Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία «πανηγυρίζει» ότι το ποσοστό αποχής από την αξιολόγηση έφτασε το… 98% και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής.
Μεγάλη άρνηση συμμετοχής στην αξιολόγηση έδειξαν και η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ – ΟΤΑ, με την πρώτη να υποστηρίζει ότι η αποχή τους έφτασε το 80%, ωστόσο σύμφωνα με στελέχη της δημόσιας διοίκησης το ποσοστό ήταν στο 70%.
Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι κανείς εργαζόμενος δεν επιθυμεί να αξιολογηθεί από τον Παύλο Πολάκη, κάνοντας λόγο για αναξιοκρατία, τη στιγμή που, όπως λέει, «για την κατάληψη του κράτους από τον κ. Πολάκη καρατομήθηκαν έως σήμερα 800 προϊστάμενοι οργανικών μονάδων στα νοσοκομεία».
Ωστόσο, όλη αυτή η άρνηση είχε ως αποτέλεσμα το μέτρο της αξιολόγησης να καταλήξει σε καθολική αποτυχία και η κυβέρνηση να έρθει αντιμέτωπη με αυτά για τα οποία κατηγορούσε τη Νέα Δημοκρατία όταν ήταν εκείνη κυβέρνηση.
Κλήρωση Τζόκερ (17/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης φέρεται να καταθέτει σε λίγες ημέρες διάταξη, σύμφωνα με την οποία όσοι υπάλληλοι δεν συμμετάσχουν στην αξιολόγηση θα αποκλειστούν από τη δυνατότητα να μετακινηθούν στις θέσεις που επιθυμούν.
Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ «υπερηφανεύεται» ότι είναι ο πρώτος συνδικαλιστικός φορέας στο Δημόσιο που κήρυξε απεργία – αποχή από την αξιολόγηση. Οπως αναφέρει, 50.000 εργαζόμενοι επέστρεψαν ασυμπλήρωτα τα φύλλα αξιολόγησης σε 100 νοσοκομεία και προνοιακές μονάδες της χώρας που μοιράστηκαν μέχρι τώρα. «Μάλιστα, σε πολλά νοσοκομεία μοιράστηκαν και ξαναμοιράστηκαν πολλές φορές τα φύλλα αξιολόγησης στους υπαλλήλους με απειλές και εκβιασμούς από τους διοικητές των νοσοκομείων για να συμπληρωθούν», γράφει.
Στην ίδια ανακοίνωση η Ομοσπονδία προσθέτει ότι δεν είναι κατά των αξιολογήσεων και δεν τις φοβάται. «Οι ασθενείς αξιολογούν καθημερινά τους νοσηλευτές και τους άλλους επαγγελματίες Υγείας και τους βάζουν βαθμό άριστα. Απόδειξη ότι έως το έτος 2010 οι υγειονομικοί και προνοιακοί υπάλληλοι αξιολογούνταν χωρίς καμία αντίρρηση. Μάλιστα, διεκδικούσαν καλύτερο και αντικειμενικότερο σύστημα αξιολόγησης. Με δεδομένες όμως τις μνημονιακές δεσμεύσεις για συνεχή μείωση της δαπάνης στο Δημόσιο, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και με μια κυβέρνηση που δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, δεν βρίσκουμε το λόγο γιατί οι υπάλληλοι που δίνουν τη ζωή τους καθημερινά για τον ασθενή να προσθέσουν με τη συμμετοχή στην αξιολόγηση επιχειρήματα στην κυβέρνηση για δυσμενείς μεταβολές με προειλημμένες αποφάσεις».
Η ΠΟΕΔΗΝ υπενθυμίζει, επί τη ευκαιρία, τις εξουθενωτικές συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι αντιστοιχεί μόλις ένας νοσηλευτής για 40 ασθενείς σε κάθε κλινική στη βάρδια, τους οφείλονται 800.000 ρεπό, ενώ με το ζόρι παίρνουν κανονική άδεια πέντε ημερών. «Οι προϊστάμενοί τους είναι οι αξιολογητές. Ποιος έχει το ηθικό δικαίωμα να τους κατηγοριοποιήσει σε βαθμούς τη στιγμή που οι πολίτες και οι ασθενείς καθημερινά τους βάζουν άριστα;».
ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου