Δέκα ημέρες μετά το ναυάγιο του «Ζώνη ΙΙ» και της καταστροφικής πορείας της πετρελαιοκηλίδας που γέμισε τις ακτές της Σαλαμίνας και της Αττικής με πετρέλαιο, φαίνεται το μέγεθος της καταστροφής.
Το παραλιακό μέτωπο έχει αδειάσει από λουόμενους και επισκέπτες, παραλιακές επιχειρήσεις μέσα σε μία ημέρα είδαν να χάνουν πελάτες, αφού η δυσωδία από το μαζούτ δεν επιτρέπει στους πελάτες τους να πάνε για καφέ, γεύμα.
Το χειρότερο πλήγμα όμως το δέχθηκαν οι επαγγελματίες ψαράδες, οι οποίοι μένουν πλέον στη στεριά κοιτάζοντας τα καΐκια τους να είναι δεμένα στις μαρίνες, αφού το ψάρεμα στην περιοχή του Σαρωνικού είναι απαγορευτικό και οι ίδιοι πλέουν χάνουν το μεροκάματο.
Σε Σαλαμίνα και Αττική πλέον δεν θα είναι τίποτα όπως πριν. Χρειάζεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τουλάχιστον πέντε με δέκα χρόνια, ώστε να επανέλθει το οικοσύστημα στην κατάσταση που βρισκόταν πριν σκεπάσει τις ακτές αυτό το… «μαύρο πέπλο».
Τροχαίο στην Κρήτη: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας στην περιοχή της Ιεράπετρας
Αν και αρχικά ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός είχε εμφανιστεί αισιόδοξος πως «σε 20 μέρες οι παραλίες της Αττικής θα είναι καθαρότερες από πριν» τελικά φαίνεται να πείστηκε από τις δηλώσεις επιστημόνων που μιλούν για μακροχρόνια οικολογική βλάβη αναγνωρίζοντας στον εαυτό του πως «κάνουμε και λάθη» όπως δήλωσε σχετικά το πρωί της Δευτέρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όσον αφορά τις αναλύσεις, που ήδη κάποιοι δήμοι έχουν σπεύσει να κάνουν προκειμένου να δουν αν στα νερά των ορίων τους υπάρχουν ενδείξεις μαζούτ, ο δρ Κατσαρός, σύμφωνα με το protothema.gr, τονίζει: «Αξιόπιστες είναι οι αναλύσεις που κάνει το Γενικό Χημείο του Κράτους και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και αυτό γιατί κάνουν παραπάνω στοιχεία από αυτά που κάνουν οι δήμοι. Οι δήμοι απλά κάνουν ορισμένες αναλύσεις που θα δείξουν κατά πόσο είναι καθαρό το νερό αλλά το αν και πόσο είναι βιώσιμο προσδιορίζεται από το Γενικό Χημείο του Κράτους και το ΕΛΚΕΘΕ».
Τέλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους καταναλωτές και τους εφιστά την προσοχή στην κατανάλωση ψαριών: «Είναι δικαιολογημένο επειδή βγάζουν τα προς το ζην από τη θάλασσα να λένε ότι το ψάρι το βλέπουν. Είναι άλλο το βλέπω και άλλο πώς φαίνεται μέσα από τις αναλύσεις. Τον ψαρά τον ενδιαφέρει να μαζεύει ψάρια και όχι αν είναι υγιή και ποιες είναι οι κατηγορίες που προσέρχονται εκεί. Καλό θα ήταν ο κόσμος να μην καταναλώνει αυτά τα ψάρια και οι ψαράδες να μην ψαρεύουν σε αυτές τις περιοχές».
Διαβάστε ακόμα: Ο χάρτης της ρύπανσης στον Σαρωνικό – Μάχη με τον χρόνο για να σωθεί το τοπίο
Το μεγαλύτερο μέτωπο της ρύπανσης συνεχίζεται να υφίσταται στη Σαλαμίνα. Χθες το πρωί εντοπίστηκε νέο σημείο με κηλίδα περίπου πενήντα μέτρων μπροστά από την παραλία Φλώρας Σεληνίων, η οποία εγκλωβίστηκε με φράγμα και περισυνελέγη από αντιρρυπαντικό σκάφος.
Από το μόλο Αγίου Νικολάου Σεληνίων μέχρι και την παραλία Φλώρας Σεληνίων τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα, 245 μέτρων, ενώ παρατηρήθηκε ρύπανση ιριδίζουσας μορφής και στον Ορμο Κακής Βίγλας η οποία αντιμετωπίστηκε. Χθες συνολικά συνέδραμαν στην επιχείρηση 160 άτομα. Στη βραδινή σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου έγινε ειδική επισήμανση στην ανάδοχο εταιρία απορρύπανσης η ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός του προσωπικού που καθαρίζει και των απορρυπαντικών μέσων στις περιοχές Πειραϊκής, Μαριδάκι Γλυφάδας και ελεύθερης παραλίας Ελληνικού.