«Οι νέοι υποψήφιοι ενοικιαστές φοιτητές, θα χρειαστεί φέτος να κατευθυνθούν σε περιοχές πιο δυτικά ή ανατολικά της πόλης, προκειμένου να βρουν στέγη και έτσι θα αναγκαστούν το αποχωριστούν τις αγαπημένες τους παραδοσιακά τοποθεσίες, τις ιστορικό κέντρο και το παραλιακό μέτωπο, τις οποίες τα προηγούμενα χρόνια έβαζε στο στόχαστρο το 80% των ενδιαφερομένων και σήμερα ό,τι υπάρχει διαθέσιμο ενοικιάζεται αστραπιαία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Πάντως, με την ανακοίνωση των βάσεων, οι νέοι φοιτητές, μαζί με τις οικογένειές τους, ξεκίνησαν ήδη τις επαφές τους για εύρεση της νέας τους κατοικίας στη Θεσσαλονίκη, και η κορύφωση τής διαπραγμάτευσης αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου, ενώ η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη. Εκτίμησή του δε αποτελεί, ότι φέτος το παζάρι μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται ιδιαίτερα σκληρό, κυρίως από τη μεριά των ιδιοκτητών, οι οποίοι λόγω υψηλής ζήτησης και χαμηλής διαθεσιμότητας ακινήτων «κρατούν όπως φαίνεται και το μαχαίρι και το καρπούζι».
Όπως διευκρίνισε, η καθίζηση στην ανοικοδόμηση τα τελευταία χρόνια, η εγκατάλειψη των περιφερειακών τοποθεσιών στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και η εγκατάσταση αυτών στο κέντρο της πόλης, σε συνδυασμό με την ολοένα και πιο …προσφιλή εναλλακτική που έχουν οι ιδιοκτήτες για τη διάθεση των ακινήτων τους, κυρίως μέσω Airbnb, καθιστά το κυνήγι εύρεσης στέγης για τους φοιτητές και τις οικογένειες τους «μια δύσκολη διαδικασία που μάλλον τελικά θα τους εκπλήξει δυσάρεστα, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο».
Σε δεύτερο στάδιο, σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη, οι νέοι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη και οι οικογένειές τους «μάλλον θα ικανοποιηθούν με την ποιότητα των ακινήτων, αλλά και των τιμών τους, στις άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης, που μέχρι και πρόσφατα “σνόμπαραν” αδίκως». Διευκρίνισε πως «περιοχές όπως Νεάπολη και Συκιές, που απέχουν μισή ώρα από τα πανεπιστήμια, διαθέτουν ωραιότατα διαμερίσματα και καινούρια, ή και πολύ καλοδιατηρημένα, με την τιμή τους μάλιστα να είναι χαμηλότερη ως και 50% έναντι των άλλων τοποθεσιών, που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν πόλο έλξης για την πλειονότητα».
Κατά τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΣΘ), τα ανακαινισμένα ακίνητα κοστίζουν έως και 30% ακριβότερα έναντι των άλλων, αν και προτιμώνται από το 80% των ενδιαφερόμενων. Από το 80% αυτών, σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη, ποσοστό 70% κάνει την υπέρβαση και βάζει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, θέτοντας σε «δεύτερη μοίρα» τις άλλες του υποχρεώσεις, ενώ το υπόλοιπο 30% μπορεί και το πράττει».
Ο ίδιος εξήγησε περαιτέρω, ότι «οι περισσότεροι υποψήφιοι ενοικιαστές, επειδή κυρίως προέρχονται από την περιφέρεια, όπου τα περισσότερα σπίτια είναι πιο φωτεινά και περιποιημένα, συχνά σοκάρονται με την εικόνα που αντικρίζουν σε διαμερίσματα στην Θεσσαλονίκη και έτσι αναγκάζονται σε ακριβότερες λύσεις, έναντι των αρχικών τους προϋπολογισμών. Όμως, αυτοί που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, αναγκάζονται να ρίξουν τα στάνταρ τους».
Οι τιμές για τα πλήρως ανακαινισμένα ακίνητα, σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη, διαμορφώνονται σε περίπου 150-200 ευρώ για στούντιο, 280-400 ευρώ για γκαρσονιέρα και 350-550 ευρώ για τα δυάρια, ενώ εκείνοι οι χώροι που δεν υποβλήθηκαν σε “λίφτινγκ” είναι φθηνότεροι κατά τουλάχιστον 10%.
Παράδοξο αποτελεί για τον πρόεδρο του ΣΜΑΣΘ, το γεγονός ότι ακόμη και εν μέσω και της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, οι φοιτητές δεν «ψηφίζουν» συγκατοίκηση. «Παρά τη φτώχια, η συγκατοίκηση δεν προτιμάτε, αν και μειώνει τη δαπάνη κατά 50% ή κατά το 1/3», είπε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, πλέον οι Έλληνες έχουν εξελιχθεί σε «πελάτες απαιτητικούς και πλήρως ενημερωμένους», καθώς ενώ τα προηγούμενα χρόνια αρκούσε η ικανοποίησή τους για το ακίνητο, «πλέον ζητούν λεπτομέρειες για τα πάντα- από τον λογαριασμό των κοινοχρήστων, μέχρι το ρεύμα και το νερό».
Αναφερόμενος στις “παγίδες”, ο κ. Πασαλίδης σημείωσε ότι «καλό είναι οι υποψήφιοι ενοικιαστές να είναι απολύτως σίγουροι για την επιλογή τους και μετά να δίνουν την προκαταβολή, σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον βρουν κάτι άλλο, δεν αποκλείεται να τη χάσουν».
Ξένοι επενδυτές αγοράζουν κτίρια για Αirbnb και φοιτητικές εστίες
Την εκτίμηση ότι «οδηγούμαστε ραγδαία σε ένα κατ’ ουσίαν νέο προϊόν που θα προσφέρει η κτηματαγορά, όπου για πρώτη φορά σε κατοικίες θα δημιουργηθούν τόσο αξιόλογες οικονομικές αποδόσεις, ερεθίζοντας έτσι και τον πιο απαιτητικό επενδυτή», διατύπωσε ο κ. Πασαλίδης, προσθέτοντας «αυτό, γιατί η ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των μισθωμάτων, είναι αντιστρόφως ανάλογη με τις πτωτικές τιμές των ακινήτων».
Μάλιστα, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «έχουμε ήδη τα πρώτα δείγματα, με το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από -μεταξύ άλλων- Γερμανούς, Ισραηλινούς, Ρώσους και Βούλγαρους, οι οποίοι αγοράζουν κτίρια ή τα μισθώνουν για δεκαετίες και τα μετατρέπουν σε Airbnb ή και φοιτητικές εστίες». Ο ίδιος δε, εκτίμησε ότι οι επενδυτές θα είχαν κατακλύσει την ελληνική κτηματαγορά, εάν δεν υπήρχαν τόσο διαφορετικές έννοιες στον κλάδο, έναντι των άλλων χωρών.
Νερό στο όνομα των φοιτητών πίνουν οι καταστηματάρχες στην οδό Φιλίππου
Νερό στο όνομα των φοιτητών, πίνουν οι ιδιοκτήτες των έξι καταστημάτων στην οδού Φιλίππου στη Θεσσαλονίκη, από όπου πολλοί νέοι επισκέπτες, για σπουδές, στην πόλη, αγοράζουν τα έπιπλα και ηλεκτρικά για το νέο τους σπίτι.
Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδιοκτήτης, επί σειρά 30 χρόνων, τριών καταστημάτων στην περιοχή, Αντώνης Καπούλας, για να εξοπλίσει κάποιος το σπίτι του με έπιπλα δαπανά κατά μέσο όρο 500-700 ευρώ, ενώ εάν προβεί σε αγορές ηλεκτρικών θα ξεπεράσει τα 1.100 ευρώ.
Από κρεβάτι, κομοδίνο και γραφείο, μέχρι παπουτσοθήκη και βιβλιοθήκη, σε ποσοστό 95% ελληνικής πλέον προέλευσης και κατασκευής, αγοράζουν σύμφωνα με τον κ. Καπούλα οι νέοι φοιτητές για το νέο τους σπίτι στην πόλη, ενώ ψυγείο, πλυντήριο και κουζίνα, αποτελούν προτεραιότητα.
Πάντως, οι καταστηματάρχες στην οδό Φιλίππου, πίνουν νερό στο όνομα των φοιτητών, αφού όπως εξήγησε ο κ. Καπούλας, «στο διάστημα από τέλος Αυγούστου μέχρι και 15/10 πετυχαίνουμε το 40% του ετήσιου τζίρου μας, που πλέον είναι μειωμένος κατά 850.000 ευρώ, έναντι του παρελθόντος, και ανέρχεται σε 150.000 ευρώ».
Η λειτουργία των πολυκαταστημάτων «μας έχει γονατίσει, αλλά δεν το βάζουμε κάτω», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «τα καταστήματα στην περιοχή της Φιλίππου πουλούν έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές σε πολύ χαμηλές τιμές, με τα ποσοστά κέρδους να μην υπερβαίνουν το 10%» και «επιπλέον κάνουμε δωρεάν τις μεταφορές και την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού στα σπίτια».