Το «επίτευγμα» αυτό διαπιστώθηκε από τον Συνήγορο του Πολίτη, που πραγματοποίησε έρευνα σε δομές όπου φιλοξενούνται ανήλικοι μετανάστες στη Βόρεια Ελλάδα και περιγράφει «απαράδεκτες συνθήκες κράτησης». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εντοπισµού ασυνόδευτων ανηλίκων στα κρατητήρια του Τµήµατος ∆ίωξης Παράνοµης Μετανάστευσης Μυγδονίας. Συγκεκριμένα, «17 ανήλικοι, οι περισσότεροι ηλικίας περίπου 15 ετών, βρίσκονταν σε ένα κελί περί τα 25 τ.µ. όπου είχαν τοποθετηθεί παραταγµένα στρώµατα χωρίς σεντόνια, καλύπτοντας σχεδόν όλη την επιφάνεια του δαπέδου».
«Σηµαντικός αριθµός ασυνόδευτων ανηλίκων υφίσταται ιδιαίτερα δυσµενείς συνθήκες στέρησης της ελευθερίας», διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη μετά από σειρά αυτοψιών από τις 17 ως τις 19 Ιουλίου 2017 τις οποίες πραγματοποίησε κλιµάκιο µε επικεφαλής τον Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα ∆ικαιώµατα του Παιδιού. Η αυτοψία έγινε σε αστυνοµικά τµήµατα του Νοµού Θεσσαλονίκης και σε κέντρα όπου φιλοξενούνται ανήλικοι μετανάστες και πρόσφυγες στα ∆ιαβατά, τα Λαγκαδίκια, τη Βόλβη, τις Σέρρες, τη ∆ράµα και την Καβάλα. Από τις αυτοψίες προέκυψε μεταξύ άλλων ότι πολλοί ανήλικοι παραµένουν σε αστυνοµικά τµήµατα έως και αρκετές εβδοµάδες χωρίς προαυλισµό και σε παντελώς ακατάλληλους χώρους.
Σύµφωνα µε στοιχεία που έδωσε η Αστυνοµία στον Συνήγορο του Πολίτη, από τις αρχές Ιουνίου 2017 μέχρι σήµερα, στην Αστυνοµική ∆ιεύθυνση Θεσσαλονίκης τέθηκαν σε «προστατευτική φύλαξη» 77 ανήλικοι, ενώ µόνο για 13 εξ αυτών υπήρξε δυνατότητα τοποθέτησης και μεταφοράς σε χώρους φιλοξενίας, καθώς οι υπάρχουσες δοµές είναι πλήρεις.
Η έλλειψη κατάλληλων χώρων για την προστασία ανήλικων προσφύγων που δεν μπορούν να συνωστίζονται μαζί με ενήλικους έχει διαπιστωθεί από τις αρχές του 2016 και δεν έχει αντιμετωπιστεί παρά τον πακτωλό χρημάτων που έχουν διατεθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το πρώτο τρίμηνο του 2016 οι ασυνόδευτοι ήταν 1.150, ενώ οι διαθέσιμες θέσεις σε ειδικές δομές ήταν 432. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας χαρακτήριζε το πρόβλημα ως ένα από εκείνα που τον απασχολούν ιδιαιτέρως, υποσχόμενος ταχείες διαδικασίες για τη δημιουργία νέων δομών. Τον περασμένο Μάιο, οι ασυνόδευτοι ήταν πάνω από 2.000, αλλά 900 εξ αυτών συνέχισαν να μη βρίσκουν θέση σε κατάλληλες δομές και, όπως διαπίστωσε ο Συνήγορος του Πολίτη, συνεχίζουν να «φιλοξενούνται» σε αστυνομικά τμήματα.
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου