθουσα τέχνης «Κούρος», όπου εγκαινίασε την έκθεση με τίτλο, «Τριπολιτσά 200 χρόνια παλιγγενεσίας «Θεόδωρος Βρυζάκης» η Ελλάς ευγνωμονούσα εικαστικό αφιέρωμα».
Στις εκδηλώσεις για την 196η επέτειο της ‘Αλωσης της Τριπoλιτσάς, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και παρευρέθηκαν οι βουλευτές Αρκαδίας, Γιώργος Παπαηλιού, Κώστας Βλάσης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών, φορέων και συλλόγων, καθώς και πλήθος κόσμου.