Aκόμη και ανήλικα παιδιά κολυμπούσαν σήμερα στην παραλία του Αλίμου.
Όπως αναφέρει το notia.gr, μικροί και μεγάλοι αψήφησαν τις απαγορευτικές πινακίδες και τις κορδέλες που έχει τοποθετήσει ο δήμος στις παραλίες και μπήκαν στη θάλασσα για να δροσιστούν.
«Σιγά μην πάθουμε τίποτα… Δεν φοβόμαστε. Με τέτοια ζέστη που κάνει δεν έχουμε άλλη επιλογή», έλεγαν. Kάποιοι πήγαν στην παραλία με τα παιδιά τους και έκαναν μπάνιο!
«Δεν μπορούμε να κάνουμε τον χωροφύλακα στις παραλίες», είπε στο notia.gr ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης. Και συμπλήρωσε: «Ξηλώνουν τις απαγορευτικές κορδέλες και ξαναβάζουμε καινούργιες».
SOS από καθηγητή τοξικολογίας: Μακριά οι έγκυοι από τις παραλίες με την πετρελαιοκηλίδα
Την ίδια ώρα, η ανησυχία για την οικολογική καταστροφή, αλλά και τους κινδύνους για την υγεία, εντείνεται στις παραλίες της Αττικής, εξαιτίας της πρωτοφανούς ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα.
Το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε την κολύμβηση σε συγκεκριμένες ακτές, εξαιτίας και των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν το σαββατοκύριακο. Ομως, καθηγητής τοξικολογίας προειδοποίησε ότι δεν κινδυνεύουν από τη ρύπανση μόνο όσοι κολυμπήσουν, αλλά ακόμη και όσοι περπατήσουν στις συγκεκριμένες ακτές.
«Ενας άνθρωπος με δερματίτιδα, αναπνευστικό πρόβλημα ή κάποια άλλη ευαισθησία, αν μείνει για ώρα εκεί και υπάρχει εξάτμιση της ρύπανσης, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα», τόνισε ο Δημήτρης Κουρέτας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Μάλιστα ο καθηγητής, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Τοξικολογίας, επέστησε ιδιαίτερα την προσοχή στις εγκύους. «Πρέπει να προσέξουν. Υπάρχει σοβαρό θέμα διαρροής ρύπων από εξάτμιση. Δεν πρέπει να εκτίθενται. Η βιβλιογραφία των τελευταίων ετών δείχνει ότι οι έγκυες πρέπει να είναι σε πολύ μεγάλη απόσταση. Μπορεί να εκτεθούν σε αυτούς τους ρύπους και να έχει επίδραση στην υγεία τους, αν για παράδειγμα καθίσουν δίπλα σε βράχια στα οποία υπάρχει ρύπανση», τόνισε. [Διαβάστε εδώ περισσότερα]
Δείτε εικόνες και βίντεο:
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ταλαιπωρία η Τετάρτη - Ποιοι απεργούν, τι θα γίνει με ΜΜΜ και σχολεία
Αγανάκτηση και μέτρα… κατόπιν εορτής
Την ώρα που τα ειδικά συνεργεία προσπαθούν να περιορίσουν τη ρύπανση συνεχίζοντας την άντληση του μαζούτ απ’ το κουφάρι του Αγία Ζώνη 2 και την ώρα που οι κάτοικοι στη Σαλαμίνα και τα Νότια Προάστια μετρούν πληγές… το Μαξίμου άρχισε την πολιτική απορρύπανση, παίρνοντας… κεφάλια σε υπηρεσιακό, όμως επίπεδο. Οι αποκαλύψεις ότι το πλοίο είχε επιθεωρηθεί πριν ενάμιση μήνα έφεραν ραγδαίες εξελίξεις. Με εντολή του Πρωθυπουργού:
-Αφαιρούνται όλες οι παρατάσεις άδειας που έχουν δοθεί
-Γίνεται ΕΔΕ για εναντίον όσων έκαναν την επιθεώρηση στο Αγία Ζώνη
-Και «ξηλώνεται» η αρμόδια υπηρεσία επιθεωρήσεων και έλεγχοι περνούν στους Νηογνώμονες…
Η υπηρεσία που ξήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, με βάση τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, και καθώς το πιστοποιητικό αξιοπλοϊας του πλοίου έληγε στις 27 Ιουλίου, έδωσε στις 26 του μήνα παράταση μέχρι στις 6 Αυγούστου… Η ίδια υπηρεσία έδωσε νέα παράταση ως τις 27 Σεπτεμβρίου… Έτσι έπλεε το πλοίο… Για να δοθεί όμως αυτή η παράταση έγινε υποχρεωτικά επιθεώρηση… Αυτή η επιθεώρηση φαίνεται ότι είναι καυτή και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά…
«Αν υπάρχουν ευθύνες για την επιθεώρηση, αυτές θα ελεγχθούν. Δεν βάζω εγώ το χέρι μου στη φωτιά να πω ότι έγινε σωστά η επιθεώρηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.
Ο υπουργός ωστόσο, ξεχνώντας ίσως ότι ο Κλάδος Ελέγχου Πλοίων ανήκει στο υπουργείο του, έσπευσε να μιλήσει για βεβαρυμμένο παρελθόν της εταιρείας του πλοίου…
Εμμέσως πλην σαφώς ο Δημήτρης Βίτσας διέψευσε όσους βλέπουν λύση σε 25 ημέρες, μιλώντας για μεγάλο διάστημα, συμφωνώντας μάλιστα με τις παρατηρήσεις του Αντώνη Σαμαρά για το παράδειγμα της Πύλου.
Και ενώ μόλις άρχισε η έρευνα για όσους επέτρεπαν στον πλοίο να κάνει δρομολόγια κατάφορτο μαζούτ, και ενώ άλλοι υπόσχονται λύση σε 25 μέρες, κάνοντας το μαύρο άσπρο… οι κάτοικοι και οι φορείς προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται…
Ακόμη, έξι μέρες μετά το ναυάγιο η θάλασσα έχει τεράστιες ποσότητες μαζούτ και έχουν ήδη αντληθεί χιλιάδες τόνοι… Η προσπάθεια βρίσκεται ακόμη στην αρχή…
Μέσα σε αυτό το «μαύρο» κλίμα οι μετεωρολόγοι προβλέπουν μίνι καύσωνα γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο, όμως οι Αθηναίοι δεν θα μπορέσουν να κάνουν μπάνιο στις παραλίες τις Αττικής.
Απαγόρευση κολύμβησης σε παραλίες της Αττικής
Στην απαγόρευση κολύμβησης σε παραλίες της Αττικής, λόγω της πετρελαιοκηλίδας που έχει ρυπάνει τα νότια παράλια του νομού, προέβη το Υπουργείο Υγείας, λίγες ώρες μετά την σαφή προειδοποίηση του Ανδρέα Ξανθού προς κολυμβητές και ψαράδες.
Tο πρωί κλιμάκιο του γραφείου Περιβαλλοντικής Υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποίησε αυτοψία στις παράκτιες περιοχές της Πειραϊκής, του Παλαιού Φαλήρου, της Γλυφάδας και της Βούλας, για να αξιολογήσει το πρόβλημα της ρύπανσης που έχει προκληθεί και να διερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία.
Σε ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων τονίζεται ότι «συνιστάται από το κλιμάκιο σε πρώτο χρόνο η αποφυγή της κολύμβησης και η έκθεση σε περιοχές με ρύπανση».
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Απαγορεύουμε την κολύμβηση στα θαλάσσια ύδατα των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία έχουν υποστεί φαινόμενα βραχυπρόθεσμης ρύπανσης[ και μέχρι την αποκατάσταση τους, όπως αυτές αναφέρονται ειδικότερα κατωτέρω:
1. Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων ( Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας
2. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια»
3. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου
4. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου
5. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης
6. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας
7. Στον όρμο Λιμνιώνα, κατά μήκος της ακτής εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνίων, έμπροσθεν του ιστιοπλοϊκού ομίλου Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Επισημαίνεται η ανάγκη σήμανσης από τους υπεύθυνους των πραναφερόμενων ακτών κολύμβησης με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Δ/νσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα γιακολύμβηση. Οι Λιμενικές Αρχές παρακαλούνται για την επιτήρηση των σημείων αυτών, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία και να μη καταστρέφονται.
Όπως σημειώνεται απο το Υπουργείο Υγείας “η δημιουργία πετρελαιοκηλίδων στην επιφάνεια της θάλασσας περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τη ποσότητα του διαλελυμένου οξυγόνου στο νερό με επιπτώσεις στους ζώντες οργανισμούς, καθώς και τη διείσδυση των ακτίνων του ήλιου στη θάλασσα, με επιπτώσεις στη φωτοσυνθετική ικανότητα των υδρόβιων φυτών.
Η διαδικασία βιοαποικοδόμησης του πετρελαίου είναι μακρόχρονη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (θερμοκρασία, διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου, τύπος πετρελαίου). Από την καταβύθιση σταγονιδίων στα θαλάσσια ιζήματα διαταράσσονται οι βενθικοί οργανισµοί που φιλτράρουν την τροφή τους (π.χ µύδια, στρείδια) συσσωρεύουν υδρογονάνθρακες µε γοργούς ρυθµούς. Αν και οι άµεσες επιπτώσεις του πετρελαίου στις τροφικές αλυσίδες και δίκτυα θεωρούνται συχνά µικρής κλίµακας, δεν αποκλείονται µακροχρόνιες επιπτώσεις και ενδεχόμενα φαινόµενα βιοσυσσώρευσης”.