Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από την αρχή της περιόδου από την αρχή της περιόδου 2017 και μέχρι τις 16 Αυγούστου, έχουν διαγνωστεί 24 συνολικά κρούσματα λοίμωξης εκ των οποίων τα 16 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση και έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό και εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα ηλικίας άνω των 75 ετών.
Τα 22 κρούσματα έχουν καταγραφεί στον νομό Αργολίδας, ένα στον νομό Αρκαδίας, ενώ για ένα κρούσμα δεν προσδιορίστηκε ο τόπος έκθεσης στον ιό.
Ενδεικτικό της έκτασης του προβλήματος είναι πως για κάθε κρούσμα με προσβολή του κεντρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό, με ήπια συμπτωματολογία ή χωρίς συμπτώματα.
Εάν πολλαπλασιαστούν τα 16 κρούσματα με συμπτωματολογία από το κεντρικό νευρικό σύστημα με το 140, ο εκτιμώμενος συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί ανέρχεται σε 2.240!
Άγιος Παντελεήμονας: Μαθητής βρήκε κάλυκα στην αυλή του σχολείου του
Οι αρμόδιοι του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν λάβει μία σειρά μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και δράσεις για την ασφάλεια του αίματος.
Σε καθημερινή βάση, γίνεται ενημέρωση των φορέων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, για τα διαγνωσμένα κρούσματα (υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, Περιφέρειες).
Ομάδα.
Για την ασφάλεια του αίματος, λειτουργεί διατομεακή Ομάδα Εργασίας για τον καθορισμό των «επηρεαζόμενων περιοχών από νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές».
Μέτρα για την ασφάλεια της αιμοδοσίας αποφασίζονται και δημοσιεύονται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).
Επιπρόσθετα, το Συντονιστικό κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αποστείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες οδηγίες αιμοεπαγρύπνησης για τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Πηγή: argolikeseidhseis.gr