Χθες στο Λαγονήσι, στη Βούλα, στη Βάρη, στη Βουλιαγμένη και το Πέραμα δεν παρατηρήθηκε ρύπανση. Αντίθετα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ στη Σαρωνίδα, εμφανίστηκαν επιβαρυμένοι δείκτες για πρώτη φορά, ενώ οι περιοχές του Ελληνικού, της Γλυφάδας, του Αγίου Κοσμά και της περιοχής Καβούρι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στο αττικό παραλιακό μέτωπο.
Το μεγαλύτερο μέτωπο της ρύπανσης συνεχίζεται να υφίσταται στη Σαλαμίνα. Χθες το πρωί εντοπίστηκε νέο σημείο με κηλίδα περίπου πενήντα μέτρων μπροστά από την παραλία Φλώρας Σεληνίων, η οποία εγκλωβίστηκε με φράγμα και περισυνελέγη από αντιρρυπαντικό σκάφος.
Από το μόλο Αγίου Νικολάου Σεληνίων μέχρι και την παραλία Φλώρας Σεληνίων τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα, 245 μέτρων, ενώ παρατηρήθηκε ρύπανση ιριδίζουσας μορφής και στον Ορμο Κακής Βίγλας η οποία αντιμετωπίστηκε. Χθες συνολικά συνέδραμαν στην επιχείρηση 160 άτομα. Στη βραδινή σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου έγινε ειδική επισήμανση στην ανάδοχο εταιρία απορρύπανσης η ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός του προσωπικού που καθαρίζει και των απορρυπαντικών μέσων στις περιοχές Πειραϊκής, Μαριδάκι Γλυφάδας και ελεύθερης παραλίας Ελληνικού.
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
«Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν! Εκεί που είχαμε χαρεί ότι τόσο η παραλία μας στους Αιγυπτιώτες στον Αγιο Κοσμά όσο και το λιμανάκι μας είχαν καθαρίσει σε μεγάλο βαθμό, το πρωί πλημμύρισαν ξανά με τόνους μαζούτ, σε βαθμό που και οι ειδικοί να απορούν πια. Φυσικά θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και ευχαριστώ όλα τα συνεργεία που παλεύουν άνισα, θα έλεγα, με το μαζούτ. Αυτό που προέχει για εμάς είναι να καθαρίσουμε την παραλία και όχι οι κραυγές στην τηλεόραση. Μόλις το πετύχουμε, θα εκτιμήσουμε τη ζημιά για τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και το δήμο και θα καταφύγουμε στη Δικαιοσύνη άμεσα. Ο αγώνας συνεχίζεται», ανήρτησε στη σελίδα του ο δήμαρχος Ελληνικού- Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Γιάννης Χατζηανέστης, η πρώτη δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε χθες στη Σαρωνίδα έδειξε ότι και εκεί έχει καταγραφεί κάποια ρύπανση. «Είδαμε ότι κάποια δείγματα τα οποία πήραμε από τη Σαρωνίδα την Πέμπτη είναι επιβαρυμένα. Οχι όπως είναι στη Γλυφάδα, αλλά υπάρχει επιβάρυνση. Η συγκεκριμένη δειγματοληψία έγινε μετά από τηλεφώνημα που δεχθήκαμε από κάποιους πολίτες, οι οποίοι μένουν κοντά στην περιοχή», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη του ΕΛΘΕΚΕ με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας, Βασίλης Λυκούσης, δήλωσε ότι χθες σαρώθηκε όλο το παραλιακό μέτωπο και ότι ελήφθησαν δείγματα από τις παραλίες, αλλά και από τη θάλασσα και μάλιστα σε βάθος οκτώ μέτρων. Είπε ότι θα γίνει έλεγχος και σε μεγάλο βάθος και στο βυθό, ενώ πρόσθεσε ότι στους ελέγχους θα συνδράμει και το σκάφος «Αιγαίον».
Πρόσκληση για εθελοντική προσφορά στον καθαρισμό του παράκτιου μετώπου απευθύνει ο Δήμος Γλυφάδας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, η αγωνιώδης προσπάθεια για τον καθαρισμό των ακτών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, για αυτό απαιτείται βοήθεια από τους πολίτες τώρα που δεν είναι πια επικίνδυνο για την υγεία τους, να υπάρξει συνεχής καθαρισμός όσου πετρελαίου βγαίνει από τη θάλασσα στις ακτές. Η εθελοντική δράση φυσικά θα πραγματοποιείται υπό την αυστηρή καθοδήγηση του Δήμου Γλυφάδας και με την παροχή από το δήμο του απαραίτητου εξοπλισμού.
Οι εθελοντές μπορούν να επικοινωνούν είτε στο πενταψήφιο τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου Γλυφάδας 15464 (καθημερινά 8 π.μ. – 8 μ.μ.) είτε μέσω e-mail στο [email protected] είτε στην ειδική φόρμα που υπάρχει στο www.glyfada.gr και να δηλώνουν το ονοματεπώνυμο και το τηλέφωνό τους, ώστε να επικοινωνεί μαζί τους η Πολιτική Προστασία του Δήμου Γλυφάδας, που συντονίζει τη δράση.
Αναστασία Βαμβακά
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου