Ωστόσο, παρότι η εμπιστοσύνη τους προς την Ε.Ε. βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, εξακολουθούν να στηρίζουν το ευρώ.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις προκύπτουν από την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο για λογαριασμό της Κομισιόν, η οποία δημοσιοποίησε χθες τα αποτελέσματα.
Η αρνητικές διαπιστώσεις για την Ελλάδα καταγράφονται σε μια περίοδο που στο σύνολο της Ε.Ε. η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης έχει ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την αισιοδοξία των πολιτών, ενώ η υποστήριξη στο ευρώ βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της από το 2004.
Ειδικότερα, το 98% των Ελλήνων χαρακτηρίζει την κατάσταση της οικονομίας από κακή έως πολύ κακή, μακράν το ψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη, όπου ο μέσος όρος βρίσκεται στο 43%. Μάλιστα, στην ερώτηση τι προβλέπουν για τους επόμενους 12 μήνες, μόνο το 7% προβλέπει βελτίωση, ενώ το 62% βλέπει περαιτέρω επιδείνωση. Πρόκειται για τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις στην Ευρώπη.
Το 69% των ερωτηθέντων θεωρεί πολύ κακή την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του, ενώ καλή τη χαρακτηρίζει μόνο το 30%. Για τους επόμενους 12 μήνες βελτίωση βλέπει μόνο το 8% και επιδείνωση το 47%.
Σε σχέση με την απασχόληση, το 99% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει την κατάσταση κακή και μόλις 1% καλή, που είναι μακράν το μικρότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Για τους επόμενους 12 μήνες στην Ελλάδα, το 61% αναμένει περαιτέρω επιδείνωση της απασχόλησης και μόλις το 9% βελτίωση.
Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ελληνες είναι κατά σειρά τα εξής: Η ανεργία 51%, η κατάσταση της οικονομίας 45%, η κατάσταση του νοικοκυριού 33%, το κόστος ζωής 29% και το δημόσιο χρέος 26%.
Η προσήλωση των Ελλήνων στο ευρώ παραμένει υψηλή, με το 64% των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ του ενιαίου νομίσματος, ποσοστό χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ε.Ε. Μάλιστα, στην Ελλάδα το ποσοστό των υποστηρικτών του ευρώ παρουσιάζει μια φθίνουσα πορεία.
Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, μόλις στο 11%, ενώ το 88% απάντησε αρνητικά. Πάντως, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, καταγράφεται μια μικρή αύξηση της τάξης των μονάδων υπέρ της κυβέρνησης.
Καιρός: Χειμώνας μέχρι και την Κυριακή - Που θα χιονίσει στην Αττική - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία
Το 95% των ερωτηθέντων δεν έχει εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα και μόλις το
4% απαντάει θετικά. Στη Βουλή έχει εμπιστοσύνη μόνο το 13% των Ελλήνων.
Το 22% των Ελλήνων έχει εμπιστοσύνη στην Ε.Ε., ενώ το 76% απάντησε αρνητικά.
Ο μέσος κοινοτικός όρος ήταν 42% και 48% αντίστοιχα.
Σε σχέση με την εικόνα της Ε.Ε., το 18% των Ελλήνων τη χαρακτηρίζει θετική, το 29% αρνητική και το 34% ουδέτερη.
Πάντως, οι Ελληνες σε ποσοστό 56% δεν πιστεύουν ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν η χώρα βρισκόταν εκτός Ε.Ε., ενώ το 38% έδωσε αντίθετη απάντηση.
Σε ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένοι με τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα, οι Ελληνες σε ποσοστό 82% απάντησαν αρνητικά.
Γενικότερα για την Ε.Ε., από την έρευνα προκύπτει ότι η πλειοψηφία (56%) αισιοδοξεί για το μέλλον. Οι πλέον σημαντικές αυξήσεις σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση του περασμένου φθινοπώρου παρατηρούνται στη Γαλλία (+14 μονάδες από το περασμένο φθινόπωρο), στη Δανία (+13 μονάδες) και στην Πορτογαλία (+10 μονάδες).
Η εμπιστοσύνη στην Ε.Ε. εξακολουθεί να αυξάνεται και ανέρχεται πλέον στο 42% (έναντι 36% το φθινόπωρο). Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Γαλλία (+15 μονάδες), στη Δανία (+11 μονάδες) και στην Εσθονία (+11 μονάδες).
Το 40% των Ευρωπαίων έχουν θετική εικόνα για την Ε.Ε. (+5 ποσοστιαίες μονάδες από το φθινόπωρο του 2016).
Περίπου οι μισοί Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η τρέχουσα κατάσταση της εθνικής οικονομίας τους είναι «καλή» (+5 ποσοστιαίες μονάδες από το φθινόπωρο του 2016). Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια (+20 μονάδες από την άνοιξη του 2013).
Μολονότι εξακολουθούν να υφίστανται μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών, οι θετικές αξιολογήσεις της κατάστασης των εθνικών οικονομιών κερδίζουν έδαφος σε 22 κράτη-μέλη:
Στην ευρωζώνη, σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων υποστηρίζουν το ευρώ (73%), ποσοστό που είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το φθινόπωρο του 2004.
Τι πιστεύουν για Οικονομία και Κυβέρνηση
98% των Ελλήνων χαρακτηρίζει «κακή» έως «πολύ κακή» την κατάσταση της οικονομίας και το 62% προβλέπει επιδείνωση τους επόμενους 12 μήνες
69% θεωρούν πολύ κακή την κατάσταση του νοικοκυριού τους, ενώ το 47% προβλέπουν να έρχονται τα χειρότερα τους επόμενους 12 μήνες
99% χαρακτηρίζουν πολύ κακή την κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης και το 61% προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση
88% δηλώνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και το 76% ότι δεν εμπιστεύονται την Ε.Ε., αλλά το 64% είναι υπέρ του ευρώ
Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, Νίκος Μπέλλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου